Miért forró a telefon és mit kell tennem vele?

1. Az okostelefont túl sokat használja

Háromdimenziós játékok, videofelvételek és nehéz alkalmazások nagyobb terhelést jelentenek a video-gyorsító és processzor számára. Ennek eredményeként a készülék nem csak felmelegszik, hanem gyorsan kisül. Ugyanebben az értelemben a navigáció és a hálózati technológiák – például a GPS, Wi-Fi, Bluetooth vagy 3G – aktív munkáját irányítja (különösen akkor, ha nincs megfelelő lefedettség).

Mi a teendő

Próbálja meg ne túlterhelni a készüléket. Ahhoz, hogy az okostelefon hűvös legyen, szüneteket tehet hosszú játékidő közben, töltsön le nagyméretű fájlokat az internetről, vagy ha a fényképezőgéppel és a nehéz programokkal dolgozik. Tiltsa le a navigációs és a hálózati modulokat, amikor nincs szüksége rájuk.

2. A modulon vannak befejezetlen programok

Talán egy vagy több telepített alkalmazás tartalmaz hibákat vagy rosszul optimalizált kódot, ezért helytelenül használja a rendszer erőforrásait. Ilyen programok miatt a processzor a súlyosabb indokok nélkül dolgozhat. A természetes eredmény: több hő keletkezik és az akkumulátor gyorsabban ül.

Mi a teendő

Távolítson el minden felesleges programot az eszközről. Ha a hőmérséklet emelkedik, ha olyan alkalmazással dolgozik, amely nem játék, video szolgáltatás vagy más erőforrás-igényes program, akkor próbálja meg eltávolítani vagy helyettesíteni egy analógal. Ezenkívül ne akadályozza meg az egyes programok frissítését, mivel az új verziók hibajavításokat tartalmazhatnak.

3. A külső tényezők befolyásolják a készüléket

Ha a készülék közvetlen napsugárzás alatt van, zsebben, takaró alatt vagy sűrű borítás alatt, akkor ez a hőmérséklet növekedéséhez is vezethet.

Különben ezek a tényezők ritkán vezetnek túlmelegedéshez. De ha több ember egyszerre dolgozik, és aktívan használja az eszközt, az égési kockázat jelentősen megnő.

Mi a teendő

Próbálja meg, hogy ne tartsa az okostelefont a nap alatt meleg időben. Állítsa be a képernyő automatikus zárat úgy, hogy a kamera vagy más alkalmazások ne fussanak véletlenül a zsebében. Ne tegye a készüléket a zsebébe, ha az okostelefon nagy fájlokat tölt le a háttérben. Távolítsa el a fedelet játék közben, ha zavarja a hűtést.

4. Nem megfelelően töltse fel az eszközt

Sérült vagy nem eredeti töltő használata problémákat okoz, beleértve a túlmelegedést. Ha dolgozó hivatalos tartozékkal rendelkezik, akkor a töltés során az okostelefonnak nem szabad túl magasodnia.

Az egyetlen kivétel az, amikor a készülék csatlakoztatva van a hálózathoz, játékokat játszik le, videókat néz vagy fájlokat tölt le az internetről. Ilyen helyzetekben észrevehető fűtést fog kapni.

Mi a teendő

Csak eredeti kábelt és adaptert használjon. Ha a töltő megsérül, cserélje ki egy új kábelt. Próbáljon meg nem letölteni fájlokat, és nem futtatni játékokat és nehéz programokat a hálózathoz csatlakoztatott okostelefonon.

5. A modulnak problémái vannak a rendszerrel

A készülék megnövekedett hőmérséklete az operációs rendszer vagy a beépített programok hibás működésének eredménye lehet. Ezen túlmenően, az idő múlásával a rendszerben felgyülemlik a maradék fájlok és egyéb szoftver törmelékek, amelyek szintén hozzájárulhatnak a fűtéshez.

Mi a teendő

Kezdje, csak indítsa újra az eszközt, és győződjön meg róla, hogy az operációs rendszer frissül a legfrissebb verzióra. Ha semmi sem változik, próbálja meg tisztítani a telefont vagy visszatérni a gyári beállításokhoz, miután elmentett fontos adatokat.

6. Valami baj van a hardverrel

Ha a fenti ajánlások nem működnek, előfordulhat, hogy probléma merül fel az okostelefon hardver töltésével. A gyári fékezés vagy a fizikai sérülés okozta törés többek között a normál hőátadás megszegéséhez vezethet.

Mi a teendő

Miután gyanakodni kezdett a meghibásodásokról, próbálja meg visszaállítani a készüléket a boltba garancia esetén, vagy vigye egy szervizközpontba.

Olvassa el:

  • Miért forró a laptop és mit kell csinálni?
  • Hogyan válasszunk okostelefont →
  • Miért nem látja a számítógép a telefont vagy a táblagépet, és mit csináljon?