Az OS X El Capitan áttekintése

A legújabb OS X El Capitan, amelyet a WWDC 2015-ben bejelentettek, már letölthető. Az első béta óta követjük fejlődését, és készek vagyunk elmondani Önöket az operációs rendszer minden változásáról és újításairól, amelyet az elkövetkező évben Mac-jén fog használni.

Szokás az elején – néhány szó a kiadás a címet. Távolodik a hagyomány macska nevek, az Apple továbbra is új hagyomány elnevezési asztali OS tiszteletére méltó helyen Kaliforniában. Miután a népszerű tengerparti Mavericks és a Yosemite Nemzeti Park, a cég halhatatlanná a nevét OS X a neve a legmagasabb hegy az utóbbi. Amikor meglátja a standard tapéta OS X 10,11, meg fogja érteni, hogy miért: ő lélegzetelállítóan gyönyörű.

tervezés

Pillanatkép 2015-09-30-ról 08.42.53-ra

Ne várjon semmilyen jelentős változást az OS X El Capitan tervezésében. Az Apple forradalmat tett az előző nagy frissítésben, itt csak “fésülte” a már kiváló felületet a San Francisco új betűtípussal. Mostantól minden Apple-eszközön egyetlen rendszerbetűt használ. A fejhallgató annyira jó, hogy tökéletesen olvasható mind a kis Apple Watch kijelzőn, mind a hatalmas iMac 5K képernyőn.

Ellenkező esetben – kivéve a kicsi, alig észrevehető változásokat, mint például a dokkoló átláthatóságának szintje – minden ugyanaz marad. És valószínűleg még egy pár év lesz.

Teljesítmény és rendszer teljesítmény

Ez volt az első elem a fejlesztések listáján, amelyeket az Apple mérnökeinek el kell kezdeni az OS X El Capitan munkájához. Nagy figyelmet fordítanak az alkalmazások és az operációs rendszerek hatékonyságára. Gyors indítás programok, nagyobb kényelem a munka több ablak, intelligens keresési dokumentumok és adatok, azonnali választ rendszer, sima animáció felület és hatékony használata a grafikai teljesítményt igénylő alkalmazások, mint a játékok.

Megosztott nézet

Ellentétben az iPad készülékkel, egyszerre több alkalmazás is működhet a Mac-en. De most még kényelmesebbé vált! Az OS X El Capitan lehetővé teszi, hogy az ugyanazon az asztalon futó alkalmazások bármelyikét lefordíthassuk a Megosztott nézetbe, osztva a képernyőt két programba. Ez így működik:

splitview

Kattintson a “zöld gomb” -ra és a voila-ra: két ablak a jobb oldalon a szeme elé, külső ingerek nélkül, ami elvonja a munkát. Az új funkció nagyon népszerű lesz egy Mac képernyőn, amelynek nagy átmérője – legalább 15 hüvelyk. A 13 hüvelykes MacBook Air-en, amint láthatja, szinte használhatatlan.

Frissített Mission Control

Pillanatkép: 2015-09-30, 08.48.15

A változtatások megérintették a Mission Control felületet is, egyszerűbbé és tisztábbá váltak, vagy valami ilyesmi. A képernyő tetején lévő asztali számítógépek listája csökkent, és most már minimális helyet foglal el, az alkalmazások bélyegképei alatt. A kurzor mozgatásakor növeli a növekedést, így megtekintheti az asztali számítógépek nevét és átviszi az alkalmazásokat. Az egész dolog nagyon simán működik, és csak pozitív érzelmeket idéz elő.

Smart Spotlight

Screenshot of 2015-09-30 at 08.52.34

A Spotlight nem csak az iOS-ban, hanem az új OS X-ben is bölcsebb. Most megérti a “természetes” nyelvet, amely lehetővé teszi számodra, hogy olyan kérdéseket használj, mint például az “Alexander üzenetek”, “minden fotó egy hétre” stb. További lehetőségek persze az angol lokalizációval: időjárás, tőzsdei árak, meccs eredmények, de az oroszban is lehet keresni valamit. Ugyanez vonatkozik a Mail és a Finder keresésére is. Kis dolgoktól – a Spotlight ablak bármely helyre áthelyezhető a képernyőn, bár úgy tűnik számomra, hogy a legjobb a központban.

fém

Az ígért technológia a Metal még mindig az OS X-hez jött, és sikeresen működik a felhasználók javára. Ennek köszönhetően az alkalmazások és az operációs rendszerek hatékonyabban használhatják a Mac grafikus alrendszerét. Ez hatással van az erőforrás-igényes alkalmazások renderelésére, az erőforrás-igényes alkalmazásokra, a játékokra és természetesen a felület rajzolására. Alkalmazások futása, átkapcsolás, dokumentumok megnyitása – mindez jelentősen gyorsabb.

Frissített alkalmazások

Nem kevésbé érdekel minket a beágyazott alkalmazások új jellemzői. Itt is sok hasznos újítás, amely megkönnyíti a napi munkát a Mac-en.

szafari

A Safari rendelkezik a leginkább új funkciókkal, és nem örülhet, mert a Mac-en dolgozva a legtöbb időt a böngészőben töltjük. A legfontosabb újítások talán rögzített lapok. Igen, régóta vannak a Chrome-ban és más böngészőkben, de az Apple a szokásos módon újra feltalálta őket. A fülek egyszerû gesztussal (svayp három ujjal) rögzíthetõk és eltávolíthatók, és a háttérben dolgoznak, és minden ablakban megjelennek – függetlenül attól, hogy már nyitottak vagy újak. Nagyon kényelmes!

pinnedtabs

Ha rendelkezik Apple TV-vel, akkor biztosan értékelni fogja az új funkciót, amely lehetővé teszi videók streamelését a weboldalakról. A legfontosabb, hogy maga a tartalom kerül elküldésre, nem pedig az egész asztalra.

Azok, akiknek nincs Apple TV, szintén élvezni fogják a dolgukat. Az OS X El Capitan Safari megtanulta, hogyan kell kiszámítani azokat a lapokat, amelyeken a hang lejátszásra kerül, és elnémítja őket. Ez mindkét lapon és bizonyos lapokon működik. Nem kell kézzel keresnie, hogy a két vagy három tucat nyitott lap közül melyik játszik valamit.

Pillanatkép a 2015-09-30-ról 2009/05/05

A kis dolgok közül megemlíthetjük az intelligens státuszvonalat, amely a link fölött lenyomva jelenik meg az ablak alján található felugró sávban. Korábban, ha emlékszel, egy állandó vonal lógott folyamatosan, és eszik a képernyőn.

Pillanatkép 2015-09-30 -ból 09/06/199

Nem tudok hallgatni a könyvjelzők megváltozott “gyorsgombjairól”. Nagyon gyakran használtam a ⌘1-⌘9 parancsikonokat a kedvenc webhelyek megnyitásához, most hozzá kell adnom egy billentyűt ⌥ a kombinációhoz. Önmagam azt mondom, hogy könnyen megjegyezhető, de itt az izom memória kell képezni.

levél

Pillanatkép: 2015-09-30, 09.10.37

Minden frissítéssel a Mail egyre szebb és gyönyörű. Ezúttal ismerkedtünk meg az iOS gesztusvezérléssel: az svayp használatával gyorsan törölhetjük vagy megjelölhetjük az e-maileket. Ezenkívül az alkalmazás megtanulta meghatározni a szövegkörnyezetet az üzenetekben. Működik, mint az iOS 9-ben: ha a levél dátumokkal vagy névjegyekkel rendelkezik, akkor a program felkéri az eseményt a naptárba.

Pillanatkép: 2015-09-30 09.10.04

Teljes képernyős módban egy vázlat vagy egy nyitott levél lefelé görgethető, hogy megnézze a Beérkező levelek mappát, vagy húzza át a fájlokat egy másik üzenetből. Lapok is megjelentek: a betű összecsukása után az összes új piszkozat megnyílik a lapokon.

Megjegyzések

Pillanatkép: 2015-09-30, 09.23.59

A jegyzetek most nem korlátozódnak a szövegre: fényképeket, videókat, linkeket vagy térképeket adhat hozzá bármely rekordhoz. Minden mellékletet rendeznek a böngészőben, ahol könnyen megtalálhatók. A kiterjesztésnek köszönhetően a “Megjegyzések” alatt gyorsan és kényelmesen küldhet bármilyen tartalmat más alkalmazásokból. Több formázási lehetőség jelent meg, és az interaktív listák lehetővé teszik a feladatok megjelölését, egyszerű feladatlisták fenntartását és így tovább.

Térképek, Fotó

Pillanatkép 2015-09-30-ról 09.28.41-re

Kellemes frissítések várják azokat, akik már átvették fotóarchívumukat a “Photos” alkalmazáshoz. Most, az új kezelési és rendezési funkciók mellett, amelyek lehetővé teszik a földrajzi adatok hozzáadását és az emberek aláírását, új feldolgozási eszközök jelentek meg. Ha a Mac-verzióra telepített fotószerkesztők közvetlenül a “Fotón” elérhetőek lesznek, akkor a szűrők, textúrák és egyéb eszközök is elérhetők lesznek.

Innovációk “Térképek”, sajnos, nem kérjük. Apple saját térképészeti szolgáltatás túl lassan felhalmozódik a funkcionalitás és most úgy tűnt, tömegközlekedési útvonalakat, de csak a 20 legnagyobb város a világon, amelyek között, érti, nincs natív számunkra. Útvonalak összeállíthatók egy Mac rendszeren, majd néhány kattintással elküldhetik az iPhone-ra.

Még egy dolog …

image_large

A részletek az Apple egész varázsa, és az OS X El Capitan, kedves társaságunk készített néhányat ezek közül. Mindkettő a kurzorhoz tartozik. Először is megváltozott a rakodás animációja – a strandlabda már nem olyan, mint egy cukorka, és lapos megjelenésben egyszerűen elbűvölőnek tűnik. Másodszor, most, ha elveszíti a kurzor között a nyitott ablakok és alkalmazások megtalálható a két számla, csak az ujját mozgatja a trackpad – ebből a „shake” növeli a méretét, és akkor feltétlenül észre.

Hasznos megjelenés, stabilitás, hibák

Az OS X El Capitan-t az én MacBook Air 2015-re telepítettem, amint az első bétaverzió a fejlesztőknek kiadásra került. A stabilitás szempontjából messze volt az ideális, de minden egyes összesített frissítésnél a rendszer egyre jobb volt és jobb. Az előzetes verziójú GM verzió nagyon gyors, szubjektív módon valamivel gyorsabban működik, mint a Yosemite, bár azt is mondhatom, hogy ez lassított is.

Új Mission Control, Split View, és a felület a rendszer általában válnak simán, rángatózó és a „dugulás” nem nézem meg. Minden standard alkalmazások, valamint a harmadik felek, még azok is, amelyek még nem optimalizált OS X 10.11, stabil, nem veszik le. Photoshop, Pixelmator, CleanMyMac, iStat Menus, Bartender és szinte minden program, amit a mindennapi munkában használok, tökéletesen “barátok” az új OS X-vel.

Ami az autonómiát illeti, itt a teljes rend. A Yosemite-nél a levegő 10-15 órát csendben dolgozott a terheléstől függően. A “kapitány” ugyanazt az eredményt mutatja: egy hasonló munkaterheléssel, eléggé garantálom a teljes napot. Ha számokban, akkor valahol 10-től 13 óráig.

A nem dolgozó és bosszantó, csak emlékszem az örökké hülye AirDrop-ra, de őszintén szólva, Yosemite-en nem különböztek egyenletesen (bár voltak megvilágosodási pillanatok). Most a képernyőképeket postán vagy a Dropboxon keresztül kell elküldeni – az AirDrop-on az iPhone 5-ök nem akarnak csatlakozni. Igaz, van egy béta verziója az iOS 9.1-nek, de valószínűleg nincs benne.

találatok

Ebben az évben az Apple kiderült, hogy csak egy kiváló frissítés az OS X-re. A rendszer szebb volt, a “motorháztető” javítása látható volt, és a cég még mindig régóta várt munkát végzett a hibákon. El tudom ajánlani az OS X El Capitan-t, hogy telepítse a fő rendszert mindenki számára, akinek többé-kevésbé modern Macje van. A különbség a Yosemite-lel, és észrevehető!