Защо не ви е необходим ясен краен срок и стъпка по стъпка за постигане на целта

Няма нищо по-лесно от постигането на целите и няма нищо по-трудно от постигането на целите. Колко книги са написани, колко обучения са били проведени, колко тесто е спечелено от невежеството на хора, които се смятат за губещи. Пиша тази бележка за себе си, преди всичко, за да разбера и това, което аз самият знам за нея.

SMART цели

Най-ярката технология за постигане на цели, които научих съвсем наскоро. Между другото, дори без тези познания успях да постигна някои резултати, но не винаги, по-точно понякога. Така че, ние ще дешифрираме това странно съкращение, което също е стъпка по стъпка инструкция за определяне на цели:

  • S  (специфични или специфични) – определете посоката на първоначалното движение.
  • М  (измерими или измерими) – задайте единиците за измерването му.
  • А  (постижимо или постижимо) – да се сравни с действителността на деня и околната среда.
  • R  (реалистични или реалистични, прагматични) – да има последващо прилагане на това постижение.
  • T (в зависимост от времето или времето) – да определи датата или периода на постигане.

Тук всичко е описано подробно: “Цели SMART или Условия за задаване на цели”. Но защо не винаги е възможно да се постигнат цели, понякога без дори да се започне?

Причини да не постигнете цели

Въз основа на собствения си опит, искам да подчертая няколко проблемни области, които трябва да бъдат отбелязани.

Неясен. Когато целта е поставена неспецифично, не е ясно как да се постигне това и не е ясно как да се определи дали е постигната. Пример за неразбираема цел: да станеш танцьор. Как да разберем, че вече сте станали танцьор? По дяволите знае. Но по-различна формулировка: една година пет пъти седмично за три часа да танцува (или завършва хореографския отдел на Института за култура).

Защо трябва? Когато поставите цел, не можете да отговорите на въпроса “Защо?”. Най-вероятно целта няма да бъде постигната. А тялото просто няма да даде достатъчно енергия, за да го постигне, особено когато стане трудно или възникнат изкушения. Мотивацията трябва да бъде проста и разбираема, например: да печелите пари за кола, да почивате от работа, да актуализирате интериора на апартамента и т.н.

Повикването. Диск се появява, когато в процеса на постигане на цел можете да надминавате малко. Например, за да постигнете по-добър резултат от преди, да спечелите в състезания или да създадете нещо, което не сте създали преди, но тази идея просто се зарежда с енергия. Най-често предизвикателството се крие в самата настройка на целта: това е едно нещо да поставим една тухлена стена и съвсем друго да построим храм.

Краен срок. Ограничаването на срока на изпълнение и определянето на краен срок действа като батерия за мозъка: знаейки, че времето е все по-малко и по-малко, започвате да се фокусирате върху най-важните и да отрежете всички ненужни. Дори ако целта е много трудна, тя може и трябва да бъде разбита на стъпки и за първата стъпка, да се определи краен срок, след това да си починете и да продължите нататък.

Разпиляване на енергия. Най-добре е да се съсредоточите върху една важна цел в даден момент, максимум две. Съсредоточаването върху няколко цели едновременно разсейва енергията: реката е в състояние да превърне турбините на водноелектрическата централа, когато всички потоци се сливат в едно цяло.

Какво може да предотврати? Когато определяте цел, е важно да обърнете внимание на факторите, които могат да възпрепятстват нейното постигане. Фокусирането върху тях помага да се намерят потенциални проблеми, да се разработят начини за решаването им и да се осигурят.

Наблюдение на напредъка. Важно е да видите на какъв етап сте сега и колко остава до края. Това е много таксуване и стимулиране, особено когато силите вече са изчерпани и искате да напуснете всичко.

Честване на постигането на целта. Постиженията трябва да се ползват и да се отпразнуват, особено ако отдавна сте стигнали до целта си. Нашият мозък е проектиран така, че да разпределя невротрансмитерите за различни действия, така че да се чувстваме удоволствие. Ако не чувстваме удоволствието от постигането на целите, ако не празнуваме, не се хвалим, животът в крайна сметка се свежда до безкрайно надпревара за постижения. Да постигнем ли нещо, за да се насладите най-накрая и да се насладите на резултата или не?

Проста рецепта за настройка и постигане на проста цел

За да разберем как да постигнем целта, не е необходимо да се впускаме в теорията. Трябва да си поставите проста цел и да я постигнете. Например: Искам да изляза 20 пъти в един месец, за да изненада майка ми. Момчето каза, че момчето е планирано, момчето е направило. Това е просто!

Как да постигнете целта
Wunderlist – прост мениджър на задачите

Но всичко това е боклук

Или по-скоро, не наистина глупости. Тези препоръки работят за постигането на прости краткосрочни цели. Но, за да постигнем нещо повече, тези препоръки трябва да бъдат пренебрегвани, да се каже леко.

Те много ме смутиха и ме натъжиха, а напоследък разбрах защо.

Отначало видях Максим Батюрев да говори (управителят, авторът на книгата “45 татуировки на мениджъра” – Ед.), Който, въз основа на примери от живота си, изложи всичко на рафтовете:

  1. Целта трябва да бъде такава, че да не е ясно как да се постигне това. И не се плашете, а напротив, трябва да се радвате. След това целта мотивира.
  2. Целта трябва да доведе до промяна в начина на живот или живота като цяло.
  3. Целта трябва да бъде предизвикателство да искате да докажете нещо на себе си или на други хора. Тогава има енергия.
  4. Нуждаем се от един жив пример, една забележителност, да вярваме в реалността, да наваксаме и да надминем.
  5. Необходимо е да си представите, като че ли вече сте достигнали до него, това е ваше. Ако целта е нормална, тогава мечтата започва да се сбъдва. Ако се намирате в трудна ситуация, целта и мечтата ви спестяват.

След това получих книгата на Стив Павлина “Курс по личностно развитие за умни хора”, в който намерих идеи, които потвърждават и допълват личните ми предположения. По-долу са дадени няколко ключови кавички.

“Винаги, когато си поставите цел да постигнете нещо, винаги си задавайте следния въпрос:” Как установяването на тази цел подобрява настоящата моя реалност? “. Ако това не подобри настоящата ви реалност, тогава целта няма смисъл и можете да я изхвърлите. Но ако ви донесе повече яснота, фокус и мотивация в живота, когато си мислите за него, струва си.

Задайте цели, които да ви помогнат да се чувствате силни, мотивирани и активни дълго преди постигането на крайния резултат!

Ако зададете цел, която подобрява настоящата ви реалност, каква е разликата колко време отнема за постигане на крайния резултат: седмица, месец или десет години? По целия път носи удоволствие и удоволствие.

По-важното е, че в този момент се чувствате щастливи и доволни. Вие действате в състояние на радост, така че и вие сте продуктивни. Вместо да отидете на цел, която по ваше мнение ще ви направи щастливи в далечното бъдеще – съсредоточете се върху целта, която те прави щастлива точно сега. Целите ви всъщност не трябва да бъдат конкретни, ясни и измерими.

Нямате нужда от ясен краен срок и подробен графичен план. Необходимо е само горещо желание да предприемете подходящите действия.

Не поставяйте скучни цели, които не ви разпалват. Концентрирайте се върху целите, които ви вдъхновяват и мотивират в сегашното време. Защото това е единственото място, където имате истинска сила.

Ако не сте готови да действате, това означава, че вашите намерения са слаби. Вие се опитвате да създадете нещо, което не искате достатъчно силно, и то умира в пъпка. Вашето физическо тяло е част от процеса, чрез който вашите намерения се проявяват. Истинските желания ще ви накарат да се изправите и да започнете да се движите. Ако установите, че изобщо не сте готови да ударите пръста си върху пръста си, тогава сте задали грешни цели.

Желанието е гориво за движение. Ако се опитате да използвате фалшиви желания като гориво, просто няма да се замислите. Ако няма движение, няма мотивация.

Постигането на смислени цели, като правило, изисква упорита работа, но ако вашите цели са подходящи за вас, тогава такава работа няма да ви донесе страдание.

Изберете толкова вълнуващи цели, че да направите сериозни усилия, няма да ви е трудно. “

Накратко, страхотна мечта и желание – това е, което е по-важно от всички рецепти и препоръки. Това е основната мотивация и гориво на вашия кораб, наречен “Живот”.