Zašto aplikacije za čitanje brzine ne čine ništa dobro

Upotrijebite svoj smartphone kako biste naučili brže čitati? Jesu li tradicionalne metode zamijenjene popularnim aplikacijama? Moramo vas uzrujati – ova je odluka najvjerojatnije pogrešna.

Rezultati nedavnih pokusa dokazuju da čak i takva zanimljiva stvar kao Spritz ne može učiniti čitanjem učinkovitijom. Zašto ova aplikacija zapravo ne funkcionira? Sad reci.

Čitati “Rat i mir” s pametnog telefona, možda nije najbolja ideja, ali je sasvim ostvariva. Takve korisnike prilike primljene su zahvaljujući aplikaciji Spritz. Nedavno je došlo puno buke, osobito nakon Samsungove najave za predinstalaciju aplikacije na Galaxy S5.

Načelo rada Spritz je jednostavna: primjena dijeli tekst u zasebne riječi i jedan po jedan ih prikazuje čitatelju, usredotočujući svoju pozornost na sredinu riječi. Dakle, vrijeme koje je, u običnom čitanju, potrošeno na pokret očiju minimizirano. Ova se tehnologija temelji na takozvanom brzom vizualnom slijedu (Rapid serijska vizualna prezentacija ili RSVP). Prema programerima, koristeći ga Spritz ubrzava proces čitanja bez ugrožavanja razumijevanja. Dobit ćete priliku čitati do tisuću riječi u minuti. U ovom slučaju veličina zaslona nije bitna: aplikacija je idealna čak i za male uređaje, na primjer, pametne satove.

Međutim, nova studija pokazala je da je ova ideja previše dobra da bude istinita. Barem, ako želite razumjeti ono što je pročitano. Doista, vrijedi pokušati promijeniti temeljne kognitivne procese zbog nekih gadgeta?

Čak i ako ste koristili Spritz jednostavno čitati tweet, ne biste shvatili poruku kao jasno kao da čitate tih 140 znakova polako i zamišljeno.

Elizabeth Schotter

Elizabeth Schottter, psihologinja na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu, prikupila je 40 volontera među studentima i provela mali eksperiment. Promatrala je li razina razumijevanja teksta bila smanjena ako bi se spriječilo nehotično vraćanje očiju u zasebne odlomke – taj se proces naziva regresijom. Potrebno je oko 10-15% vremena čitanja.

Rezultati istraživanja bili su kako slijedi. U normalnom čitanju kod učenika razina razumijevanja teksta ostala je identična, bez obzira na to je li regresija bila fiksna ili ne. To potvrđuje da naši oči ponekad trebaju izgledati drugi put u fragmentu za njegovo razumijevanje. Kad su se riječi brzo zamijenile jedna drugoj, a sudionici eksperimenta nisu se mogli vratiti, razumijevanje teksta pogoršalo se. Ovaj je učinak promatran prilikom čitanja vrlo jednostavnih rečenica i zamršenih fraza. “Rezultati našeg eksperimenta jasno pokazuju da je vrlo važno da čitatelji kontroliraju kretanje svojih očiju kako bi razumjeli što je pročitano”, piše autor.

Značajka tehnologije koju koristi aplikacija Spritz
Značajka tehnologije koju koristi aplikacija Spritz

Spritz je postao jedan od najčešćih pokušaja korištenja RSVP metode. Eksperimentiran je od 1970. godine, ali je prijava za čitanje brzine počela nedavno – zbog potrebe za novim metodama čitanja na malim ekranima. Sada na Internetu možete pronaći drugu uslugu sa Spritz-funkcijom koja se zove Spreeder.

Predstavnik tvrtke Developer Spritz Lowell Eschen tvrdi da nitko još nije u stanju reproducirati načelo ove aplikacije u točnosti. Uostalom, samo Spritz odabire optimalnu točku prepoznavanja za svaku riječ. Ona postaje vrsta pokazivača očima i pomaže mozgu da brzo dešifrira ono što je vidio. Stvoritelji Spritza predstavljaju ovu tehnologiju kao “novi pogled na čitanje”. Prema njima, tim je radio na njemu tri godine i može podnijeti sve dokaze o njihovom znanstvenom razvoju.

Elizabeth Scotter, autor prethodno opisanog eksperimenta, ne vjeruje u ove marketinške izjave. “Kažu da su uključeni u znanost, ali zapravo nisu to pokazali”, kaže Schotter. – Stvoritelji Spritza nisu napravili nikakvu revoluciju. Možda su samo malo izmijenili RSVP metodu, ali još uvijek ostaje neučinkovit. “

Koristite li ovu aplikaciju? Možete li ga nazvati učinkovitim alatom za brzinu čitanja? Dijelite iskustva u komentarima.

Loading...