Hogyan helyezzük el a jelszót egy mappába a Windows vagy a MacOS rendszerben

Hogyan helyezzen el egy jelszót a Windows mappájába?

A Windows-ban nincsenek beépített függvények ehhez a feladathoz. De szabad programokat használhat harmadik felek fejlesztői számára. Vegyük például a 7-Zip archivert és az Anvide Seal Folder segédprogramot.

A 7-Zip használata

A 7-Zip archiválja a mappát, titkosítja a tartalmát és blokkolja a hozzáférést jelszóval. Biztosan már használja ezt a programot. Ha nem, töltse le a 7-Zip-ot a hivatalos webhelyről. Ha egy másik archivert szeretne, akkor valószínűleg segítségével a jelszót ugyanúgy elhelyezheti a mappában.

Hogyan helyezzen el egy jelszót a Windows mappájába: 7-Zip

Az archívum telepítése után kattintson jobb gombbal a kívánt mappára, és válassza a 7-Zip → “Hozzáadás az archívumhoz” parancsot.

A megjelenő ablakban a “Titkosítás” tétel alatt adja meg a jelszót, és ismételje meg a kombinációt. Jelölje be a “Fájlnevek titkosítása” lehetőséget, és kattintson az OK gombra.

Ezt követően a program létrehozza a mappa egy példányát titkosított archívum formájában, amelynek tartalmát csak a jelszó beírása után lehet megtekinteni. Az eredeti mappát, amely védelem nélkül maradt, törölje.

Ugyanígy a 7-Zip lehetővé teszi a kiválasztott fájlok jelszavas védelmét.

7-Zip →

Az Anvide Seal Folder segítségével

Ha nem szeretné zavarni az archívumot, akkor a jelszót közvetlenül a mappába állíthatja be az Anvide Seal Folder program segítségével. Ez a segédprogram titkosítja a kiválasztott mappák tartalmát, és kegyetlen szemekből elrejti őket. A védett konténerek csak az Anvide Seal Folder felületen keresztül nyithatók meg a jelszó beírása után.

Hogyan helyezzen el egy jelszót a Windows mappájába: Anvide Seal Folder

A program nagyon könnyen használható. A plusz gombra kattintva kiválaszthatja a kívánt mappához vagy több tárolóhoz tartozó útvonalat egymás után. Ezután a hozzáadott mappák listája megjelenik az Anvide Seal Folder főmenüjében. Egy vagy több jelszó megadásához csak jelölje ki őket, kattintson a zárra, és kövesse a segédprogram utasításait. Az Anvide Seal mappába való belépéshez egy jelszót is megadhat.

Anvide Seal Folder →

Hogyan helyezzük el a jelszót a macOS mappában?

A macOS-ban harmadik féltől származó programok nélkül is megteheti. A rendszer lehetővé teszi egy úgynevezett mappa kép létrehozását, amely a titkosított másolata. A képen belül tárolt összes fájlt jelszó védi.

Egy ilyen kép létrehozásához nyissa meg a “Lemez segédprogram” (“Programok” → “Segédprogramok” → “Lemez segédprogram”).

Kattintson a “Fájl” → “Új kép” → “Kép a mappából”, és adja meg a védeni kívánt mappa elérési útját.

Adja meg a kép nevét, adja meg a helyet a számítógépen, ahol tárolja, valamint a tartalom eléréséhez szükséges jelszót. A titkosításhoz válassza ki a 128 vagy 256 bitet, és a “Képformátum” – “olvasás / írás”. A módosítások mentése után.

Hogyan helyezzük el a jelszót a macOS mappában?

Nyissa meg a létrehozott képet, írja be a jelszót és győződjön meg róla, hogy az összes fájl helyén van.

Törölje az eredeti mappát. Most viszont védett módon használhatja.

Olvassa el:

  • Hogyan helyezzük el a Windows jelszavát, eltávolítsuk és visszaállítsuk, ha elfelejtjük →
  • Útmutató a paranoiacsok számára: hogyan lehet elkerülni a felügyeletet és az adatok lopását?
  • A telefon zárolásának feloldása, ha elfelejtette jelszavát, PIN-kódját vagy mintáját →