Milyen mélyreható olvasás érinti az agyunkat

A Journal of Business Administration egyik tanulmánya kimutatta, hogy a főiskolán hallgató diákok közvetlenül befolyásolják az írástudás szintjét. Minél gyorsabban olvassa az ember, annál jobban tudja kifejteni gondolatait írásban. És az irodalom megfelelő választása sokkal többet jelent, mint egy állandó írásbeli gyakorlat.

A diákok, akik olvasni tudományos folyóiratokban, klasszikus szépirodalmi és nem-fikciós, jobban képes megbirkózni az építési szintaktikailag összetett mondatokat, mint azok, akik olvasni egyszerű fikció (krimi, fantasy, sci-fi), vagy kizárólag internetes aggregátor, mint a vöröses, Tumblr és BuzzFeed. A legmagasabb pontszámot olyan hallgatók kapták meg, akik komoly tudományos kiadványokat olvasnak, a legalacsonyabbak azok, akik csak webes tartalmakat olvasnak.

A mély és sekély olvasás közötti különbség

A mély olvasás lassú, átgondolt szövegek olvasása komplex morális kérdésekkel, amelyek nemcsak új szavak ismeretében különböznek a felszínes olvasástól.

A mély olvasás csak akkor lehetséges, ha van olyan szöveg, amelyben sok részlet, utalás, metaforák vannak. Ezután az olvasó agyában ugyanazok a területek aktiválódnak, amelyek részt vesznek egy új élményben.

Ezenkívül a mély olvasás segít az empátiának, az empatikus képességnek növelésében. Az olvasó mélyebbre olvad, elkezdi tükrözni, elemezni és kipróbálni azt, amit ő maga olvasott és tapasztalatait. Ezenkívül, az olvasás egy személy észreveszi, hogy – a szerző technikák stílusjegyei, építési telek – ami a könyv lenyűgöző és egyedi, ami azt jelenti, hogy a tanulás írni egy komoly szinten.

Felszíni olvasás – ezek olyan szövegek, amelyeket online blogokon vagy szórakoztató oldalakon találhat (különösen a listákat és a sárga címeket tartalmazó cikkek). Ilyen szövegek hiányoznak az eredeti stílusról, saját nézőpontjukról és elemzésükről, ami serkentheti a gondolkodást. Ezek könnyű rövid szövegek, amelyeken gyorsan elcsúsznak a szemeddel és elfelejtik néhány perc múlva.

A mély olvasás szinkronizálja az agyi osztályok munkáját

A mély olvasás magában foglalja a látás, a hallás és a beszédért felelős agyi osztályok munkáját. Az olvasás és az írás során az alábbi gondolati tartályok működnek:

 • Broca Center: lehetővé teszi, hogy érzékelje a ritmust és a szintaxist, segít egyesíti az egyes beszédmozgalmakat egyetlen beszédcikkbe.
 • Wernicke terület: befolyásolja az egyes szavak és értelem általános megítélését.
 • Szögletes gyrus: felelős a nyelv észleléséért és használatáért.

Ezeket a központokat szálak egy csoportja köti össze, amelyek nyilvánvalóan segítik az írót a nyelv nyelvének és ritmusának szinkronizálásához. Az olvasás során az agy úgy érzi, hogy az intonáció jellemző a bonyolult szövegekre, majd arra törekszik, hogy utánozza magát, amikor írja magát.

A mély olvasmányok kétféleképpen használhatók, hogy megtanulják írni jobban.

1. Olvassa el a verset

A Journal of Consciousness Studies című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tudósok beszámoltak arról, hogy az olvasásért felelős agyi területeken keresnek tevékenységet, ami más szövegek olvasásakor eltérő módon jelent meg.

Minél érzelmileg telített a szöveg, annál gyakrabban reagáltak az agy régiói (leginkább a jobb féltekén), amelyek általában a zenére reagálnak.

Összehasonlítva a költészet és a próza, a tudósok tudták bizonyítani, hogy az olvasás a költői szövegek aktiválódik kéreg hátsó cinguláris és a mediális temporális lebeny – egy agyterület felelős önvizsgálatra.

Amikor az alanyok elolvasták kedvenc verseiket, a memóriaért felelős agyi részek tevékenysége sokkal hangsúlyosabb volt, mint az olvasásért felelős területek. Ez azt jelenti, hogy a kedvenc versek újraterjesztése olyan jó emlékezet, amely erős érzelmeket vált ki. És az erős érzelmek mindig jó a kreatív íráshoz.

 • Eduard Asadov költeményeinek teljes gyűjteménye →
 • 100 verset, amelyek érintik a legsúlyosabb férfiakat →
 • Szergej Yesenin versei →
 • Alexander Pushkin teljes munkái →
 • Vladimir Vysotsky versek és dalok →

Olvassa el a klasszikus fikciót

Más emberek pszichológiai állapotának megértése a legfontosabb készség a komplex társadalmi kapcsolatok kiépítéséhez, amelyek az emberi társadalomra jellemzőek. És ez segíti az írót érdekes karakterek és helyzetek létrehozásában.

A tudatelméletben nem annyira kutatásokat végeztek annak megértése érdekében, hogy tudatunk különbözik a más emberek tudatától és az érzelmeink különbségétől. De a közelmúlt kísérletei azt mutatták, hogy a klasszikus fikció olvasása segít megérteni mások érzelmeit, az államot, a gondolkodás jellemzőit.

Az olvasófiction serkenti a kognitív képességek fejlődését, mint a folyóiratok olvasása, interjúk, sőt a népszerű tudományos irodalom.

 • 10 könyv bizonyítja, hogy a klasszikusok nem unalmasak
 • 13 könyv, amelyet a jól ismert vállalatok vezérigazgatója ihletett: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Ilon Mask és mások
 • 9 könyv, amely az életet jobbra változtatja
 • 100 könyv, amely megváltoztatta a világot
 • 10 könyvet lendületesen csavart telekkel, amelyek nem jönnek le

Ahelyett, hogy tévét nézne, összpontosítson a mély olvasásra

A televíziós műsorok eltöltésének időtartama szinte mindig elpazarolt, mivel az agy tanulási és észlelési képessége szinte azonnal csökken.

Üzenetek olvasása a nyilvános szerver mókás, szórakoztató cikkek folyóiratokban és könnyű fikció lehet érdekes gyakorlat, de nem hoz hasznot az agyba. Ha komolyan veszi a tanulást, hogy írni is, több időt töltenek a figyelmes olvasás fikció, a költészet, a tudomány és a művészet tárgyak, használja az összetett nyelvi és gondolkodásra készteti.

Loading...