Kaikkien aikojen ja kansojen parhaat kirjat, lukemisen arvoinen jokaiselle teini-ikäiselle

Aikakauslehtien, The Guardianin, Venäjän opetus- ja tiedeministeriön versioiden parhaat teoksista valitut teokset, ja myös bonus – Layfhakerin toimituskunnan mielestä. Tässä tapauksessa nuoria katsotaan 10-19-vuotiaiksi pojiksi ja tytöiksi Yhdistyneiden kansakuntien väestörahaston (UNFPA) terminologian mukaisesti.

10 parasta aikakauden nuoria ja teini-ikäisiä kirjoja

Vuonna 2015 aikakauslehti julkaisi sadan parhaan nuorten kirjat. Luettelo laadittiin valtuutettujen kriitikoiden, kustantajien ja lukijoiden klubeja koskevien suositusten mukaan ympäri maailmaa. Täydellinen luettelo löytyy täältä, mutta kymmenen parasta.

 1. “Ehdottomasti tosi päiväkirja puoli-intialaisesta”, Sherman Alexi. Alkuperäinen nimi on osa-aikaisen Intian Ajoittain Todellinen Päiväkirja. Osittain autobiografinen kirja pojasta, joka kasvaa intialaisessa varauksessa, jonka tekijä sai Amerikan kansallispalkinnon. Päähenkilö on “nörtti”, haaveilee tulla taiteilijaksi, haastaa järjestelmän ja yhteiskunnan ennakkoluulot.
 2. Sarja “Harry Potter”, Joan Rowling. Ensimmäinen niistä seitsemästä kirjasta, jotka liittyivät nuoriin velhoon ja hänen ystäviinsä, jotka opiskelivat Hogwarts School of Witchcraft ja Magic, julkaistiin vuonna 1997. Harry Potterin tarina on tullut hämillään suosittu koko maailmassa. Kirjat on käännetty 67 kielelle ja ne on ohjannut Warner Bros. Kuvia. Sarja on ensimmäisestä romaanista lähtien saanut useita palkintoja.
 3. “Book Thief”, Marcus Zusak. Alkuperäinen nimi on Book Thief. Vuonna 2006 kirjoitettu romaani kertoo toisen maailmansodan tapahtumista, natsi-Saksasta ja tytöstä Lizelistä. Kirja sisältyy bestsellerien luetteloon New York Times ja kirjallisuuslehden kirjanmerkkien apt-huomautuksen mukaan pystyy murtamaan sydämensä sekä nuorille että aikuisille. Loppujen lopuksi tarina siinä tapahtuu kuoleman puolesta.
 4. “Säröaika”, Madeleine Lengl. Alkuperäinen nimi on A Wrinkle in Time. Tieteellinen fiktio-romaani noin kolmetoistavuotiasta Megia, jonka luokkatovereiden ja opettajien mielestä on liian taitava. Ehkä tyttö olisi jäänyt pistin ja jatkaisi kärsiä äkillisen katoaminen isänsä jos ei yhden yön tapahtuman … Kirja julkaistiin vuonna 1963 ja sai useita palkintoja.
 5. “Charlotten Web”, Alvin Brooks White. Alkuperäinen nimi on Charlotten Web. Tämä kaunis tarina Fernin ja sian nimeltä Wilburg ystävyydestä julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1952. Teos kuvataan kahdesti animoitujen elokuvien muodossa ja muodosti myös perustan musiikille.
 6. “Pitsit”, Louis Saker. Alkuperäinen nimi on Reiät. Tämä on tanskalaisen kirjailijan romaani, joka sai useita palkintoja ja tekee 83. sijan 200 parhaan BBC-versioluettelon luettelosta. Päähenkilöä kutsutaan Stanleyksi, ja hän on täysin epäonninen elämässä. Niin paljon, että lopulta se osoittautuu vankileirillä, missä se on tarpeen kaivaa reikä joka päivä … Valitettavasti kirja ei käännetty venäjäksi, mutta kuvattiin nimeltään “kulta”.
 7. “Matilda,” Roald Dahl. Alkuperäinen nimi on Matilda. Tämä romaani tuli englantilaisen kirjailijan kynästä, jonka lasten kirjat ovat tunnettuja sentimentaalisuuden puutteestaan ​​ja usein mustasta huumorista. Tämän teoksen sankaritar on tyttö nimeltä Matilda, joka haluaa lukea ja jolla on yliluonnollisia valtuuksia.
 8. “Lähettäjät”, Susan Eloise Hinton. Alkuperäinen nimi on Outsiders. Romaani julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1967, ja se on amerikkalaisen teatterikirjallisuuden klassikko. Se kertoo kahden nuorisojoukon ja 14-vuotiaan pojan Poniboy Curtisin välisestä konfliktista. On huomionarvoista, että kirjailija aloitti kirjan tekemisen 15-vuotiaana ja päättyi 18 vuotiaana. Vuonna 1983 Francis Ford Coppola ammuttiin samaa elokuvaa.
 9. “Söpö ja maaginen kabinetti”, Juster Norton. Alkuperäinen nimi on Phantom Tollbooth. Julkaisu julkaistiin vuonna 1961, Milo-nimisen pojan jännittävistä seikkailuista. Lukijoita odotetaan puns ja ilkikurinen sanapeli, ja kiitos kuvilla Jules Faifer, kirja katsotaan sarjakuva.
 10. “Antaja”, Loris Lowry. Alkuperäinen nimi on Antaja. Tämä romaani, joka on kirjoittanut harvinaisen lasten kirjallisuuden vastaisen utopian genreihin, sai Newburyn mitali vuonna 1994. Tekijä maalaa ihanteellisen maailman, jossa ei ole sairauksia, sotia ja ristiriitoja eikä kukaan tarvitse mitään. Kuitenkin osoittautuu, että tällaisella maailmalla ei ole värejä, eikä siinä ole paikkaa paitsi kärsimykselle, vaan rakkaudelle. Vuonna 2014, romaanin pohjalta, elokuva “Dedicated” ammuttiin.
kirjat
yves / Flickr.com

The Guardianin 10 parasta teini-ikäistä kirjoja

Vuonna 2014 päivittäinen brittiläinen The Guardian-lehti julkaisi luettelon 50 kirjoista, jotka nuorten miesten ja naisten pitäisi lukea. Luettelo laadittiin 7 000 henkilön äänestä. Työt jaettiin ryhmiin: “kirja auttaa ymmärtämään itse”, “kirjat, jotka muuttavat maailmaa”, “kirjoja, jotka opettavat rakastamaan”, “teoksia, jotka rassmeshat”, “kirja, joka tekee sinut itkemään,” ja niin edelleen. Tässä on luettelo.

Kymmenen parhaan joukkoon sisältyi kirjoja, jotka edistävät nuorten lukijan persoonallisuuden muodostumista ja innostavia vaikeuksien voittamiseksi.

 1. “Nälkäpelien” trilogia, Susan Collins. Alkuperäinen nimi on The Hunger Games. Tämän sarjan ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 2008 ja kuusi kuukautta myöhemmin siitä tuli bestseller. Kahden ensimmäisen romaanin levikki ylitti kaksi miljoonaa kappaletta. Tarina tapahtuu post-apokalyptisessä maailmassa, ja Collinsin mukaan se innostiin kreikkalaisesta mytologiasta ja hänen isänsä sotilasurasta. Kaikki trilogian osat tarkastetaan.
 2. “Tähdet syyttävät”, John Green. Alkuperäinen nimi on The Fault in Our Stars. Koskettava rakkaustarina välillä Hazel kuusitoista, syöpäpotilaasta ja Augustus seitsemäntoista samaa tautia julkaistiin vuonna 2012. Samana vuonna romaani tuli listalle bestsellereistä The New York Times.
 3. “Tappaa pilkkaharmaa”, Harper Lee. Alkuperäinen nimi on Kill a Mockingbird. Ensimmäinen kerta tämä teos julkaistiin vuonna 1960, ja vuosi myöhemmin tekijä sai hänelle Pulitzer-palkinnon. Yhdysvalloissa ne tutkivat sitä opetussuunnitelmassa. Tämä ei ole yllättävää, koska lapsen näkökulmasta Harper Lee tarkastelee hyvin aikuisia ongelmia, kuten rasismia ja eriarvoisuutta.
 4. Sarja “Harry Potter”, Joan Rowling. Tässä vartija istui Aikaan.
 5. “1984”, George Orwell. Uusi anti-utopia totalitarismista, julkaistu vuonna 1949. Paitsi zamyatinsky “Me” pidetään yhtenä parhaimmista sen genre. Orwellin työ on sijoittunut kahdeksanneksi 200 parhaan BBC-kirjan listalle, ja Newsweek -lehti laittoi romaanin toiseksi kaikkien aikojen 100 parhaan joukkoon. Vuoteen 1988 asti romaani kiellettiin Neuvostoliitossa.
 6. “Anne Frankin päiväkirja.” Alkuperäinen nimi on nuoren tytön päiväkirja. Ainoa ei-taiteellinen työ luettelossa. Nämä ovat juutalaisen tytön Anna Frankin johdattuja tietoja 1942-1944. Anna teki ensimmäisen nauhoituksen 12.6. Syntymäpäivänä, jolloin hän täytti 13 vuotta. Viimeinen merkintä on päivätty 1. elokuuta. Kolme päivää myöhemmin Gestapo pidätti kaikki, jotka piiloutuivat suojassa, mukaan lukien Anna. Hänen päiväkirjaansa on UNESCOn muistomerkki maailmanrekisteriin.
 7. “Kadun kissa nimeltä Bob”, James Bowen. Alkuperäinen nimi on Streetkat Named Bob. James Bowen oli kadunmusiikki ja hänellä oli ongelmia huumeiden kanssa, kunnes hän otti kerran asunnottoman kissan. Kokous oli kohtalokas. “Hän tuli ja pyysi minulta apua, ja hän pyysi apua enempää kuin ruumiini pyysi itsetuhoa”, Bowen kirjoitti. Kirjoittajayhdyshenkilö Mary Paknos kuuli kahta kappaletta, ihmistä ja kissaa, ja kutsui James kirjoittamaan omaelämäkerran. Kirja, joka on kirjoitettu yhteistyössä Gary Jenkinsin kanssa, julkaistiin vuonna 2010.
 8. “Ritarien Herra”, John Ronald Ruel Tolkien. Alkuperäinen nimi on Sormusten Herra. Tämä on yksi vuosisadan suosituimmista kirjoista yleensä ja erityisesti fantasian tyylilajista. Romaani on kirjoitettu yhdeksi kirjaksi, mutta julkaisun suuren volyymin vuoksi se jaettiin kolmeen osaan. Teos käännettiin 38 kielelle ja vaikutti valtavasti maailman kulttuuriin. Hänen motiiviensa perusteella tehtiin elokuvia ja luotiin tietokonepelejä.
 9. “On hyvä olla hiljaa”, Stephen Chboski. Alkuperäinen nimi on Perks of Being a Wallflower. Tämä on tarina kaveri nimeltä Charlie, joka, kuten kaikki teini-ikäisetkin, tuntee itsestään yksinäisyyden ja väärinymmärryksen. Hän vuodattaa kokemuksensa kirjeissä. Kirja julkaistiin miljoonassa kappaleessa, kriitikot nimettiin “” Ryssän yläpuolelle “uusille ajoille”. Kirjoittaja on itse kuvannut romaanin, tärkein rooli on Logan Lerman, ja hänen tyttöystävänsä on Emma Watson.
 10. “Jane Eyre,” Charlotte Bronte. Alkuperäinen nimi on Jane Eyre. Romaani julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1847 ja voitti välittömästi lukijoiden ja kriitikoiden rakkauden. Huomiota keskellä on orvoille tytöille Jane, jolla on vahva luonne ja elävä mielikuvitus. Kirja on seulottu monta kertaa, se on kymmenes luettelossa 200 parhaasta kirjasta BBC-versiossa.
kirjat
Patrick Marioné – kiitos> 2M / Flickr.com:lle

10 parasta kirjaa koululaisille Venäjän opetus- ja tiedeministeriön version mukaan

Tammikuussa 2013 Venäjän federaation opetus- ja tiedeministeriö julkaisi luettelon sadasta kirjaa lukiolaisille lukioille. Luettelo sisältää teoksia opetussuunnitelman ulkopuolella.

Luettelon luominen ja sen sisältö aiheuttivat vilkasta keskustelua lehdistössä ja Internetissä. Opetusministeriö esitti paljon kritiikkiä, ja jotkut kirjallisuudenhahmot toivat vaihtoehtoisia luetteloita.

Siitä huolimatta tässä on ensimmäiset kymmenen “Venäjän federaation kansojen historiaa, kulttuuria ja kirjallisuutta koskevat 100 kirjaa, jotka suosittelevat opiskelijoille itsenäistä lukemista”.

Huomaa: luettelo on aakkosellinen, joten kymmenen on ensimmäinen kymmenen sukunimeä. Kaksi saman kirjoittajan teosta katsotaan yhden pisteen. Tämä ei ole mitenkään luokitus.

 1. “Sotilaskirja”, Daniil Granin ja Alexei Adamovich. Tämä on saarron dokumentaarinen kronikka, joka julkaistiin ensin laskuilla vuonna 1977. Leningradissa kirja oli kielletty vuoteen 1984 asti.
 2. “Ja päivä kestää yli vuosisataa” ja “Valkoinen höyrylaiva”, Chingiz Aitmatov. Uuden romaanin nimessä “Ja päivä kestää yli vuosisadan”, Boris Pasternakin runo on otettu pois. Tämä on Aitmatovin ensimmäinen merkittävä teos, joka julkaistiin vuonna 1980. Tarina “The White Steamer” noin seitsemän vuoden vanha orpo, joka asuu Issyk-Kulin rannalla, tuli kymmenen vuotta aikaisemmin.
 3. “Star Ticket” ja “Crimean saari”, Vasily Aksyonov. Denisov-veljen historia kertoi romaanin “Star Ticket” -sivuilla kerralla “räjäytti” yleisön. Aksenova syytettiin kaikkein harmittomimmista seikoista nuorisojulkaisun väärinkäytöstä. Fantastinen romaani “Crimean saari”, julkaistu vuonna 1990, päinvastoin, tapasi pirun ja tuli vuoden tärkein All-Unionin bestselleri.
 4. “Veljeni soittaa klarinettia”, Anatoly Aleksin. Tarina kirjoitettu vuonna 1968, joka on tyttö Zhenyan päiväkirja, joka unelmoi omistautua hänen veljensä-muusikkoon. Mutta käy ilmi, että jokainen ihminen on kuin erillinen planeetta, ja jokaisella on omat tavoitteensa ja unelmansa.
 5. “Dersu Uzala”, Vladimir Arsenyev. Yksi venäläisen seikkailukirjallisuuden parhaista teoksista. Romaani kuvaa Kaukoidän pienkansojen elämää ja metsästäjä Dersu Uzalaa.
 6. “Shepherd ja Shepherdess” ja “Tsar-fish”, Victor Astafyev. Kaksi tarinaa kahdesta pääteemasta Astafijevin – sodan ja kylän työssä. Ensimmäinen kirjoitettiin vuonna 1967 ja toinen vuonna 1976.
 7. “Odessan tarinat” ja “Cavalry”, Isaak Babel. Nämä ovat kaksi keruuta novelleista. Ensimmäinen kertoo vallankumouksellisesta Odessasta ja bändistä Beni Krikista ja toinen – sisällissodasta.
 8. “Ural Tales”, Pavel Bazhov. Tämä kokoelma, joka on luotu Uralin kaivostoiminnan kansanrunolle. “Malakiitilaatikko”, “Copper Mountain Mistress”, “Stone Flower” – nämä ja muut Bazhovin teokset ovat olleet monien tunnettuja ja rakastettuja lapsuudesta lähtien.
 9. “ShKID: n tasavalta”, Grigory Belykh ja Alexey Panteleyev. Seikkailukertomus asunnottomista lapsista, jotka asuivat Dostojevskin (ShkID) nimestä sosiaali- ja työvoimakouluissa. Näiden kahden merkin prototyypit ovat itse kirjoittajia. Teos kuvataan vuonna 1966.
 10. “Totuuden hetki”, Vladimir Bogomolov. Romaani tapahtuu elokuussa 1944 Valko-Venäjän alueella (toinen nimi työstä on “Elokuussa neljäkymmentä neljäs”). Kirja perustuu todellisiin tapahtumiin.

Parhaat kirjat teini-ikäisille Lifehackerin version mukaan

Päätimme selvittää, mitä Lifehacker-tiimi luki teini-ikäisillään. Called ja “Harry Potter” ja “Lord of the Rings”, ja muut edellä mainitut teokset. Mutta listojen kymmenen parhaan joukossa ei ollut useita kirjoja.

Luin Suuri Neuvostoliiton Encyclopaedia. Siellä tuhansia tuhansia tuntemattomia mielenkiintoisia sanoja, ja minä, ollessani pieni, istuin wc: ssa, avattu millä tahansa sivuilla ja lukea, lukea, lukea ja oppia uusia termejä ja määritelmiä. Informatiivinen.

Anastasia Pivovarova
Tekijä Lifhaker

Kun kokoelma runoja Vysotsky tapasin, kun olin hyvin matala: luin vain tekstejä, joissa ymmärsin jotain. Erityisesti rakastetuista pahoja henkiä ja Afrikan tapahtumista. Ja koska 11 vuotta elämäni on mennyt jonnekin väärin (ja täällä on paljon syyttää professori Tolkin, muuten), nimittäin teltoissa kaikenlaisia. Ja siellä Vysotsky luki toistuvasti. Ja koska hänen kokoelmansa alkoi rakastaa miehiä olemisen muodona ja ansainnut ensimmäiset rahat. Nämä tapahtumat eivät ole yhteydessä toisiinsa, jos mitään.

Maria Verhtseva
Lifehackerin päätoimittaja

Yksi kirjoista, jotka vaikuttivat eniten teini-ikäisilläni, oli Lermontovin romaani “The Hero of Our Time”. Rakkaus, intohimo, luonto, filosofia nihilismille – mitä muuta tarvitaan teini-ikäiselle? 🙂 Täällä on, hedelmällinen maaperä nuorisolle maksimismiin. Työ sai minut ajattelemaan paikkani tässä maailmassa, olemisen olemuksesta ja kaikesta sellaisesta, iankaikkisesta.

Sergey Varlamov
SMM-erikoislääkäri Lifkhaker

12-13-vuotiaana luen kirjan “The Mysterious Island”. Tuolloin olin kiinnostunut Jules Vernen kirjoista, täynnä seikkailuja ja yllätyksiä. Henkisesti yhdessä sankareiden kanssa voitti vaikeudet ja matkusti. “Salaperäinen saari” opetti, että jopa toivottomassa tilanteessa ei pidä luopua. Meidän täytyy uneksia, uskoa ja ennen kaikkea tehdä.

Nastya Raduzhnaya
Tekijä Lifhaker

Lapsena en halunnut lukea. Ehkä siksi, että olin pakotettu. Mutta 10-12 vuoden päästä kävin Valentina Oseevan romaanin “Dinka”, ja minua menetettiin. Tämä todellisen ystävyyden seikkailukertomus ikuisesti paloi sieluni, ja Valentina Oseevan tavu osoitti, että lukeminen voi olla kiehtovaa. Sen jälkeen lukeneen kaikki kouluohjelman teokset viinalla.

Lydia Suyagina
Tekijä Lifhaker

Remarquen teosten kanssa tapasin noin 13-vuotiaana, näyttää siltä. Se alkoi tavalliseen tapaan “Kolme toveria”. On selvää, että tuolloin kadonneen sukupolven aihe ei häiritse minua kovin paljon, kun päähenkilön ja rakastajan välinen suhde oli mielenkiintoisempi. He todella koukutettiin “Länsipuolella ilman muutoksia” ja “Paluu” – lävisteleviä tarinoita kohtalokkaista kohtaloista, joita joutui tarpeettomaan sotaan. En tiedä, olisivatko nämä kirjat tuottaneet niin voimakasta vaikutelmaa, jos olisin tavannut heidät nyt, mutta teini-ikäisille mielestäni ne ovat ehdottoman välttämättömiä lukemiselle.


Ja mitä luit 10-19 vuoden aikana? Mistä kirjasta olet varma, että voit ostaa lapsillesi, kun he ovat tänä iässä? Ja mitä mieltä olette, onko Z: n sukupolven lukeminen?