Pregled OS X El Capitana

Najnoviji OS X El Capitan, objavljen na WWDC 2015, već je dostupan za preuzimanje. Slijedili smo njegov razvoj od prve beta verzije i spremni smo vam reći o svim promjenama i inovacijama OS-a koje ćete koristiti na vašem Macu u narednoj godini.

Kao i obično u početku – nekoliko riječi o nazivu puštanja. Odmaknuvši se od tradicije mačjih imena, Apple nastavlja novu tradiciju, imenujući svoj OS desktop u čast izvanrednih mjesta Kalifornije. Nakon popularne plaže Mavericks i Yosemite National Park, tvrtka je besmrtna ime najviše planine u ime OS X. Kada vidite standardnu ​​pozadinu OS X 10.11, shvatit ćete zašto: to je nevjerojatno lijepo.

dizajn

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 08.42.53

Nemojte očekivati ​​velike promjene u dizajnu OS X El Capitana. Apple je napravio revoluciju u prethodnom velikom ažuriranju, ovdje je samo “češljao” već izvrsno sučelje s novim fontom San Francisco. Od sada svi Apple uređaji koriste jedan font sustava. Slušalica je tako dobra da je savršeno čitljiva i na malom Apple Watch zaslonu i na ogromnom zaslonu iMac 5K.

U suprotnom – osim malih, jedva primjetnih promjena kao što je razina transparentnosti na pristaništu – sve ostaje isto. I, najvjerojatnije, bit će još nekoliko godina.

Performanse i performanse sustava

To je bila prva stavka na popisu poboljšanja koje su Appleov inženjeri trebali početi raditi na OS X El Capitanu. Velika pažnja posvećena je učinkovitosti aplikacija i OS-a. Brzi početak programa, više praktičnost u radu s više prozora, pametno traženje dokumenata i podataka, brz odgovor sustava, glatke sučelje animacije i učinkovitu uporabu grafičkog podsustava u aplikacijama s intenzivnim resursima poput igara.

Split pogled

Za razliku od ipad, uvijek je moguće istodobno raditi s više aplikacija na Mac računalu. Ali sada je postalo još povoljnije! OS X El Capitan vam omogućuje da prevodite bilo koji od programa koji se izvode na istoj radnoj površini u Splitu, dijeleći prostor zaslona u dva programa. Djeluje ovako:

splitview

Klikom na “zeleni gumb” – i voila: dva prozora na desnoj skali pred vašim očima, bez vanjskih podražaja, odvlačeći od posla. Nova će značajka biti vrlo popularna na Macu s velikim dijagonalnim zaslonom – najmanje 15 inča. Na mom 13-inčnom MacBook Airu, kao što možete vidjeti, gotovo je beskorisno.

Ažurirana kontrola misije

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 08.48.15

Promjene su također dotaknuli sučelje upravljanja Misija, postalo je jednostavnije i čišće, ili nešto slično. Popis stolnih računala pri vrhu zaslona smanjio se i sada zauzima minimalan prostor, dajući mu ga ispod sličica aplikacija. Kada držite pokazivač miša, povećava se povećanje kako biste vidjeli imena stolnih računala i prenesite neke aplikacije na njih. Cijela stvar radi vrlo glatko i uzrokuje samo pozitivne emocije.

Smart Spotlight

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 08.52.34

Spotlight je pametniji ne samo u iOS-u, već iu novom OS X-u. Sada razumije “prirodni” jezik, omogućujući vam da upotrijebite upite poput “poruke Aleksandra”, “sve fotografije tjedan dana” i tako dalje. Više mogućnosti, naravno, uz korištenje engleske lokalizacije: postoje vremenske prognoze, cijene dionica, rezultati utakmica, ali na ruskom se nešto može pretražiti. Isto se odnosi i na pretragu pošte i tražitelja. Iz malih stvari – prozor Spotlight može se premjestiti na bilo kojem mjestu na zaslonu, iako mi se čini da se najbolje osjeća u sredini.

metal

Obećana tehnologija Metal još uvijek dolazi u OS X i uspješno radi za dobrobit korisnika. Zahvaljujući tome, aplikacije i operacijski sustavi mogu učinkovitije koristiti grafički podsustav Maca. To utječe na prikazivanje, rad aplikacija s velikim brojem resursa, igara i, naravno, na crtežu sučelja. Trčanje aplikacija, prebacivanje između njih, otvaranje dokumenata – sve se to događa znatno brže.

Ažurirane aplikacije

Nisu manje interesne za nas nove značajke ugrađenih aplikacija. Ovdje također ima mnogo korisnih inovacija koje svakodnevno rade na Macu.

safari

Safari ima najnovije značajke i ne može se radovati, jer radi na Macu većinu vremena provodimo u pregledniku. Najvažnije od inovacija je, možda, fiksne kartice. Da, dugo su bili u Chromeu i drugim preglednicima, ali Apple ih je, kao i obično, iznova izmislio. Kartice se mogu pričvrstiti jednostavnim gestom (svayp tri prsta) i rade u pozadini i prikazuju se na svim prozorima – bez obzira jesu li već otvoreni ili novi. Vrlo je udobno!

pinnedtabs

Ako imate Apple TV, svakako ćete cijeniti novu značajku koja vam omogućava strujanje videozapisa s web stranica. Istaknuto je da se sadržaj šalje, a ne čitava radna površina.

Oni koji nemaju Apple TV također će imati nešto za uživanje. U sustavu OS X El Capitan Safari je naučio kako izračunati kartice na kojima se reproducira zvuk i zanemariti ih. Ovo funkcionira za obje kartice i za određene kartice. Ne morate ručno pretraživati ​​za koju od dvije ili tri desetak otvorenih kartica igrate nešto.

Snimak zaslona od 2015-09-30 na 09.05.28

Iz malih stvari možete spomenuti pametnu liniju statusa, koja se kada pokazivač miša iznad veze prikazuje u pop-up baru pri dnu prozora. Ranije, ako se sjećate, postojala je čvrsta linija koja stalno visi i jede prostor na ekranu.

Snimak zaslona od 2015-09-30 dana 09/06/199

Ne mogu šutjeti o promijenjenim “vrućim tipkama” oznaka. Vrlo često sam koristio prečace ⌘1-⌘9 za otvaranje omiljenih web-mjesta, sada moram dodati ključ ⌥ na kombinaciju. Sam po sebi ću reći da je lako zapamtiti, ali ovdje će mišićna memorija morati biti obučena.

pošta

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 09.10.37

Svakim ažuriranjem Mail postaje sve lijep i lijep. Ovaj put smo se upoznali s kontrolom geste iOS-a: koristeći svayp, možete brzo izbrisati ili označiti e-poštu. Osim toga, aplikacija je naučila odrediti kontekst u porukama. Radovi, kao u iOS 9: ako pismo ima datume ili kontakte, od vas će se zatražiti da dodate događaj u kalendar.

Snimak zaslona od 2015-09-30 na 09.10.04

U načinu rada preko cijelog zaslona moguće je pomaknuti nacrt ili otvoreno slovo da biste vidjeli ulaznu poštu ili povlačili datoteke iz druge poruke. Također su se pojavile kartice: nakon preklapanja slova sve nove skice će se otvoriti na karticama.

primjedbe

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 09.23.59

Vaše bilješke sada nisu ograničene na tekst: možete dodati fotografije, videozapise, veze ili karte na bilo koji zapis. Svi privici sortirani su u pregledniku, gdje ih je lako pronaći. Zahvaljujući proširenju, u “Bilješke” možete brzo i jednostavno poslati bilo koji sadržaj iz drugih aplikacija. Prikazuju se više mogućnosti oblikovanja, a interaktivni popisi omogućuju vam označavanje zadataka, održavanje jednostavnih popisa obveza i tako dalje.

Karte, Fotografija

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 09.28.41

Ugodno ažuriranje čeka one koji su već svoje foto arhive prenijeli u standardnu ​​aplikaciju “Fotografije”. Sada, uz nove funkcije upravljanja i razvrstavanja koje omogućuju dodavanje geografskih brojeva i potpisivanje ljudi, pojavili su se novi alati za obradu. Ako su uređaji za fotografije instalirani na Mac proširenjima za podršku, filtri, teksture i drugi alati iz njih bit će dostupni u “Foto”.

Inovacije “Karte”, nažalost, ne molim. Autorska karta usluge Apple također polako funkcionira i sada postoje javni prijevozni putovi, međutim, samo za 20 najvećih gradova na svijetu, među kojima, kao što ste shvatili, za nas nema. Rute se mogu sastaviti na Macu, a zatim ih poslati na iPhone u samo nekoliko klikova.

Još jedna stvar …

image_large

U detalju leži cijeli šarm Apple, au OS X El Capitan, naša draga tvrtka je pripremila nekoliko njih. Obje pripadaju pokazivaču. Prvo se promijenila animacija utovara – lopta za plažu više nije poput slatkiša, au ravnom izgledu jednostavno izgleda bewitching. Drugo, sada ako izgubite kursor između otvorenih prozora i aplikacija, možete ga pronaći na dva računa, jednostavno premjestite prst na trackpad – od takvog “tresti” to će povećati veličinu i to ćete točno primijetiti.

Pojavljivanja iz upotrebe, stabilnost, greške

Instalirao sam OS X El Capitan na moj MacBook Air 2015 čim je puštena prva beta verzija za programere. Bio je daleko od ideala u smislu stabilnosti, ali sa svakim kumulativnim ažuriranjem sustav je postao sve bolji i bolji. GM verzija prije objavljivanja radi vrlo brzo, subjektivno malo brže od Yosemitea, iako mogu reći da me i usporava.

Nova kontrola misije, Split View i sučelje sustava u cjelini glatko se privlače, ne gledam trzanje i “čep” sebe. Sve standardne aplikacije, kao i aplikacije trećih strana, čak i one koje još nisu optimizirane za OS X 10.11, rade stabilno, nemojte se srušiti. Photoshop, Pixelmator, CleanMyMac, iStat Menus, Bartender i gotovo svi programi koje koristim u svakodnevnom radu savršeno “prijatelji” s novim OS X.

Što se tiče autonomije, onda je ovdje potpuni poredak. Na Yosemiteu, moj zrak radio tiho 10-15 sati, ovisno o opterećenju. “Kapetan” pokazuje o istom rezultatu: sa sličnim radnim opterećenjem, zajamčeno je dovoljno naboja za cijeli dan. Ako je na slikama, onda negdje od 10 do 13 sati.

Iz neprestanog i neugodnog, sjećam se uvijek glupog AirDropa, ali on je bio iskren, nije se glasao na Yosemite glatko (iako su postojali trenuci prosvjetljenja). Sada moram poslati snimke zaslona putem pošte ili putem Dropboxa – na AirDropu moj iPhone 5 ne želi se povezati. Istina, ona ima beta verziju iOS 9.1, ali najvjerojatnije nije u njemu.

rezultati

Ove se godine Apple pokazala izvrsnim ažuriranjem OS X-a. Sustav je bio ljepši, vidljivi su “poboljšani poklopci”, a tvrtka je i dalje radila dugo očekivani rad na bugovima. Preporučujem da OS X El Capitan instalira kao glavni sustav za sve koji imaju više ili manje modernog Mac računala. Razlika u odnosu na Yosemite je i vidljiva je!