Hvordan man lærer et barn, hvordan man håndterer penge

Hvilke kvaliteter bestemmer barnets succes i fremtiden

At barnet har lært at effektivt at håndtere penge og opnå succes i voksenlivet, er det nødvendigt, fra en meget tidlig alder at lære ham to værdifulde kvaliteter: evnen til at overvinde den umiddelbare ønske om større belønninger i fremtiden, og evnen til at handle selvstændigt. Lad os undersøge disse kvaliteter mere detaljeret.

Udskudt overvejelse

Forsinket vederlag er evnen til at håndtere øjeblikkelige fornøjelser og vente på en udskudt belønning.

I det berømte Stanford Zephyr-eksperimentKognitive og opmærksomme mekanismer i forsinkelse af tilfredsstillelse. børn fik valg: at få en lille pris nu eller en belønning mere på kort tid.

Forskere fulgte børnene før ungdomsårene og fandt ud af, at børn, der kunne vente længere i forsøget, var mere succesrige i det senere liv. Dette viste, at evnen til at vente på en pris spiller en vigtig rolle for at opretholde sundhed, opnå succes og velstand.

uafhængighed

Denne kvalitet giver en følelse af kontrol over sig selv og evnen til at bygge domme uafhængigt af andre mennesker. Over tid begynder ethvert barn at vise uafhængighed, forsøger at adskille sig fra sine forældre og handle selvstændigt.

Det er vigtigt ikke at undertrykke barnets ønske om uafhængighed, men at støtte og lede ham undervejs. Børn, der lærer at være fri, går gennem bestemte stadier, vokser til succesfulde og produktive mennesker.

Nedenfor giver vi flere måder at gradvist indpode i barnet disse to kvaliteter – uafhængighed og evnen til at opgive øjeblikkelige fornøjelser – først gennem spil og eventyr og derefter ved hjælp af visse regler og råd.

Hvordan man lærer behandlingen af ​​penge på forskellige aldre

Da udviklingen af ​​børn er gradvis og i alle aldersgrupper har vi brug for vores egne foranstaltninger og metoder til undervisning, vil vi overveje flere perioder:

  • førskolealder (3-7 år);
  • junior skole (7-11 år);
  • unge (11-14 år);
  • tidlig ungdom (14-18 år).

Dernæst vil vi fortælle dig, hvordan du lærer børn:

  • skelne deres behov fra ønsker
  • med sindet at afhænde sine penge;
  • ikke kun at tage, men også at give.

Førskolealder (3-7 år)

hvordan man lærer børn at håndtere penge: førskolealderen

Selv om børn i førskolealderen ikke kontrollerer deres spontane adfærd meget godt, kan man stadig lære dem at udøve viljestyrke. Spillene beskrevet nedenfor vil hjælpe dem med at lære at vente på en udskudt belønning.

På dette stadium af udviklingen begynder børn at kontrollere deres uafhængighed, forældre hører ofte den krævende “mig selv!” Når de forsøger at udføre deres sædvanlige handlinger for dem. Lad dem kontrollere grænserne for deres evner, samtidig med at de støtter og styrer. Følgende strategier vil hjælpe med at give børn et valg.

Skelne behov fra begær

1. Spil i “Jeg vil og har brug for”. Kernen i spillet er at skelne hvad du vil have fra hvad der skal gøres. Stil spørgsmål i ånden: “Ønsker du at spise middag eller ej?” Du kan spille dette spil hver gang barnet beder om noget: Tænd tegneserien, gå en tur.

2. Spil i “Nu mindre eller mere da”. Når dit barn beder om noget i butikken, så prøv at tilbyde ham et valg: købe nu en lille stykke legetøj eller slik, eller vente til i morgen eller i weekenden, og få noget mere ønskeligt og værdifuldt. Hvis barnet er enig, skal du altid holde et løfte.

3. Fortæl barnet et eventyr, hvor der opstod problemer som følge af, at helten skyndte sig. For eksempel, da Ivan Tsarevich brændte froskprinsens hud i stedet for at vente til tyrkiet gik forbi og hun blev en prinsesse for evigt. Du kan opfinde dit eget eventyr, hvor en dreng eller en pige skyndte sig for at modtage en belønning, så de modtog meget mindre, end de kunne.

Brug penge klogt

1. Vis barnet, hvad du kan gemme for lidt sjovt. For eksempel kan du give ham flere rubler et par dage, og når det rigtige beløb er akkumuleret, gå til butikken og køb sammen, hvad han ønsker.

2. Når du betaler med et kort, herunder et kreditkort, skal du sørge for at fortælle barnet, hvad du bruger penge på. Han skulle vide, at du betaler penge for alt, hvad du køber, og brug ikke noget magisk stof, der er taget fra ingen steder, så det har ingen værdi.

3. Spil i butikken. Lav en kasserer fra praktiske ting, læg varerne og prislapperne på stykker papir. Giv barnet en vis mængde penge. Lad ham gå til din butik og købe nogle ting. Du kan ændre roller til enhver tid, men følg reglerne: Du kan kun købe til den pris, der først er installeret.

Ikke kun at tage, men også at give

1. Lav en familie spargris. Lær dit barn for at redde, men ikke for hurtig fornøjelse, men for nogle store indkøb: tøj, cykel, telefon.

2. Vis at du også laver dine penge i spargrisen. Indstil antallet af mønter, som barnet vil smide i sparglen hver dag, og derefter med det, tilføj 50% af hans vedhæftede filer til spargrisen. Han vil lære af dit eksempel og se, hvordan gradvise vedhæftede filer øger totalen.

3. Lær at give legetøj. Bed barnet om at vælge to eller tre af de relativt nye og give dem, give dem til en børnehave eller smide dem i en beholder for at hjælpe dem i nød.

Junior skolealder (7-11 år)

hvordan man lærer børn at behandle penge: junior skolealder

På dette stadium er børn ofte fascineret af penge. Dette er en fantastisk mulighed for at forklare barnet, hvad en bankkonto er, og at fortsætte sin bekendtskab med pengeverdenen.

På nuværende tidspunkt udvikler børn en følelse af stolthed i deres præstationer og evner. Det er et godt tidspunkt at indføre et gebyr for husarbejde. Lad være med at betale barnet for hvad der er inkluderet i hans daglige opgaver: rengøring af legetøj, omsætning af ting i deres rum, rengøring af retter efter at have spist. Du kan dog give penge til yderligere arbejde: vask vinduer, rengør sofaen eller tæppet, vask efter ferien.

Skelne behov fra begær

1. Giv barnet et valg. For eksempel tilbyde at købe is tre dage om ugen eller et stort legetøj i slutningen af ​​ugen. Vis ham dette legetøj, forklar at han kun kan få det, hvis han nægter den daglige fornøjelse i form af is.

2. Lad barnet tage del i beslutningen om en større erhvervelse. Ring til ham, når du diskuterer store familieopkøb. Forklar hvorfor du tager denne beslutning, som du nægter at købe en dyr vare, hvorfor det er nødvendigt.

3. Lær dig, hvordan du bidrager til projekter. Hvis dit barn ønsker at lave en slags projekt – sælg penner i skolen, start en blog, sælg en håndlavet, – diskutér sit bidrag til dette spørgsmål. I det mindste en del af de penge, der er nødvendige for projektet, skal han give væk fra sin lomme eller donere midler.

Brug penge klogt

1. Sammenlign priserne på de samme produkter i butikken, før du køber dem. Tal med barnet om hvorfor du køber dette produkt, ikke en anden.

2. Opret regler for besparelser. Tilbyde barnet at udskyde en vis procentdel af hver indkomst, for eksempel med lommekostnader eller gaver til ferien.

3. Opret en konto eller et kort til dit barn. Nu giver nogle banker mulighed for at åbne et kort til børn fra seks år. Dette er et ekstra kort bundet til forældrenes konto, som du kan overføre penge til. I bankapplikationen vil du se alle aktiviteterne i barnet.

Ikke kun at tage, men også at give

1. Lær dit barn for at hjælpe andre. For eksempel kan han give væk nogle af hans penge eller legetøj til trængende børn. Forklar ham at der er familier, hvor indkomsten er for lille til at købe legetøj til børn, at det kan hjælpe nogen til at blive lykkeligere.

2. Lær dig at hjælpe en bestemt person. Du kan vælge en person, der har brug for hjælp, og vise barnet hvordan man hjælper ham. Det kan være en ældre person i hvis hus du vil rydde op med barnet eller et syg barn, til hvem han vil sende en del af sine penge. Hvis du hjælper en bestemt person, opfattes fordelene for ham og dit barns bidrag meget lettere og tydeligere.

3. Indstil regler for velgørenhed. Enig med barnet om at for et nyt legetøj (tøj, køretøj), vil han give en gammel (men ikke dårligt tattered) til velgørenhed.

Ungdom (11-14 år)

hvordan man lærer børn at håndtere penge: ungdomsårene

I denne alder søger børnene uafhængighed. De kontrollerer grænserne for deres frihed og bevæger sig fra barndom til teenagere. På dette tidspunkt er det godt at vågne iværksætterånden hos børn: at lytte til deres ideer og lade dem realisere dem.

Børn forstår matematik bedre – de kan allerede tale om procentdele og forklare mekanismerne i banksystemet. Derudover bliver de mere følsomme og forståelige, indser, at alle familier har forskellige materielle muligheder, så i dine samtaler om velgørenhed kan du røre mere komplekst materiale.

Skelne behov fra begær

1. Før du køber noget, lær barnet at søge information om produktet på internettet. Læs anmeldelserne, sammenlign det eftertragtede køb med varer fra andre mærker. Diskuter, om det er værd at købe nu eller vente på et salg, bestille en billigere med en længere levering.

2. Aftale om en udskudt betaling. Vi alle lever undertiden impulsive køb. Enig med barnet, om han vil betale for sit impulsive køb nu eller give dig penge senere.

3. Tal om besparelser for en regnvejrsdag. Forklar til barnet, at der er situationer i livet, når penge kan blive presserende. I så fald er det nødvendigt at udsætte reserven. Bed ham om at komme op med flere sådanne situationer, der kan opstå i hans liv.

Brug penge klogt

1. Forklar forskellen mellem reklame og anmeldelse. Du kan lege med barnet i spillet “Forskellig reklameartikel fra den ikke-annoncerede anmeldelse baseret på personlig erfaring.”

2. Lær dit barn at bruge kontanter. Folk bruger dobbelt så meget, hvis de bruger et kreditkort i stedet for kontanter.

3. Forklar barnet forskellen mellem at købe på egne penge og købe på kredit. Fortæl os, hvor mange procent han skal betale til banken, og hvor meget vil i sidste ende det samme ske? Forklar risikoen for urentable lån.

Ikke kun at tage, men også at give

1. Fortæl barnet om indkomst ulighed, om hjemløse og trængende mennesker.

2. Lær dit barn at tænke på, hvad andre har brug for. Diskuter med ham hvilke problemer der er i vores og andre lande, brainstorm hvordan disse problemer kan løses.

3. Sammen bestemme, hvor mange timer om ugen eller måneden et barn kan bruge for at hjælpe andre.

Tidlig ungdom (14-18 år)

hvordan man lærer børn at håndtere penge: tidlig ungdom

Dette er alderen, når en person ikke kan kaldes en voksen, men han forstår den voksne verden meget bedre og betragter sig allerede som en del af det.

Mange børn efter skole eller endog i gymnasiet forsøger at arbejde og få deres første penge. Måske skal du tale med dit barn om at spare penge til uddannelse.

Det er vigtigt at give barnet frihed i form af alvorlige beslutninger. Han vil være forkert, lad ham gøre det. Din opgave er ikke at beskytte ham mod fejl, men forklare hvordan man lærer af dem.

Skelne behov fra begær

1. Fortæl os om reglen om 24 timer. Lær dit barn før du beslutter dig for et stort køb for at vente 24 timer. Dette vil beskytte ham mod spontan affald.

2. Diskuter hvorfor han ønsker at købe noget dyrt. Spørg hvorfor han vil købe det, tror han, at dyre indkøb vil gøre ham glad.

3. Lær barnet at prioritere. Forklar ham hvorfor du bør give tid til at studere, sport, ekstra-curricular aktiviteter, selvom du skal ofre underholdning. Muligheden for at prioritere vil hjælpe med at styre penge i fremtiden.

Brug penge klogt

1. Lær dit barn at planlægge budgettet. Sammen lav et budget for en måned, og kontroller i slutningen af ​​perioden, om planerne falder sammen med virkeligheden.

2. Introducer barnet til investeringsværktøjer. Fortæl os hvor og hvorfor det er værd at investere.

3. Fortæl os om lån. Dit barn kan først møde et ønske om at låne penge eller at låne ud til venner. Fortæl os, hvordan gælden kan ødelægge venskabet, når det er værd at give et lån og hvordan man nægter at opretholde et godt forhold.

Ikke kun at tage, men også at give

1. Find ud af, hvad område inspirerer dit barn, sammen tænk hvad han kan gøre for udvikling og hjælp på dette område.

2. Hvis barnet ikke ved hvad han skal gøre, skal han hjælpe med at finde hobbyen og fortsætte med at lede efter klasser i dette område.

3. Hjælp mig med at finde balancen. Dit barn kan være meget opsat på at løse et problem. Hjælp ham til at finde en balance: han kan gøre noget nu, og noget skal udskydes til fremtiden.


Folk lærer sig gradvist at værdsætte penge, ingen er født af denne følelse. Ved at anvende disse metoder vil du hjælpe barnet til at vokse til en ansvarlig og vellykket voksen, som realiserer værdien af ​​penge og bruger dem derfor med intelligens og forsigtighed.

Det kan være svært for dig at starte, især hvis du ikke har den rette opdragelse i din barndom, men efterhånden vil du vænne sig til det og måske begynde at behandle penge mere intelligent.

Loading...