Hogyan tanulhatunk programozást a semmiből?

Hogyan tanulhatunk programozást a semmiből?

1. Függetlenül

Ha van a vas akaraterőere, és elégető akar lenni programozóvá, akkor öngondoskodáson keresztül elérheti a célját. Ez nem a legegyszerűbb és legrövidebb út: meg kell értened az információs káoszt és a halogatás elleni küzdelmet. De a megfelelő időben tanulhatsz viszonylag kevés pénzért vagy teljesen ingyen.

A legegyszerűbb interaktív online tanfolyamokkal kezdeni. Számos weboldal van az interneten, amelyek anyagai megmagyarázzák a programozás alapjait, és meghatározzák a továbbfejlesztés irányát. Különös figyelmet kell fordítani azokra a tanfolyamokra, amelyeket valós projektek példáján tanítanak, vagyis egy-egy programot vagy webhelyet hoznak létre.

FreeCodeCamp platform ingyenes webfejlesztési tanfolyamokkal

Ne feledje, hogy gyakorlat nélkül nem fog sikerülni. Tanulmányozza a projektorientált kurzusokat, és próbálja meg írni a bennük szétszerelt programokat és webhelyeket. Keressen előadást a YouTube-on az olyan projektek elemzésével, amelyeket fejleszteni szeretne. Először másolja át a többi ember munkáját és elemezze. Ezután próbálj meg elmozdulni az eredetiből, kísérletezni, megváltoztatni az egyes elemeket, amíg valami egyediet nem hoz.

A kurzusok és videó előadások mellett a rendelkezésedre állnak a hivatalos nyelvek és könyvek. Amikor megmutatja az alapokat, keresse meg a legfrissebb kiadásokat a kiválasztott programozási nyelv feliratával. Az ilyen könyvek a legjobb fejlesztési módszereket tartalmazzák.

Győződjön meg róla, hogy célt tűzött ki a projekt létrehozására és folyamatosan dolgozni rajta.

Ez segít megszilárdítani a megszerzett ismereteket és megérteni, hogy milyen információk még mindig hiányoznak. A készséged fejleszteni fog a projekt mellett. Amikor befejezed, dolgozz egy újat – bonyolultabb.

Ha nehézségekbe ütközik a képzés vagy a fejlesztés folyamatában, bármikor felveheti a problémákat a programozók közösségére, mint például a “Kenyérpirító” és a Stack túlcsordulás. Például segíthet megoldani valamilyen problémát, választhat egy jó tanfolyamot vagy rámutat a kód hibáira.

Kérdések és válaszok szolgáltatása a technológiai témákról “Kenyérpirító”

A képességek élesítése kényelmesebb speciális platformokon, ahol más versenyzőkkel is versenyezhetünk, és különböző gyakorlati problémák megoldásával a kód segítségével. Ezek közé tartozik a Codewars, a TopCoder és a HackerRank.

Ha úgy érzi, hogy fejlődésed zsákutcába jutott, vagy fel akarja gyorsítani a képzésedet, próbálkozzon az alábbi lehetőségekkel.

13 tipp azok számára, akik saját programozásukat tanulmányozzák →

2. Mentor segítségével

Mentor egy személyes mentor, aki hibákat rámutat, figyelmeztet a buktatókra, segít tanulni. A megfelelő időben kapott hasznos ajánlás sok problémát és sok időt takaríthat meg. Ezért a mentor nem fog fájni senkit.

Tudja meg, vannak-e fejlesztők a barátaid között. Talán az egyikük segíteni szeretne. Ha nem ismered ezeket az embereket, akkor kereshetsz őket a programozók közösségeiben. Például, ugyanazon a “Kenyérpirító”. Csak a mentori szolgáltatások nem olcsóak, de csak annyi időt töltenek idegenekre, akiket senki sem akar.

3. Az “élő” tanfolyamok tanárai

Az utóbbi években hihetetlenül népszerűvé vált a távoktatás és a nappali tagozatos tanfolyam a tanároktól a nullától tanító tanárokkal. Ebben a formátumban sok munkát is megtehetsz. De szakképzett programot fogsz folytatni, és egy élő személy ellenőrzi a feladatokat. A kurzusok hiányosságai a képzés magas költségeinek tulajdoníthatók.

Népszerű orosz nyelvű online oldalak, amelyek a programozók képzési rendszerével foglalkoznak: “Netológia”, GeekBrains és Loftschool.

Ha jobban szeretne belső gyakorlatot folytatni, olyan oktatási központokat kereshet, amelyek a helyszínen programoznak. Sajnos ezek a létesítmények csak a nagyvárosokban vannak jelen. Például a “STEP” számítógépes akadémia, amely számos országban rendelkezik fiókokkal.

4. Az egyetemen

Ha sok ideje van a tartalékban, és biztos vagy benne, hogy az életet a programozással szeretné összekapcsolni, akkor tanulmányozhat egyetemi tudományt az informatika területén. De tartsd észben, hogy a hagyományos oktatási intézmények elmaradnak a fejlődéstől, így a modern programozási nyelvek és egyéb technológiák, amelyekkel meg kell sajátítanod magad.

Másrészt az egyetem alapvető matematikai, algoritmus-ismeretekkel és más területekkel rendelkezik, amelyek segítenek Önnek magas színvonalú programozóként. A kemény tanulmányok évei alatt a megfelelő gondolkodásmódot alkotja, amelyen keresztül mindent megragadsz a professzionális szférában.

Hogyan válasszuk ki az irányt és a nyelvet

Az informatikai iparágban számos területen van, mindegyiknek saját nyelvkészlete van. Soroljuk fel a fő irányokat a növekvő bonyolultság érdekében:

  1. Webfejlesztés. Népszerű nyelvek: JavaScript, PHP, Python, Ruby.
  2. Mobil fejlesztés. Népszerű nyelvek: Java, Swift.
  3. Játékok és programok fejlesztése asztali számítógépekhez. Népszerű nyelvek: C ++, C #, C.
  4. Nagy adatok, gépi tanulás. Népszerű nyelvek: Python, R, Scala.

Mit kell keresni a választás során?

Az irányt és különösen a nyelvet a megfelelő választás érdekében a következő tényezőkre lehet számítani: az elsajátítás összetettsége és a webes képzési anyagok száma, az Ön személyes preferenciái (pontosan mit szeretne fejlődni) és a munkaerőpiaci nyelv iránti igény.

A nemzetközi munkaerőpiaci nyelvek iránti kereslet mutatója / research.hackerrank.com

A webhely nyelvének relevanciája könnyen ellenőrizhető az álláskeresési oldalakon. Csak nyissa meg a szoftvert fejlesztők szakaszait, és tekintse meg az elérhető álláshelyek számát.

INFOGRAPHIC: Melyik programozási nyelvet kell először oktatni →

Ha nem tudsz dönteni

Ha zavarodott, nézd meg közelebbről a JavaScriptet – az a nyelv, amelyen szinte az egész webet írták. Sok szervezet és programozó javasolja az újonnan érkezőket, hogy ezt a nyelvet válasszák.

Például a freeCodeCamp Quincy Larson oktatási forrásának alapítója javasolja a JavaScriptet minden kezdőnek. Larson nagyon egyszerű érveket ad:

  1. A JavaScript viszonylag könnyű megtanulni. És írni valamit és futtatni ezen a nyelven, elegendő egy kódszerkesztő és egy böngésző.
  2. A JavaScript a legnépszerűbb nyelv a nemzetközi munkaerőpiacon, és nagyszerű kilátásokkal rendelkezik. A JavaScript ökoszisztémáját nagyvállalatok, például a Google, a Microsoft és a Facebook befektetik.
  3. A JavaScript nagyon széles körű: a webhelyektől és a böngészőjátékoktól a mobilalkalmazásokig.

Ezen kívül, ezen a nyelven kialakult egy nagy közösség a fejlesztők. A JavaScript iránti nagy érdeklődés óriási számú kurzust, könyvet és egyéb oktatási tartalmat biztosít.

Mi mást tudna a programozó: matematika és angol?

A programozó nem sérül meg a matematika mély megértésében. Az olyan területeken, mint a játékgrafikák vagy nagy adatok fejlesztése, a matematikai elme szükségszerű. De a webfejlesztés és az egyszerű programok létrehozása tekintetében a legtöbb esetben matematika nélkül is megtehető. Bár a szakemberek között nincs egyetértés ezen a ponton.

De az angol nyelv megértése, még a dokumentáció folyékonyan olvasásának szintjén is kötelező minden programozó számára. A hivatalos dokumentumok és a legtöbb oktatási anyag elsősorban angol nyelven jelenik meg. A könyvek gyakran elavultak, még a fordítás előtt is. Emellett az angol nyelvtudás megteremti a kilátásokkal az egész világgal való együttműködést.

Hogyan tanulhatunk angolul: az összes legérdekesebb és hasznos →

Hogyan lehet első élményt és első munkát szerezni?

Ahhoz, hogy megtalálja az első feladatot programozóként, rendelkeznie kell egy portfólióval. Ez egy olyan projekt, amelyet létrehoztál, vagy inkább néhányat, amely bemutatja az összes fejlesztői készségedet. A legtöbb kurzus programja olyan projektek fejlesztését foglalja magában, amelyek bejuthatnak a portfólióba.

Az összefoglaló nagyon értékes eleme a munkatapasztalat, különösen a csapatfejlesztés. De hol találja meg, ha az első munkát keresed?

  1. Csináljon néhány rendelést a szabadúszó csereprogramokra. Lehet Freelancer vagy Upwork. Ingyenes szolgáltatásokat kínálnak, akkor az első ügyfelek eljutnak hozzád.
  2. Keresse meg a gondolkodó embereket, és hozzon létre egy közös projektet velük. Az emberek ilyen célokra egyesülnek szinte minden oktatási helyszínen, ahol programozási tanfolyamok vannak.
  3. Válasszon olyan kurzusokat, amelyek szervezője segíti a foglalkoztatást. Például a GeekBrains-ban a képzés után hozzáférhet a különböző vállalatok szakmai gyakorlataihoz, beleértve a fizetetteket is. A GeekUniversity és a “STEP” garantálják a diplomások foglalkoztatását.

Az interjú előtt ne felejtse el keresni a webet a feladatok és kérdések kérdéseire.