7 načina za pokretanje Windows aplikacija i igara na Mac računalu

Čak i najzanimljiviji obožavatelji OS X ponekad moraju koristiti “neprijateljske” Windows. Situacije su različite: od potrebe za korištenjem bankovnih klijenata i korporativnog softvera prije igranja igara. Postoje mnogi načini za pokretanje aplikacija napisanih u sustavu Windows pomoću alata treće strane i Appleovih vlasničkih rješenja.

Konvencionalno, one se mogu podijeliti u tri kategorije: punu instalaciju sustava Windows, korištenje virtualnih strojeva i emulatora softverskog okruženja sustava Windows. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke pa ćemo ih sve pregledati tako da možete odabrati najprikladniji za vas.

Instaliranje sustava Windows s Boot Campom

Pogotovo za nesretnika koji ne može prekinuti svaku suradnju s Windows, Apple je stvorio komunalnih «Boot Camp Assistant”, s kojima možete pripremiti svoj Mac za instalaciju sustava Windows i zapravo ga instalirati. U tom slučaju, na disku se stvara zasebna particija koja omogućava oba operacijska sustava da rade neovisno jedna od druge.

Snimak zaslona od 2016-02-03 u 15.31.40

Trebat će vam 50 GB slobodnog prostora i disk za podizanje sustava Windows. Postupak instalacije vrlo je jednostavan, samo trebate slijediti čarobnjake i čekati završetak. Nakon ponovnog pokretanja, imat ćete na raspolaganju punu verziju sustava Windows, kao i na redovitom računalu. I dalje će se instalirati potrebne aplikacije ili igre – i možete ih koristiti. Više informacija o zahtjevima i podržanim verzijama možete pronaći ovdje.

Prednosti Boot Campa

 • Performanse. Budući da svi resursi Mac upotrebljavaju samo jedan OS, dobivamo maksimalnu izvedbu.
 • Kompatibilnost. Zahvaljujući punom sustavu Windows, potpuno je kompatibilan sa svim aplikacijama i igrama.

Nedostaci Boot Campa

 • Zahtjev za ponovnim pokretanjem. Da biste pokrenuli sustav Windows, morat ćete ponovno pokrenuti Mac svaki put.
 • Nedostatak integracije. Windows ne podržava HFS + datotečni sustav, što znači da neće biti moguće pristupiti OS X datotekama, i obratno.

Korištenje virtualnih strojeva

Ova metoda ima mnogo zajedničkog s prethodnim, ali malo drugačija u implementaciji. Uz to, dobivamo i puni operativni sustav, ali nije instaliran na stvarnom hardveru, već na virtualnom. Poseban softver (virtualni stroj) emulira hardversku platformu za pokretanje sustava Windows, odabirom nekih od Mac resursa i ispada da se jedan operativni sustav izvodi unutar drugog.

Postoji nekoliko virtualnih strojeva, plaćeni i besplatno. Po principu rada, oni su slični, a razlike su beznačajne i više se sastoje od funkcionalnosti. Windows se instalira s diskete s podiznim diskom ili fizičkim medijima. Odaberite broj resursa koje su spremni podijeliti s gost operativni sustav (CPU, memorija, prostor na disku), a zatim instalirati sustav Windows, kao i obično, a željena aplikacija i korištenje u prozoru ili preko cijelog zaslona u bilo kojem trenutku prebacivanje između OS X i Windows.

Paralele Desktop

Snimak zaslona od 2016-02-03 na 18.53.17
parallels.com

Možda najpopularniji među virtualnim strojem “makovodov”. Paralele se redovito ažurira, uvijek radi s trenutnim verzijama OS X i Windows, i ima dodatne značajke kao što su hibridni način rada kada je zaslon istodobno prikazuje sučelja OS X i Windows, i pokrenuti program, bez obzira na njihovu pripadnost. Osim toga, program može pokrenuti Windows s particije Boot Camp, što je prikladno ako trebate pristupiti svim aplikacijama ili podacima bez ponovnog pokretanja sustava.

Nedostatak programa je da Paralele nisu besplatni. Mlađa verzija će vas koštati 79,99 dolara.

VMware Fusion

Foto / vmware.com /
vmware.com

Drugi komercijalni rješenje za virtualizaciju OS-a. Chip ključ VMware Fusion je čarobnjak razmjena migrirati cijeli okoliš od svoje Windows-temeljen PC u virtualni stroj i nastaviti s korištenjem aplikacije već na Mac. Instalirani Windows ima zajednički međuspremnik s OS X, kao i pristup datotekama i mrežnim resursima. Njegove aplikacije u potpunosti su integrirane sa funkcijama OS X (Spotlight, Control Misija, Exposé). Nadalje, podržava početak sustava Windows s particije Boot Camp.

VMware Fusion naplaćuje 6.300 rubalja, ali prije kupnje možete istražiti njegove mogućnosti u besplatnoj probnoj verziji.

VirtualBox

VirtualBox
virtualbox.org

Ako vaši planovi ne uključuju dodatne troškove za pokretanje Windows aplikacija, vaš je izbor VirtualBox od Oraclea. U usporedbi s plaćenim analognim uređajima, on ima puno manje mogućnosti, ali za jednostavne zadatke to je sasvim prikladno. Da biste se integrirali s funkcijama sustava OS X, to se ne isplati, ali osnovne stvari poput općeg međuspremnika i pristupa mrežnim resursima dostupne su ovdje. Besplatni VirtualBox u potpunosti opravdava sva ograničenja.

Prednosti virtualnih strojeva

 • Istodobno funkcioniranje dva operacijska sustava. Ne morate ponovno pokrenuti Mac da biste pokrenuli aplikacije sustava Windows.
 • Dijeljenje datoteka. Budući da sustav Windows pokreće unutar OS X, nema problema s podržavanjem datotečnih sustava.

Nedostaci virtualnih strojeva

 • Niska produktivnost. Zbog činjenice da su resursi Mac-a podijeljeni između dva operacijska sustava, performanse aplikacija znatno su niže, pogotovo ne na najnovijim računalima.
 • Problemi s kompatibilnošću. Neke aplikacije (najčešće igre) koje zahtijevaju izravan pristup hardveru možda neće raditi ispravno ili uopće ne rade.

Koristeći emulatore

Uz emulatore sve je sasvim drukčije nego s virtualnim strojevima i Boot Campom. Umjesto toga, oni imaju nešto zajedničko s virtualnim strojevima, ali ne oponašati Windows u potpunosti, već samo onih njenih softverskih komponenti koje su potrebne za željenu primjenu. Nećemo imati puni OS i pristup njezinim funkcijama: dobivamo određeni sloj kompatibilnosti koji omogućuje pokretanje programa Windows izravno u OS X.

Svi emulatori rade na istom principu. Inicijalizira se instalacija aplikacije putem setup.exe, a zatim se u njoj konfiguriraju potrebni parametri pokretanja i automatski se učitavaju potrebne biblioteke. Nakon toga se na Launchpadu pojavljuje ikona aplikacije koja će raditi jednako kao i svi izvorni OS X programi.

WineBottler

Fotografija / winebottler.kronenberg.org
winebottler.kronenberg.org

Ovaj emulator može pretvoriti .EXE datoteku u OS X kompatibilnu aplikaciju. Također WineBottler vam omogućuje automatsko preuzimanje nekih od već konfiguriranih aplikacija temeljenih na sustavu Windows. To je potpuno besplatno i kompatibilan je s OS X El Capitan.

mješina za vino

Snimak zaslona od 2016-02-03 na 20.37.07

Još jedan emulator, koji, kao i prethodni, koristi biblioteke Vina za stvaranje portova. U usporedbi s prethodnim rješenjem, Wineskin ima više postavki i omogućuje više fino podešavanje parametara. Detaljno smo opisali njegovu konfiguraciju i upotrebu u zasebnom članku.

Crossover

Snimak zaslona od 2016-02-03 u 20.45.57

Komercijalni emulator, čiji je razvojni tim već prilagođen i konfiguriran za vas puno popularnih aplikacija i igara temeljenih na sustavu Windows. Crossover ima prijateljsko sučelje i eliminira potrebu za kopanjem postavki i rješavanjem mogućih pogrešaka. Jedina negativna – plaća se. Licenca košta 20,95 dolara, ali postoji 14-dnevno probno razdoblje.

Prednosti emulatori

 • Ne trebate licencu za sustav Windows. Emulatori izvode aplikacije kroz sloj kompatibilnosti, stoga licencna kopija operacijskog sustava nije potrebna.
 • Performanse. Opet, zbog uštede u resursima koje virtualni strojevi konzumiraju za pokretanje punog sustava Windows, imamo bolju izvedbu od njih.

Nedostaci emulatori

 • Teškoća postavljanja. Da biste koristili programe temeljene na sustavu Windows, najprije ih morate konfigurirati, a to nije uvijek lako, pogotovo kod igara.
 • Problemi s kompatibilnošću. U nekim slučajevima aplikacije (često resursi) možda neće ispravno raditi ili uopće ne funkcionirati.

Što odabrati

Što, na kraju, izabrati iz takve vrste? Nema ni jednog odgovora na ovo pitanje. U svakom slučaju, morate se temeljiti na vašim potrebama, ali općenito su preporuke kako slijedi.

 • Boot Camp prvenstveno će odgovarati igračima, kao i onim korisnicima koji trebaju maksimalne performanse i kompatibilnost s softverom. Ponovno podignite Mac – i nabavite puno računalo sa sustavom Windows.
 • Virtualni strojevi pomoći će u slučajevima kada su istovremeno potrebni oba operacijska sustava. Učinite žrtvu, ali izbjegavajte ponovno podizanje sustava i dobivajte dobru integraciju.
 • emulators može se preporučiti samo za jednostavne zadatke i rijetku upotrebu. Na primjer, kada se nekoliko puta mjesečno morate koristiti klijent banke ili povremeno ponostalgize u svojoj omiljenoj igri.

Izaberite sami sebe najprikladniju opciju, a u komentarima recite, za koje potrebe upotrebljavate aplikacije sustava Windows na vašem Macu i kako ih pokrenuti.