Sådan vasker du opvask i en opvaskemaskine

Den første mekaniserede opvaskemaskine gik på salg i 1886. Amerikanske Josephine Cochrane sagde til mig selv: “Jeg er en kvinde, snarere end en opvaskemaskine!” (Eller rettere: «! Hvis ingen andre kommer til at opfinde en opvaskemaskine, jeg vil gøre det selv») og opfandt opvaskemaskinen.

I 1950’erne begyndte kompakte opvaskemaskiner, der var egnet til privat brug, at blive solgt. Siden da er dette husholdningsapparat en typisk “resident” i køkkener af amerikanere, sammen med et køleskab eller en kaffemaskine.

På os blev opvaskemaskiner i lang tid betragtet som uacceptabel luksus. Men i de senere år er flere og flere mennesker opmærksomme på deres fordele (sparer tid, vaskekvalitet).

Fra denne artikel lærer du, hvordan du vasker rigtigt opvask i opvaskemaskinen, og hvad du skal gøre for at sikre, at enheden har tjent dig i mange år.

Opvaskemaskiner kan være gulvstående (frittstående eller forsænket) og skrivebord (kompakt). Gulvstående opvaskemaskiner er også opdelt i “smalle” (45 cm brede, 9-13 sæt) og “fulde” (60 cm brede, 7-16 sæt).

Et sæt er et sæt redskaber til en person (suppe tureen, flad plade, tallerken, krus, bestik).

Desuden er opvaskemaskinerne forskellige i driftsformer, typen af ​​lastning, vandøkonomi og elforbrug og andre parametre.

Men uanset mærke opvaskemaskine er der generelle regler for driften. Lad os blive bekendt med de vigtigste.

Regelnummer 1 – Placer opvasken korrekt inde i maskinen

Moderne opvaskemaskiner er som regel udstyret med 2 kurve til lastning af køkkenredskaber. Den nederste er designet til store genstande (gryder, stegepander, store retter). Øvre – til bordservice (tallerkener, kopper og ting). Skjeer, gafler, knive og andet bestik er normalt placeret i en specialbakke, der følger med maskinen eller sælges separat.

For at optimere placeringen af ​​retterne inde i maskinen skal du begynde at læse fra den nederste kurv. Placer store plader rundt om kanterne, små tættere på midten. Der, i midten, læg en bakke med bestik (hvis det ikke er, skal du stadig stille gafler og skeer i midten).

Skålene bør ikke blande sig i rotationen af ​​maskinens vippearme. Derfor må du ikke sætte stegekande og andre varer med lange håndtag lodret.

Vandet i opvaskemaskinen er normalt fodret fra bunden op, så placer de hule genstande (kopper, tallerkener, kopper) på hovedet. Sæt dem ikke på deres side – der vil være vand og vaskemiddel. Derudover anbefales det ikke at sætte objekter i hinanden.

Overbelast ikke maskinen. Og hvis tallerkenen er meget beskidte, er det bedre at sætte pladerne ikke i hver celle i kurven, men i en.

Men det vigtigste er at huske, hvad der kan vaskes i en opvaskemaskine, og hvilken der ikke er.

Hvad kan ikke vaskes i opvaskemaskinen:

  • gamle krakkede eller limede retter;
  • Trægenstande (skærebræt, knive med træhåndtag osv.);
  • genstande af rustning af stål, kobber og tin;
  • Ikke-modstandsdygtige retter (glas og plast).

Hvad anbefales ikke at vaske i en opvaskemaskine:

  • sølv- og aluminiumsprodukter (eller kun ved brug af specielle vaskemidler og vaskeprogrammer);
  • krystalfade (eller kun med specielle værktøjer og på blide vaskeordninger);
  • lertøj (med ukorrekt udvælgelse af vaskemiddel og vaskeprogrammer, glasur og mønstre kan falme).

Vent i 10-15 minutter efter afvaskningen af ​​køleskabet. Hvis du får retterne med det samme, kan du blive brændt. Derudover er varme retter lettere slået.

Brug ikke opvaskemaskinen som en stilalko. Der må ikke vaskes i køkkenhåndklæder, svampe og andre redskaber.

Regel nummer 2 – vælg den rigtige vaskemodus

Opvaskemaskinens standardcyklus omfatter forvask (vask af rester af mad med koldt vand), vask (vask direkte med varmt vand med rengøringsmidler), skylning (vask af vaskemiddel) og tørring.

Hertil kommer, at i opvaskemaskiner mødes programmer såsom intensiv rengøring (meget høj t º – 75 grader), et program til sart tøj (t º vand – fra 30 til 40 grader), en hurtig vask (når du har brug for at skylle servicet efter et flydende måltid og straks efter at have spist) og andre.

Programmet du vælger (tid og temperatur for vask) skal svare til typen af ​​retter og graden af ​​forurening.

Derudover er der i opvaskemaskinen i den midterste og højeste priskategori en funktion af “fordybning”. Men det er meget lettere og mere økonomisk at indlæse den resterende mad fra dem manuelt, før du lægger pladerne i maskinen. Det samme med “brændte” pander og stegepander.

Regel nr. 3 – brug korrekt rengøringsmidler

Opvaskemaskiner bruger specielle vaskemidler.

Brug ikke almindelige geler og opvaskemidler.

Vaskemidler til opvaskemaskiner kan opdeles i to typer – pulveriseret og tabletteret.

Pulvere er mere almindelige. I gennemsnit er forbruget pr. 1 cyklus af opvaskemaskinen 25-30 gram.

Tabletter anses for mere hensigtsmæssige. De er enkeltlagede, flerlagede og kombinerede. Sidstnævnte anses for at være den mest praktiske, da de kombinerer vaskemiddelkomponenter og skyllemiddel og regenererende salt. Hvis din bilmodel indebærer brug af sådanne værktøjer, behøver du ikke købe tre forskellige stoffer.

Forbruget af tabletter er ca. 1 tablet pr. 1 cyklus.

Det anbefales ikke at bruge tabletter i vaskemidler i blide vaskeprogrammer – tabletten har ikke tid til at opløse.

Af egenskaber kan opvaskemidler opdeles i stærkt alkalisk og svagt alkalisk (normalt med enzymer). Enzymer er biologiske enzymadditiver, der nedbryder proteiner, fedtstoffer og polysaccharider, der udgør forurenende stoffer. Midler med enzymer bruges normalt til at vaske skrøbelige retter.

Mere er ikke renere. Brug så meget vaskemiddel som angivet i instruktionerne.

Desuden skal der ikke vaskes dem med skrøbelige eller sølvfade, hvis pakken ikke har særlige anvisninger.

Ud over rengøringsmiddel skal du bruge en balsam til effektiv brug af opvaskemaskinen. Det fjerner rester af vaskemiddel, giver retterne en glans og fremmer sin hurtige tørring. Skyllemiddelforbruget er ca. 0,5-0,7 liter pr. 10-12 cyklusser.

Regel nummer 4 – pas på vandhårdhed

Rengøringen af ​​plader vaskes i opvaskemaskinen afhænger også af vandets hårdhed. Fra det hårde vand på tallerkenen er hvide pletter.

I de fleste tilfælde er der brug for vandblødgøring til normal drift af maskinen. Til dette anvendes regenererende salt. Normalt er kapaciteten til det i biler ganske stor – 1-2 kg. Suffices nok i lang tid.

Hertil kommer, at kalk af hårdt vand sætter sig på maskinens varmeelementer, hvilket kan føre til brud. Derfor er salt også nødvendigt for at beskytte enheden.

Regel nummer 5 – Pas på opvaskemaskinen

Hver teknik elsker omsorg. Opvaskemaskiner er ingen undtagelse. Hvis du vil have maskinen til at tjene dig i lang tid, skal du følge nedenstående anbefalinger.

Rens fra tid til anden filteret (det fjerner den skyllede madrest). Vask også kurvene regelmæssigt til retter (som regel fjernes de let).

Brug ekstra midler til at tage sig af opvaskemaskinen. Så det anbefales at bruge en affedtningsmiddel (pulver eller gelmiddel) hver 15.-20-cyklus. Det hjælper med at fjerne akkumulerende fedt fra indersiden af ​​maskinen.

Også 2-4 gange om året arrangerer en bil “forebyggelse.” For at gøre dette kan du bruge et specielt værktøj eller almindelig citronsyre. Hæld “antikonakin” i dispenseren og tænd den lossede maskine for en standardcyklus.

Endelig skal du mindst en gang om ugen tørre opvaskemaskinen med en fugtig klud inde og ude og ikke glemme dørforseglingen.