15 учебни обекта с курсове и видео лекции на руски език

Вече говорихме за образователни ресурси за тези, които се учат да създават сайтове от самото начало. Няма да повтаряме, всичко, което ви е нужно за програмисти и уеб дизайнери, е тук.

Днес ще говорим за ресурси с по-широк профил. Такива, където можете да посетите курсове в различни дисциплини: от компютърната наука до психологията. В същото време някои сайтове работят за определена целева аудитория, например бизнесмени, докато други са щастливи за всички, които са гладни за знание. Някои платформи са безплатни, а някои работят чрез абонамент. Някои обучават само онлайн, други работят и в офлайн режим. Едно нещо е често срещано: те всички оформят курсове и видео лекции на руски език.

LendWings

формат: Курсове
ниво: от началното до основното
цена от: зависи от курса; пакетиращата система работи

Platform LendWings – основната идея на компанията “Обучение в областта на съвременната технология”, сънуваща “да се бориш с нискочестотен учебен материал и да направиш нещо полезно за Runet”. Ресурсът предлага учебни материали по бизнес, дизайн, фотография, програмиране и други дисциплини.

Радва се, че има безплатно съдържание, а платените курсове могат да бъдат закупени в пакети (само няколко парчета в рамките на една тема). И след като погледнете страницата на курса, можете не само да разберете какво става, но и да прочетете какво мислят другите потребители за неговата полезност. След преминаване на курса студентите получават сертификати.

Теории и практики

формат: видео лекции
ниво: от начало до напреднали
цена от: Безплатно

Платформа за тези, които търсят знания и искат да ги споделят. Ето как всичко работи. Организаторите на събитията добавят към сайта информация за лекциите, майсторските класове и конференциите, които посещават. А жителите на Москва и Санкт Петербург намират интересни събития за себе си и ги посещават. Но TP е и онлайн общност. В секцията “Видео” можете да намерите записи от лекции по дизайн, изкуство, бизнес, хуманитарни и технически науки. Всички видеоклипове са придружени от уводно описание и са безплатни.

Uniweb

формат: Курсове
ниво: от основно до напреднало
цена от: зависи от програмата

Платформа онлайн обучение, сътрудничество с водещи университети в Русия: MGIMO, MSE MSU, IBDA, RANHiGS – само на 10 висши учебни заведения. мисия на проекта – “, за да се повиши конкурентоспособността на руски образование в динамичен и променящ се свят, както и да се отговори обективно на нуждите на работодателите на пазара.”

Акцентът не е върху индивидуалните видео лекции, а върху програмите. След приключване, можете да получите диплома за средно образование домакин (сертификат за преквалификация, ако програмата е насочена към подобряване на професионалните си знания) или електронен документ “Оценка Uniweb», или и двете. Понастоящем програмата е обявила 73 програми за обучение. Цените за тях варират в зависимост от престижа на институцията, продължителността на проучванията и други фактори.

Бизнес среда

формат: курсове, уеб семинари
ниво: от основно до напреднало
цена от: “Премиум” тарифа – 1 750 рубли, “Основна” тарифа – безплатно

Това е дъщерно дружество на Sberbank на Русия. Онлайн училището “Бизнес среда” предлага курсове за предприемачи. “Избрахме най-актуалните знания за стартиране и развитие на бизнеса си”, заявяват авторите. Лекторите на платформата са руски и чуждестранни експерти в различни области на бизнеса. Учебните материали са групирани в четири категории: търговия на едро, търговия на дребно, услуги и производство. Провеждането на курс се потвърждава от диплома. В момента те издават повече от 10 хиляди. С основна безплатна тарифа се предлагат 106 курса, а премията дава възможност да се запознаете с 60-те най-добри курса.

безброй

формат: курсове, уеб семинари
ниво: от начало до напреднали
цена от: абонамент за месец – 990 рубли; абонамент за три месеца – 2 760 рубли; абонамент за шест месеца – 4 740 рубли; Абонамент за една година – 8 280 рубли

Учебен ресурс, който се позиционира като “източник на знания за правене на бизнес, реализиране на идеи и личностно израстване”. Проектът включва повече от 320 преподаватели, много от които са звезди в своята индустрия. Към днешна дата ресурсът съдържа повече от 150 курса по управление, маркетинг, HR, продажби, дизайн и други дисциплини. Колекцията се актуализира всеки месец. По време на уебинари можете не само да слушате говорещи, но и да им зададете въпроси, да общувате с “състудентите”. Повечето курсове са на разположение за сезонни билети, но има и безплатни. След преминаване на всеки курс можете да получите сертификат.

TeachPro

формат: Видео уроци
ниво: от начало до напреднали
цена от: ВИП за една година – 500 рубли

Порталът е създаден от фирма “Мултимедийни технологии” с подкрепата на Фондацията за подпомагане на малки иновативни предприятия в областта на науката и технологиите. Творците говорят за техния ресурс като услуга “облак” с мултимедийни електронни образователни ресурси. Не можете веднага да разберете на интерфейса. 🙂

Сайтът има над 250 видео урока с продължителност над 3500 часа. Някои от тях са налични директно от браузъра, други изискват инсталирането на специален софтуер. Приятно разнообразие от теми: английски, немски, китайски, Java, Photoshop, физика, правилата за движение, шах, маркетинг, и така нататък – ще намерите интересно за себе си и студенти, ученици и работещи хора за дълго време.

Netologiya

формат: Курсове
ниво: от основно до напреднало
цена от: зависи от курса; годишен абонамент – 790 рубли на месец

Концепцията за проекта “Нетология” е изобретена от Джулия Микеда. Съпругът й е главата на Максим Спиридонов холдинг “Netologiya групи”, които, в допълнение към онлайн университета, също така включва по проекта “Foxford” – курсове за студенти. “Netology” преподава търсени интернет специалитети: съдържание маркетинг, SEO, SMM, управление на уеб проекти и така нататък. Несъмнено предимствата на сайта са лекционният му състав и фактът, че в края на курса студентите получават диплома. В допълнение, благодарение на наличието на мобилни приложения, можете да научите почти по всяко време, навсякъде.

Повечето курсове са платени и много скъпи. Сайтът обаче има редица безплатни класове и пробни периоди за абонамент.

Web.University

формат: курсове, уеб семинари
ниво: от началното до основното
цена от: зависи от курса

Тази образователна платформа предоставя на студентите достъп до руски езикови курсове, а частните учители имат възможност да печелят или просто да представят своите услуги. Предполага се също така, че чрез тази платформа университетите могат да прилагат своите програми за дистанционно обучение. Все още няма много курсове, но разнообразието от теми е приятно – от фитнес до бизнеса. Ценовите листи също варират: има безплатни курсове, има такива, които струват нелепо 10 рубли, а цената на някои от тях е 10 000 рубли или повече. След преминаването на този курс и успешното преминаване на съответния тест можете да получите диплома. Този процес не е автоматизиран – трябва да поискате по имейл. Също така чрез електронна поща можете да се абонирате за нови курсове. Според създателите те се появяват всеки месец.

Eduson

формат: курсове, видео лекции, презентации, бизнес дела
ниво: от основно до напреднало
цена от: зависи от курса; абонамент – 213 рубли и повече на служител на месец, процес – 14 дни

Платформа за развитие на персонала, която предлага онлайн курсове по маркетинг, мениджмънт, лидерство, HR, управление на проекти, финанси и други дисциплини. В момента в каталога има 1046 видео изписания. Класовете са интерактивни: по време на обучението можете да задавате въпроси на учителя. В допълнение към курсовете се предлагат и други видове обучение. Например за мениджъри по продажбите – анимирани презентации и интерактивни симулатори.

Мениджърът може да избере за своите служители вече подготвена програма за обучение или да създаде индивидуална програма, базирана на текущи бизнес задачи. Друга хубава черта: Преди началото на обучението можете да получите тест и да получите карта на вашите знания и компетенции.

Lectorium

формат: курсове, видео лекции
ниво: от начало до напреднали
цена от: Безплатно

Академичен образователен проект, който събра видео лекции от най-добрите преподаватели в Русия и публикува масови открити онлайн курсове. Разликата между първата и втората, на първо място, във времето. В “Lecterium” има повече от 20 партньора, те създават онлайн курсове за водещите руски университети.

Сайтът има повече от 4000 часа видеоклипове. Има курсове за ученици и студенти, за студенти, както и за професионалисти, които искат да подобрят квалификацията си. Достъпът до онлайн курсове, за разлика от програмите на пълен работен ден, е безплатен. В края на всяка седмица на обучение, а също и след завършване на целия курс обикновено се очакват тестове. Обсъдете материалите, които можете да отидете на форума.

Арзамас

формат: курсове, видео лекции
ниво: от начало до напреднали
цена от: Безплатно

Неправителствен образователен проект за хуманитарни науки. История, изкуство, литература, антропология – това са основните тематични области на ресурса. Веднъж на всеки две седмици, в четвъртък, на сайта се появява нов курс по тази или тази тема. Всеки курс се състои от няколко 15-минутни видео лекции и различни допълнителни материали (фотографии, статии, речници, тестове и т.н.). Всички курсове са безплатни. Сайтът може да бъде полезен не само хора, далеч от областта на природните науки, но и техничари, които искат да бродира своите хоризонти и по разбираем начин, за да получат знания за неща, невиждани досега.

Отворено образование

формат: курсове, видео уроци
ниво: от начало до напреднали
цена от: Безплатно

Образователната проект, създаден от сдружение “Национална платформа на Отворено образование” и предлагане на онлайн курс по основни теми, изучавани в руски университети (Московския държавен университет, Санкт Петербург държавен университет, Misa, на HSE, както и други MIPT).

Важна особеност: можете да получите не само сертификат от университета за преминаването на онлайн курса, но и да го прочетете, когато учите в съответната образователна институция. Този подход е както силна, така и слаба страна на проекта. От една страна, всички курсове отговарят на изискванията на федералните държавни образователни стандарти. От друга страна, курсовете понякога са твърде специализирани, лишени от свобода за обучение в определена институция. За успешното овладяване на повечето от тях е необходима интердисциплинарна база. Понастоящем сайтът предлага 46 безплатни курса в различни области на обучение: от математиката до медицинските науки.

Megaproryv

формат: курсове, майсторски класове
ниво: от основно до напреднало
цена от: клубна карта за 2015 – 75 000 рубли

Той е центърът на развитието на малкия и среден бизнес. Според съоснователя си Татяна Смолянова целта на проекта е “да увеличи приноса на малкия и средния бизнес в Русия до 35% от БВП”. Учебните материали, а това са офлайн обучения и онлайн уебинари, имат за цел да помогнат на начинаещите да започнат и да “не умрат” и опитни бизнесмени – да растат и да се развиват. Ако издавате годишен абонамент, ще получите достъп до тренировъчните и майсторски класове, които се провеждат в Москва, както и до всички допълнителни материали (видео, казуси, лекции и др.). Освен това клубната карта позволява дистанционно участие в определени курсове (при наличие на техническа възможност) и правото да се консултират с експерти по ресурси.

Universarium

формат: курсове, видео лекции
ниво: от начало до напреднали
цена от: Безплатно

“Универсиум” е отворена електронна образователна система, която предоставя безплатни програми за обучение от най-добрите университети и учители в страната.

Обучението се основава на последователното преминаване на модулите от курсове с продължителност 7-10 седмици, в зависимост от сложността на програмата. Всеки модул се състои от видео лекция, самостоятелна работа, домашна работа, допълнителна литература и тестване. Трябва да се отбележи, че домашната работа се проверява не само от учители, но и от други студенти, които усъвършенстват знанията си. Никой не е експулсиран за тестването на провала – това е просто самотест. Обучението по дисциплините е широкообхватно: химия, история, електроника, философия, маркетинг и т.н. Възможно е да се регистрирате няколко души наведнъж. Ползата е безплатна. Още по-лесно се опознава наличието на мобилни приложения.

Внимание TV

формат: видео
ниво: от начало до напреднали
цена от: Безплатно

“Вниманието” не е съвсем образователна платформа. Това е наградата, присъдена на най-добрите образователни видео проекти. Максималната задача е “да настроите режима за самообучение”, минималната задача е да се направи удобен навигатор за видео лекции. Каталогът включва над 20 категории и стотици видеоклипове: бизнес, чужди езици, спорт, фотография, здраве и много други. Можете да кликнете върху категориите за часове и да разгледате видеоклиповете, които са заинтересовани и особено обичате да споделяте с приятели чрез социални мрежи.

Горният списък с ресурси не се класира.

Изразете вашето мнение: какъв образователен сайт ви харесва повече и защо?