Как да се измъкнем от потъваща кола

1. Не се паникьосвайте.

Разбира се, когато поток от вода се влива в колата, не е толкова лесно да се запази спокойствието, но е жизненоважно. Паникирайки и изразходвайки скъпоценния си кислород и енергия, вие лишавате себе си от шанса да излезете жив. Опитайте се да се успокоите и да се съсредоточите върху това, което трябва да се направи.

2. Запомнете: повечето шансове да бъдат спасени през първите 30-120 секунди

Обикновено през първите 30-120 секунди колата все още поддържа водната повърхност. По това време, най-лесно да се запишете. Ако останете спокойни, 30 секунди трябва да са достатъчни, за да излезете от колата дори и с пътници.

3. Не чакайте налягането да се изравни!

Когато машината е потопена във вода, разликата в налягането отвътре и отвън просто няма да отвори вратата. Смята се, че трябва да изчакате, докато водата напълно запълни интериора и налягането се изравни и само тогава се опитайте да отворите вратите. Но тази теория не е напълно вярна. Натискът ще бъде равен, но най-вероятно по това време вече ще се удавите.

4. Излезте от прозореца

Ако водата няма време да се издигне над прозорците, спуснете стъклото и излезте. Противно на общоприетото схващане, няма да има незабавен късо съединение във водата на автоматичните повдигачи на стъкло. Но тогава, когато колата е напълно потопена, няма да можете да отваряте прозорците точно.

5. Почукайте страничния прозорец

Това е много по-трудно, отколкото изглежда, защото сега се използва особено силно темперирано стъкло. Не губете време на предното стъкло, той е покрит със специален защитен филм. Но има шанс да се счупи страничния прозорец. Опитайте се да ударите в ъгъла на прозореца, така че счупването на стъклото ще бъде по-лесно.

Най-добре е в колата да има някакъв специален инструмент, който да помогне в извънредна ситуация, като авариен чук. Те могат не само да счупят стъклото, но и да отрежат предпазния колан, ако се забие. Съхранявайте такъв инструмент на достъпно място, така че в случай на злополука да не губите време да го търсите.

Не забравяйте: веднага щом счупите стъклото, поток от вода ще се излее в колата. Все още можете да излезете оттук. Останете спокойни и плувайте в посока на нарастващите мехурчета.

6. Помогнете на пътниците, ако има такива

Първо, опитайте се да ги успокоите. Обяснете какво ще направите: хората се чувстват по-спокойни, когато имат план за действие.

Ако в колата има деца, помогнете им да освободят предпазните колани. По-големите деца могат да излязат през задния прозорец. Но ако детето е много малко, вземете го в ръцете си и излезте заедно през страничния прозорец отстрани.