5 тайни на успешно мотивационно писане

Участие в доброволчески проекти, обучение или практика в чужбина, получаване на безвъзмездна финансова помощ за научни изследвания – където и да изпратите заявление, като добавка ще трябва да напишете мотивационно писмо или лична декларация. Но не вземайте този задължителен елемент като друг тест.

Доброто писмено мотивационно писмо играе ключова роля при подбора на кандидатите. Това е вашият шанс да добавите информация за най-важните позиции в резюмето: за вашето образование, опит, намерения и цели.

Lifehacker споделя тайни, които ще ви помогнат да разкажете за себе си на една страница с формат А4, така че вашата кандидатура да се отличава от стотици или дори хиляди кандидати.

1. Мотивационно писмо трябва да бъде вашето

Писмото, придружаващо молбата ви, трябва да е специално, затова не се опитвайте да използвате мислите на други хора и ги приспособявайте към себе си. Струва си да се запознаете с примерите, но не повече. При съставянето следвайте стандартната структура: въведението, основната част, заключението.

Представете си, разкажете в две изречения за себе си, но не пренаписвайте резюмето, особено ако е включено в пакета документи. В идеалния случай, когато първите параграфи веднага заслужават внимание. В голямата си част се фокусирайте върху избраната програма и мотивацията си.

Напишете за целите си и как участието ще ви помогне да ги постигнете.

Напишете целите си в глобален контекст, посочете как Вашето участие в програмата може да бъде полезно за вашата страна, университет или фирма. И тогава разкажете ми за вашите способности да докажете, че не само искате, но можете да постигнете това, което искате.

В заключение, си струва да споменем как можете да бъдете полезни за фонда или организаторите на програмата или защо споделяте ценностите си и искате да сте в екипа си. Това ще помогне да разберете защо трябва да инвестирате в кандидатурата си. Попълнете писмото с кратка история за плановете си след обучение или практика: как ще реализирате целите си.

Напишете само истината за себе си. Уверете се, че сте напълно отговарят на посочените критерии за подбор и се уверете, че наистина трябва да участвате.

2. Писмото трябва да съответства на програмата, за която кандидатствате

Внимателно прочетете изискванията на учебната програма или стажа. Уверете се, че писмото отразява вашия искрен интерес.

Представете си, че вече сте избрали: кои курсове ще посетите? Как ще ви помогне програмата да отключите своя потенциал?

Ако кандидатствате за обучение в различни университети, мотивационното писмо трябва да е ново всеки път. Дори ако специалността е една и съща, структурата на курсовете или обхватът на научните изследвания може да се различава значително.

Комисията трябва да разбере защо се интересувате от участието си, как тази програма ще ви помогне да станете по-добри и защо изборът ви не е случайно. Възможно е вашите планове да се променят, когато получите грант. Но подробното описание доказва, че се приближавате към избора съзнателно и не просто искате да се възползвате от участниците.

3. Писмото трябва да бъде разпределено

Сега вашата задача е да докажете, че сте един и същ кандидат. Можете да имате безкрайно дълги списъци с постижения и да имате сериозен опит, но преди комисията да стотици приложения и много малко време. Че искаше да проучи подробно молбата ви, трябва да я убедите в това.

Самото изброяване на уменията и намеренията не е достатъчно: покажете голямото си желание да участвате, вашата страст към избраното поле. Кажете ни, че сте на по-малко от 25 години и вече сте получили второ образование, сте участвали в международни проекти.

Нека вашите недостатъци да станат добродетели.

Например, ако не работите в чужбина, това може да се използва и във ваша полза: след връщане след участие в програмата ще бъдете различен човек, по-отворен и гъвкав.

Укрепете силните си страни с конкретни примери. Ако пишете, че сте готови да работите упорито, споменете най-успешния си проект. Основното е, че аргументите ви постоянно убеждават комисията: цялото натрупано преживяване ще бъде много полезно в тази програма. Напишете кратко и логично, избягвайте шаблоните: оставете текста да бъде ваш, това ще го направи жив и запомнящ се.

4. Мотивационно писмо трябва да е дипломатическо

Много фондове и организации, които издават безвъзмездни средства, принадлежат на политическа партия или популяризират определени ценности. Всеки човек има свое собствено мнение и организаторите със сигурност ще го оценят.

В мотивационно писмо обаче не бива да изразявате категорично мнението си или да предприемате крайни позиции по чувствителни въпроси.

Обсъдете с организаторите и другите участници, когато станете член на програмата. Кой знае, може би вашите мнения ще се променят? Но познаването на спецификата на организацията, нейната мисия и проекти може да ви помогне да разберете какъв тип човек е необходим за тази програма и да я превърнете в нея.

5. Изготвянето на успешно писмо отнема време

И още една важна тайна: не оставяйте писмено писмо за последните няколко дни до крайния срок, в противен случай страхът няма да ви позволи да се съсредоточите върху съдържанието и да се концентрирате върху работата. Бъдете сигурни: в една вечер вероятно няма да напишете нищо добро. Може да ви е необходимо допълнително време, за да редактирате съобщението или напълно да го презапишете. Вдъхновението е длъжно да ви посети, просто трябва да започнете.

Писмото е написано? Задайте го настрана за известно време, след което проверете себе си, като отговорите на няколко въпроса.

  1. Независимо дали формулирах накратко и ясно, къде точно кандидатствам, кое място искам да получа?
  2. Мога ли да обясня мотивацията си лесно? Защо искам да участвам, как избраната програма ще разшири моите лични и професионални перспективи?
  3. Възможно ли е от моето писмо да разбера какво ме отличава от другите кандидати?
  4. Примерите, с които подсилвам моето достойнство, са конкретни и кратки?
  5. Какво впечатление ще остави писмото ми за мен?
  6. Писмото съдържа граматически, синтактични, фактически и други грешки? Има ли несъответствия с резюмето?

Ако се притеснявате, че не сте достатъчно обективни, помолете някой от вашите приятели да погледне отстрани. Може би ще намерите контактите на хора, които вече са участвали в тази програма. Опитайте се да ги попитате за специалните изисквания за търсещите работа и други клопки.


Споделяйте в коментарите с вашия опит и тайните на писането на мотивационни писма. Каква роля играе мотивационното писмо в живота ви?