Практическо ръководство за използване на автоматика

автомата-иконаAutomator е невероятно удобна програма от Mac OS X, която ви позволява да автоматизирате рутинни и ежедневни операции. За съжаление, повечето нови потребители на Mac дори не знаят съществуването на този инструмент. Така че днес ще се опитам да го оправя и с помощта на илюстративни примери да покажа основните принципи за създаване на мини-програми, които се наричат ​​”процеси” (workflow).

Групово преименуване на изображения

Вероятно ще започнем с доста проста задача за групово преименуване на изображения според конкретна маска, съдържаща името на файла, неговия номер и текущата дата. Ако има няколко такива файла, можете да ги преименувате ръчно, но с голям брой файлове препоръчваме да използвате услугите на Automator.

За да стартирате програмата, достатъчно е да намерите иконата си в горната част на директорията с приложения или да използвате любимия си стартер за стартиране на приложения / система Spotlight. След няколко секунди ще видим прозореца на приложението, както и списък с наличните шаблони:

 • “Процесът” е най-простата последователност от действия, които могат да се стартират директно от Automator.
 • “Програмата” е самостоятелен процес и може да бъде запазен като обикновен Mac OS X приложение с разширение * .app.
 • “Услуга” е процес, който зависи от контекста, може да се използва в цялата система или в отделните приложения.
 • “Действие на папка” се стартира само за папката, която е посочена в нея, и се инициализира с добавени към нея обекти.
 • “Print plug-ins” се използват за подобряване на възможностите за печат диалог.
 • “Напомняния за ICal” са процеси, които се задействат от събития, добавени към iCal.
 • И накрая, “Plug-in Image Capture” може да се използва в съответното приложение за обработка на снимки, качени от камерата.

автомата-01

В нашия случай изберете “Action Folder” – и преди да се появи прозорец, разделен на 2 области. В лявата половина е библиотеката (списък на наличните действия и променливи), а вдясно е прозорецът на работния процес, в който можете да плъзнете елементи от библиотеката.

С опцията, разположена в горната част на прозореца на процеса (точно под лентата с инструменти), трябва да изберете папка. За нея и нашите действия ще бъдат изпълнени:

автомата-02

Всичко, което може да се наложи да решим, се намира в категорията “Файлове и папки”. Първо, трябва да намерите и преместите в прозореца на работния поток действие, наречено “Преименуване на обекти на Finder”. Тъй като Automator променя имената им, ще бъдем подканени да добавим автоматично още едно действие, което позволява запазването на оригиналните файлове в друга папка (реших да не спася копия, но това не означава, че трябва да направите същото).

Сега, в първия падащ списък на действията ни, изберете “Усъвършенствайте” и персонализирайте формата на новото име по свое усмотрение. За да направите това е достатъчно лесно, защото в дъното на действието е пример.

За да добавите текущата дата към името на файла, трябва отново да преместите действието “Преименуване на обектите за търсене” в прозореца на работния процес. Само този път, вместо “Направете последователност”, изберете елемента “Добавяне на дата или час” (по-точно, тя се избира автоматично) и задайте параметрите по желание:

автомата-03

Можете лесно да тествате процеса: запазете го и плъзнете групата файлове в посочената в самото начало папка. След известно време – зависи от размера и броя на файловете – имената им ще се променят автоматично. Виждате ли колко е просто?

Преоразмеряване на изображението в група

Ние усложняваме задачата. Да предположим, че имаме голям брой снимки (снимки), които трябва да бъдат намалени. За да разрешите този проблем, трябва да изберете шаблона “Програма”.

автомата-04

Въпреки това, преди да се забъркаме да решим проблема “на челото”, предлагам да се изготви последователност от необходими действия. Например, първо трябва да помолите потребителя да избере снимки, чийто размер искаме да променим. Освен това е желателно да не работите с оригиналните файлове, а с техните копия, така че винаги да има възможност да опитате нови настройки за нашия процес. И ние ще копираме по-малките изображения в отделна директория.

Сега можете да продължите с формирането на нашата мини-програма. Първо, трябва да намерите и преместите действието “Заявка за търсене на обекти” в категорията “Файлове и папки” (или чрез лентата за търсене) в прозореца на работния процес. Там можете да зададете заглавието на заглавието на прозореца, началната папка и типа данни. Не забравяйте да поставите квадратчетата за избор.

За да работите с копия на файлове, ви предлагам да намерете действие “Copy Finder Objects” в библиотеката, като посочите целевата директория. Следващото действие е в категорията “Снимка” и се нарича “Zoom Image”. В настройките можете да зададете размера на полученото изображение в пиксели или проценти.

Между другото, в долния панел на всяко действие има три раздела: Резултати, Параметри и Описание. Така че, ако искате да Automator всеки път, предлагащ възможност да посочите желания размер на изображението, когато правите това, поставете отметка в квадратчето “Показване на действието е в ход” в настройките на Влатко (ако е необходимо, тази опция може да удължи предишния процес, за да се определи конкретна име файлове за преименуване).

Ако забележите, от всяко действие идва триъгълна стрелка, която е резултат от неговата работа. Тези резултати се използват в следващото действие като входни параметри.

И още един трик: ако изберете квадратчето “Показване на действие в действие”, опцията “Показване само на избраните обекти” става активна. По този начин няма да можете да показвате целия прозорец с действие, а само с някои елементи. Например, поле за определяне на необходимия размер.

И в края на процеса трябва да прехвърлим намаленото изображение в новата директория. За целта се нуждаем от действието “Нова папка” от категорията “Файлове и папки”.

автомата-05

Записаната програма ще се държи точно като всяко друго приложение в системата.

Отваряме определени уеб страници, когато браузърът стартира

Почти всеки ден изпълнявам Safari и започвам да работя със същите уеб страници. Защо не създадете приложение, което ще направи това автоматично?

Ще се нуждаем от шаблона “Приложение” и от две действия, които са в категорията “Интернет”:

 • “Изтеглете избраните URL адреси”, в настройките за които посочваме любимите ни уеб страници;
 • и действието “Показване на уеб страници”, за да ги отворите в браузъра по подразбиране.

автомата-06

Извличане на текст от PDF

Това е сравнително прост, но удобен скрипт за Automator, който понякога ви позволява да спестите време. Това ще ви позволи да извлечете текст от PDF документ (разбира се, в такъв документ трябва да е текст, не сканирани изображения) и да го запазите в отделен файл с форматиране или без него.

За да решим проблема, е необходимо само едно действие със същото име “Extract PDF text”, намиращо се в категорията “PDF файлове”. Преместете го в прозореца на работния процес и персонализирайте настройките, както искате:

автомата-07

Имайте предвид, че ние не уточни в процес действие “молба обект Finder», така че след работа може да бъде влачите и пускате всеки PDF-файл да се обработват директно в нашата икона приложение в Dock. Този файл ще служи като входен параметър за процеса.

Запазете съдържанието на клипборда в текстов файл

Продължаваме да се запознаваме с различни шаблони на Automator и в този процес предлагам да създадете услуга, която да съхранява съдържанието на буферната памет в текстовия файл, посочен от нас. Необходимият шаблон се нарича “Сервиз”. Тя няма да преподава никакви първоначални данни, а ще “действа в зависимост от ситуацията”. Следователно няма да има входни данни, които се изискват в падащия списък над работния прозорец.

След това в работното пространство копирайте действието “Изтегляне на съдържанието на клипборда” от категорията “Помощни програми” (няма настройки) и действието “Нов текстов файл” от категорията “Текст”.

автомата-08

Нашата услуга трябва да получи човешко име, за да можем да я намерим безпроблемно в менюто “Услуги” на всяко приложение …

автомата-09

… и го присвоите, ако е необходимо, пряк път в приложението System Preferences.

автоматизатор-10

И ако сте на мястото на действието на “Нова текстовия файл” на “текст към аудио файл”, а след това в резултат на този процес, можете да получите аудиозапис съдържанието на клипборда, записани с помощта на вградената в текст-към-говор Mac OS X.

автомата-11

По принцип тази функция е разработена специално за хора с увреждания, но при желание може да се използва за развлекателни цели.

Лесно автоматично архивиране

Продължаваме да усложняваме задачата и сега предлагам да се създаде проста система за архивиране, която да работи, когато се случи събитие в iCal. За да направим това, ще използваме способността му да стартира конкретно приложение или файл, като напомняне за събитие.

автоматизатор-12

В “Автоматизатор” избираме нов тип шаблон – “Напомняне за iCal”, след което преместете три действия от категорията “Файлове и папки” в прозореца на работния процес:

 • “Получаване на конкретни обекти на Finder” (изберете желаната папка за архивиране с помощта на бутона Добавяне).
 • “Получете съдържанието на папките” с опцията “Повторение за всяка намерена подпапка”.
 • И “Копиране на обектите на Finder” (за това трябва да посочите директорията на местоназначението и да ви позволи да замените съществуващите файлове).

автоматизатор-13

Щом запазите процеса, iCal ще започне и събитието с името на вашия процес ще бъде автоматично добавено за най-близкото време. Можете да промените това събитие по свое усмотрение, както и да създадете напълно ново независимо събитие, което показва, че е необходимо програмата да се изпълнява в секцията за напомняне:

автоматизатор-14

Прекратете всички приложения

Понякога е необходимо да завършите всички изпълнявани приложения, които пречат на работата или заемат почти всички свободни ресурси на компютъра ви. В този случай можете да използвате специална програма като Blitz, един от съветите за концентриране върху Mac OS X или започнете да работите от нулата, затваряйки всички приложения еднократно.

Този работен процес ще изисква само едно действие, проектирано под формата на програма. И това действие се нарича подобно – “Затваряне на всички програми” (това е в категорията “Utilities”). Вие също можете да добавите някои приложения към изключенията. В “трудните моменти” е достатъчно, за да стартирате мини-приложението си, изчакайте малко и отново да се наслаждавате на скоростта на Mac.

автоматизатор-15

Това е всичко за днес! Надявам се, че тази статия ще ви помогне не само да разберете чудесния и полезен инструмент Automator, но и значително ще опрости някои рутинни операции. Не се страхувайте да експериментирате, защото ако искате, можете да вземете като основа всеки от примерите, обсъдени по-горе, и да ги промените по свое усмотрение.