Как да тествате скоростта на интернет от командния ред

Можете да отворите страницата със Speedtest или друга подобна услуга в браузъра, но понякога има такова настроение, че ръцете се насочват директно към командния ред. В тези моменти можете да изпробвате безгрижието на вашия Интернет по малко по-интересен начин.

Подобно забавление е достъпно и за потребителите на Windows след инсталирането на Cygwin, curl или wget. За Mac можете да използвате къдрене, но феновете на wget ще трябва да го инсталират предварително.

Тествайте с навиване

Всичко тук е елементарно. Просто копирайте и поставете следната команда (не се притеснявайте, че тя се показва тук на 2 реда, всичко ще се вмъкне нормално).

curl -o / dev / null http://speedtest.sea01.softlayer.com/downloads/test100.zip

В този случай тестът използва zip файл от 100 мегабайта от сайта на софтуера. С много бърза връзка, този размер може да не е достатъчен, а след това по-мощните архиви с Thinkbroadband ще бъдат полезни. Например, тук е този архив в 1 гигабайт.

curl-o / dev / null http://download.thinkbroadband.com/1GB.zip

Обърнете внимание, че -o е главна буква “o”, а не нула. Тъй като изтеглянето се извършва в / dev / null, след като процесът приключи, файлът ще бъде автоматично изтрит.

Тествайте с wget

Разликата в този случай е само в използваната програма. В противен случай, синтаксиса на командата е почти идентичен с първия пример, само на място – О е главната буква.

wget -O / dev / null http://speedtest.sea01.softlayer.com/downloads/test100.zip

Щастливи сте за минути в среда на родния терминал.