Hogyan motiválhat egy gyermeket tanulni?

Válassza ki a motivációt – belső és külső

Ritkán gondolunk a belső motivációra. Ezek az őszinte vágyaik, és magyarázni az államunkat, egy szó elég – “akarok”. A gyerekek kedvenc zenéjüket hallgatják, saját kezüket csinálnak vagy kalandregényeket olvasnak, mert szeretik ezt.

A külsõ motiváció különbözõ – a zsebpénzektõl az iskolai osztályokig. Le fog jönni a kifejezésre: “Csináld ily módon – és ezt megkapod”.

Alfie Cohn pszichológus a “Büntetés egy jutalom” című könyvében figyelmezteti nemcsak a szülőket, hanem a különböző jutalmak tanárait is. Egyes szülők megígérik, hogy a gyermeket az állatkertbe viszik jó tanulmányozásra, mások szerszámokat vásárolnak, vagy akár pénzt is fizetnek. A probléma az, hogy nem működik: az iskolásember olyan rosszul tanul, és ráadásul megsértődik is, hogy nem kapta meg, amit ígért neki!

A tanárok arra törekszenek, hogy a nemesi nemesformákra motiváljanak: különböző címeket vezetnek be (a hónap legjobb tanítványa), a jó embereknek engedelmeskednek. Leggyakrabban ez a helyzet: a hónap legjobb diákja ugyanaz a gyermek, és az iskolás gyerekek szűk köre, amelynek összetétele soha nem változik, megkapja a juttatást. A többi csak úgy érzi magát, mint vesztesek.

Miért nem működik külső motiváció?

Amikor ezt mondjuk: “Csináld ily módon – és ezt megkapod”, a gyermek lelkesen veszi kezdetét az ígéret. Ezzel együtt az önmegőrzés ösztöne is működik.

A gyerek elkezdi keresni a kreatív megoldást a probléma megoldására, de a legmegbízhatóbb és legrövidebb.

Ő kérdezi magától: “Miért kockáztatod magad és irányítod magad? Jobb ígéreteket írni, így biztonságosabb. Kiderül, hogy a célok helyettesítésére van szükség: nem a tudás érdekében tanulmányoznak, hanem a jutalom fogadására való tanulmányozásra.

A külső motiváció tökéletesen működhet, de csak a belsővel együtt. Önmagában nem mozdul előre, hanem “számot szolgál”, hogy gyorsan megkapja, amit akar, és átkozja, mit teszel erre.

Mi befolyásolja a tanulás iránti érdeklődést?

Cohn három olyan tényezőt azonosít:

  1. A kisgyermekek készek tanulni és nem követelnek semmit. Erős belső motivációval rendelkeznek: egyszerűen azért tanulnak, mert érdekli.
  2. Hatékonyan tanulni azokat a gyermekeket, akik megtartották belső motivációjukat. És a többieket képtelennek tartják, de nem. Egyes iskolás gyerekek szolid kettesben vannak, de ugyanakkor más területeken is megmutatkoznak. Például szívből tudnak több tucat dalt kedvenc előadója (és az algebra nem emlékszik a szorzótáblára). Vagy binge reading fiction (miközben a klasszikus irodalom nem érinti). Ők csak érdekelnek. Ez a belső motiváció lényege.
  3. Az ösztönzők megsemmisítik a belső motivációt. Carol Ames és Carol Duake pszichológusok azt találták, hogy ha a szülők vagy a tanárok valamiféle bátorítást hangsúlyoznak, akkor a gyermekek iránti érdeklődés folyamatosan csökken.

Hol kezdjem

A motiváció visszavétele hosszú folyamat, és a siker nagymértékben függ a szülõktõl. A felnőtteknek először a “C” három tartalomra kell gondolniuk: a tartalom, az együttműködés és a választás szabadsága.

  1. Tartalomjegyzék. Amikor egy gyermek nem felel meg igényünknek, olyan módokat keresünk, amelyek befolyásolhatják viselkedését. Kezdjük egy másikval: gondolkozzunk el, mennyire ésszerű a keresleted. Valószínűleg nem lesz semmi szörnyű, ha a fizikában a gyermeket nemcsak négyszeresnek és ötnek fogják kapni. És a kérés, hogy “ne zajtassanak” a gyermekek ne vegyék figyelembe, mert rosszak, hanem koruk pszichológiai jellemzői miatt.
  2. Együttműködés. Sajnos sok szülő ezt a szót nem ismeri a gyermekkel való kommunikáció összefüggésében. De annál idősebbek a gyermekeid, annál gyakrabban kell bevonni őket az együttműködésbe. Beszélje meg, magyarázza meg, tervezze össze. Próbáljon felnőttként beszélgetni a gyermeket. Ne vegye a bajonetteket a 15 éves fiú vágyának, hogy űrhajós legyen. Nyugodtan magyarázd el, miért gondolod ez irreális. Talán a szavaidban a fiú belső motivációt fog találni a növekedésre.
  3. A választás szabadsága. A gyermeknek a folyamat részévé kell válnia, akkor felelősebb lesz a problémák megoldásában. Amikor rosszul viselkedik, kérdezze meg az okokat. Meg lehet vitatni, hogy már tudja, mi folyik itt, de még mindig próbálkozik. Talán a válasz meglepetést fog okozni neked!

Keresi a belső motivációt

A gyermek belső állapota nem könnyű kijavítani, de még ebben az irányban is gyümölcsöző lehet.

  1. Tanulja meg, hogy fogadja el a gyermeket. Például nem kedvelheti a lánya új képét, de el kell fogadnia. Más szóval, ez nem a kényeztetésről, hanem a megértésről szól.
  2. Beszélj szívvel. Ha te és a gyermeke elég közel van, kezdeni, csak beszélni. Kérdezd meg, hogy mi érdekli, és milyen problémák merülnek fel az iskolában. Együtt, keress ki egy utat a helyzetből.
  3. Segítsen a gyermeknek dönteni az élet munkájáról. Gyakran nincs belső motiváció, mert a gyermek nem érti, miért van szüksége ezekre a képletekre, végtelen szabályokra és tételekre. Fontos eldönteni, hogy mit szeretne a gyerek az iskola után. Ennek megértése segíteni fog és hosszú beszélgetéseket folytat a szülőkkel, valamint tanácsot ad a pályaválasztási tanácsadásról és a tizenévesek könyvéről.
  4. Építsd a tanulási folyamatot a gyermek hobbijába. A tanulmányokban meg kell próbálnunk összevonni a gyermek őszinte érdekeit (belső motiváció) az iskolai tantárgyakkal. Ez a folyamat egyéni, és nagy figyelmet igényel a szülők. Például az angol nyelvet az Ön kedvenc filmjével lehet tanulni (még az egész program is szentelt a kultikus filmeknek). A tizenéves, aki szereti a számítógépes játékokat, biztosan elviszi a programozást és a tudományt.

Ennek a belső motivációnak a kihúzása a gyermek feladata. De az érzékeny, gondolkodó, valóban érdekelt szülők számára ez nem jelent problémát.

A könyv alapján “A jutalom büntetése”.