Hogyan válasszuk ki a jó kanapé

A kanapék formái

Vannak kanapék:

 • egyenes;
 • sarok;
 • egy oszmán;
 • moduláris;
 • szigeten.

Egyenes kanapék klasszikusak. Változások a tömegben. Vannak méretek és színek.

Hogyan válasszunk egy kanapét: Egyenes kanapé
collectmoments / Flickr.com

Közvetlen kanapék, valamint sarokszékek, általában a falak mentén helyezkednek el, és gyakran beépített asztallal, mini bárral és flip-up polcokkal egészülnek ki. Ilyen kanapékon kényelmes alvás.

Hogyan válasszunk ki egy kanapét: Sarok kanapé
jiva / Flickr.com

Sarok kanapék nem azonosíthatók oszlopos kanapékkal. Keleten ez a fajta széles puha otoman neve. A bútoriparban az oszmán a kanapé kiálló része. Gyakran karfa nélkül, de tároló résszel.

A belső udvari lakosztályokból álló modern kanapék sarokszobákként szolgálnak, kis helyiségekben helytakarékosak, és gyakran a tulajdonosok fő ágyaként szolgálnak.

Hogyan válasszunk ki egy kanapét: Sofa ottománnal
Maxim Kachurovskiy / Flickr.com

A szigetágyak kerek vagy félkör alakúak lehetnek, oválisak és téglalap alakúak. Ezek drágák és státuszú kanapék. Általában nem alszanak. A tágas szobák közepén helyezkednek el, hogy rekreációs területet hozzanak létre. Kívánatos, hogy a “sziget” megközelítése minden oldalról.

Hogyan válasszunk ki egy kanapét: Island kanapé

A moduláris kanapék több részből állnak, és különböző módon kombinálhatók. A modulok külön bútorként használhatók. A kompozíció egy alvóhelyes modul lehet, de gyakrabban az ilyen kanapé a szépség és a pihenés számára készült.

A formák sokoldalúsága és változatossága miatt a moduláris kanapék tökéletesek a stúdió apartmanok számára.

Hogyan válasszunk ki egy kanapét: Moduláris kanapé
Scott Allen / Flickr.com

Az átalakulás alapvető mechanizmusai

Az átalakulás mechanizmusa egy kanapé kialakításának egyik módja. Sok lehetőség van.

Amikor először eljön a boltba, a transzformációs mechanizmusok és a bizarr nevek közül, a fej megy körül. Valójában minden egyszerű.

A mechanizmusokat fel lehet osztani a hajtogatásra, a gördülésre és a kibontakozásra. Az első a “book” és az “eurobook”, valamint a “click-clack”. A második – “teleszkóp”, “tick-tak” és “delfin”. A kibontakozó mechanizmusok a “harmonika” és a különböző “kagylóhéjak”.

Rotációs mechanizmusok szétesnek. Nagy sarokszékekben használják: fél fordul a másikhoz, és széles alvóhelyet képez.

Hogyan válasszunk ki egy kanapét: Kihúzó mechanizmusú kanapé
Nyitható mechanizmusú kanapé

Könyv és eurobook

könyv
könyv

A szovjet-órák a szovjet időkben mindenki számára ismerősek. Emelje fel az ülést egy kicsit, és kap egy téglalap alakú ágyat. Egy ilyen kanapé elrendezéséhez el kell távolítani a falról. Az ülés alatti helyet általában alvó kellékek és egyéb dolgok tárolására használják.

evroknizhka
evroknizhka

Az “Eurobook” egy továbbfejlesztett “könyv”. Mindezek ellenére csak az ülést mutatják a futókon. Egyszerű, megbízható mechanizmus, amely napi elrendezésre alkalmas. Egy ilyen kanapénak nem kell távolodni a falról.

Click-klyak

Click-klyak
Click-klyak

Azt is frissített „könyv”, amely amellett, hogy a rendelkezések „hazug” és „ül” a köztes lehetőségek „fekvő” és a „félig ülő.” A “click-clack” kanapé egy fém vázzal, fából készült páncélzattal történik, amely nagy terhelés esetén gyakran megszakad. Jobb, ha gyermekek vagy ritka vendéglátóhelyeken használják.

lit.
lit.

Nagyon hasonlít a megjelenés és a működési elv a kanapék a mechanizmus a “világít”. A különbség az, hogy nincs háttámlája – csak a karfák.

Teleszkóp (kivonható)

Teleszkóp (kivonható)
távcső

A kanapé-teleszkóp alvóhelye három részből áll. Két közülük egy ülést alkot, és egy – hátul. A bővítéshez húzza le az ülés alsó részét, hajtsa előre a háttámlát, és töltse ki a köztük lévő helyet egy matracgal. Hátrányoktól: alacsony ágy és karcolások a padlón gyakori használat mellett.

harmonika

harmonika
harmonika

Az átalakulás ezen mechanizmusa a harmonika elvén alapul: az alvóhely három részből is áll, egyikük székhely, a másik kettő egy hátul. A “harmonika” elbomlásához az ülést előre kell tolni, és a háttámlát ugyanabba a síkba kell helyezni.

A mechanizmussal ellátott kanapék fából készült keretekkel készülnek, hagyományos fém csuklópántokkal és fából készült páncélzatú minden fémkerettel. Az első gyakran jobb, ha nem kerül ki, az utóbbi napi használatra alkalmas.

Teak-so (áramszedő)

Teak-so (áramszedő)

Ez az átalakulási mechanizmus nagyon hasonlít az “eurobookhoz”. Csak az “tick-taka” esetében az ülés előre mozog, rugós mechanizmus segítségével. Ez drágább, de még kényelmesebb megoldás is: nincs kerék, semmi nem karcolja meg a padlót. A “Tick-tak” tökéletes azok számára, akik a kanapét ágyban használják.

Delfin (kenguru, mikrolift)

delfin
delfin

Ez egy nagyon népszerű átalakítási mechanizmus. Különösen a sarokszékekben és az oszmán kanapékban nappali alváskor.

Az üzemeltetés elve egyszerű: az ülés alatti elhelyezéskor egy emelőkosarat állítanak fel, amelyet egy speciális emelőszerkezettel felemelnek, és egyetlen horgonyzóhelyet képeznek. Minél megbízhatóbb az emelőszerkezet, annál hosszabb ideig tart a kanapé.

Francia, amerikai, belga és olasz ágyak

Francia kagyló
Francia kagyló

“Francia kagyló” – ez egy kagylóhéj háromszoros hozzáadás. Az átalakítás során az alvó előretol, és az ívekre van szerelve. De az ilyen kanapén alvás elég kemény. Nem alkalmas mindennapi használatra. Ez egy vendég lehetőség.

Amerikai kagyló
Amerikai kagyló

“Amerikai kagyló” egy kicsit kényelmesebb. Csak két kiegészítés létezik, de azért, mert a matracok vastagabbak, néha még tavaszi blokkokkal is. De a napi alvás még mindig nem a legkényelmesebb lehetőség.

“Belga kagyló” – ez nem annyira az átalakulás mechanizmusa, mint a gyártó jele. A francia-belga bútortársaság, a Sedac-Meral két- és három-összecsukható kagylóhéjat állít elő különböző magasságú hab- és rugós matracokkal. Ez a “belga kagyló”.

Az olasz kagyló
Az olasz kagyló

“Az olasz kagyló” két kiegészítéssel rendelkezik, és egy kanapé puha elemeivel együtt bomlik. Más “kagylóhéjakkal” ellentétben, néhány “olasz” modellben apró tartályok vannak az ágyneműk tárolására.

Határozza meg, miért van szüksége egy kanapéra: alvásért vagy pihenésért? Az első esetben jobb, ha egy “könyvet”, “eurobookot”, “tick-to-do” vagy egy jó “delfint” viszünk. Az összes többi vendég lehetőség.

Itt van egy táblázat, amely vizuálisan bemutatja a különböző típusú kanapék előnyeit és hátrányait.

Az átalakulás alapvető mechanizmusai

váz

A kanapék, a fém és a fa keret, valamint a farostlemezből készült keretek felhasználásával készülnek.

A fémkeretek megbízhatóak és tartósak, feltéve, hogy az ízületek hegesztettek, nem csavarozottak. Bármilyen kárpitozás alkalmas egy fém kerethez készült kanapéra. Szükség esetén cserélheti ki.

A fa keretének élettartama függ a faj fajtájától és minőségétől. Ez befolyásolja az árat. A legdrágábbak a tölgy, bükk, dió és kőris kanapék. További költségvetési lehetőségek – a nyírfa és a tűlevelű fa csontvázai.

A fa keretben a legfontosabb, hogy a fa sima és száraz. Minél kevesebb kúp és csomó, annál jobb.

A kombinált fa rudak és forgácslap – a legolcsóbb változata a kanapé keret. De ha a technológiát megfigyelik a termelésben, és a faforgács elemeit különleges festékkel kezelik, akkor egy ilyen kanapé sok éven át tart.

töltőanyag

Háttámla, ülés, karfa – a kanapé minden elemének töltőanyaga van. Rendszerint habszivacs és poliuretán hab. Latexek és rugók is vannak.

A kanapék, amelyek belsejében csak a habszivacs, a legolcsóbb, de a legkevésbé tartós. A leghosszabb ideig a kanapé alakja egy párnázott habszivacs-gumival fog maradni. De három vagy négy év után megkérdezi.

A legtöbb gyártó előnyben részesít egy poliuretán hab csomagolást. Szinte az ár nem különbözik a hab gumiból, de sokkal tovább tart.

A poliuretán hab blokk (szendvics) és öntött. Az első ülésből a háttámla és a kanapé más elemei egyszerűen össze vannak ragasztva. Amikor az emberek beszélnek a öntött poliuretán hab, azt jelenti, hogy az ő gyári folyékony formába öntjük, és a kimenet öntött vissza, vagy a kanapé karfáján.

A legtartósabb, környezetbarát és drága töltőanyag a latex. Magas rugalmasságának köszönhetően megismétli a test körvonalát, és azonnal helyreállítja az alakot. Ugyanakkor nem villog, ellenáll a penésznek és nem okoz allergiát. A latexet általában ortopédiai torzítású drága bútorok használják.

A tavaszi blokkokról külön kell szólni. A kanapén való jelenlétük nemcsak a kényelemre ad okot, hanem a kanapé hosszabb és kopásállóbbá teszi a kanapét. Természetesen, feltéve, hogy nagyon magas minőségű egyedi rugós tömböket használnak.

A legjobb megoldás – a többrétegű betétek és különböző sűrűségi tényezők különböző helyiségekben. Az alsó réteg a legsűrűbb, a tetején egy vékony, puha anyag a maximális kényelem érdekében.

kárpitosmunka

A kanapé kárpitozása még több, mint az átalakulás mechanizmusa. Mindent leírni, külön cikkre van szüksége. Ezért vegye figyelembe a legnépszerűbb lehetőségeket.

kárpitosmunka

Layfhaki azok számára, akik választanak egy kanapét

 1. Döntse el, hol áll a kanapé. Tervezzen egy tervet papíron. Tehát a boltban könnyebb navigálni. Számítsd ki, hogy lesz-e elég hely a gyalogláshoz, ha a kanapé el van szedve.
 2. Határozza meg a kanapé funkcióját: vendég vagy napi alvás. Gondoljon arra is, hogy ki fog lefeküdni: egy 40 kg-os gyermek vagy egy felnőtt férfi egy centner számára. Ebből kiindulva válassza ki a mechanizmust.
 3. A boltban alaposan ellenőrizze az átalakítási mechanizmust. A fémrészeknek vastagabbnak kell lenniük, mint 3 mm-nek, szépen festettek és megbízhatóan egymáshoz vannak csatlakoztatva.
 4. Ülj vagy ülj a kanapén. Becsülje meg a töltőanyag sűrűségét. Ügyeljen arra a hangokra, amelyeket a dívány tesz, amikor mozogsz. A sikoly egy gyengén ragasztott hasított test biztos jele.
 5. Ügyeljen a varratok és a tűzőkapcsok simaságára. Ezek az árnyalatok, amelyek megkülönböztetik a jóhiszemű produceret egy amatőrtől. Nézd a kanapé hátulját. Ha azt tervezi, hogy nem a falon, hanem a szoba közepén, akkor is kell szépen kárpitozott.
 6. Ha a gyártó garanciája 18 hónapnál rövidebb, válasszon másikat.