5 razloga zašto morate manje razgovarati i slušati više

Živimo u vremenu u kojem je vrijednost iznad svega vrijedna, a suzdržanost i skromnost se percipiraju gotovo kao zamka. Iste tendencije također se prate u komunikaciji: mnogi su u žurbi izbaciti svoj bogati unutarnji svijet da zapravo ne slušaju sugovornika, okrećući zajednički dijalog u niz pojedinačnih monologa. Sposobnost da slikovito i brzo izražavaju svoje misli, naravno, je važna, ali ne manje vrijedna je sposobnost slušanja. U mnogim slučajevima sposobnost da se usta zatvore i otvorene uši mogu vam vrlo dobro poslužiti.

Dakle, koje su prednosti “slušateljice”?

Možete razmišljati prije nego što govorite

Ponekad osipna riječ može uništiti vezu, uništiti karijeru ili postati izvor drugih velikih problema. Koristite vrijeme svoje tišine kako biste pomno razmišljali i izmjerili svaku riječ koju ćete reći. Na kraju, brzina dijaloga ima sekundarnu važnost u odnosu na sadržaj.

Moći ćete razumjeti svog sugovornika

Glavni razlog zbog kojeg postoje mnogi veliki i mali problemi je nedostatak međusobnog razumijevanja. Vrlo često osoba praktički ne čuje riječi svog protivnika, već samo percipira svoje osjećaje i već formirano mišljenje. Dakle, ne čujemo ono što zapravo kaže, već ono što očekujemo od njega, sa svim posljedicama koje slijede iz njega. Zaustavimo se i počnemo slušati.

Možete reći samo ono što je stvarno važno

Ako ste zaista odlučili manje razgovarati i slušati više, to znači da će se vaše riječi odnositi samo na stvarno važne stvari. Zašto uzalud uzburkati zrak, gubiti energiju i razgovarati prazne i besmislene fraze?

Ako želite slušati svoje riječi, onda bi svaki od njih trebao imati određenu težinu i vrijednost. Ako kratkoća ne pripada vašem talentu, pokušajte posvetiti posebnu pozornost objašnjavajući jasnije i sažeto izraze. Sjeti se da je jedna od trinaest vrijednih osobina, prema Benjamin Franklin, bila upravo laconizam.

Šutnja: kažite samo ono što će imati koristi drugima ili vama; izbjegavajte neozbiljne razgovore.

Možete dobiti više informacija

Ako vas tema interesa zaista interesira i želite ga iskoristiti, nemojte se žuriti izraziti svoje neprocjenjivo mišljenje i potruditi se u kontroverzu. Slušajte najprije argumente svih sudionika. To vam može dati više od oratorijske pobjede u raspravi.

Možeš napraviti nove prijatelje

Sposobnost slušanja nije ništa manje, a ponekad i vrednija vještina nego sposobnost govora. Kada netko treba govoriti, samo osjetite pažnju i podršku, tada će vaša sposobnost slušanja biti evaluirana na najvišoj razini. Moći ćete naći puno prijatelja, samo zahvaljujući svojoj sposobnosti da šutirate, dok je sve ušutkivao oštrim rječitim rječitim pametnim i ostat će vječno u ponosnoj samoći.

Komunikacija između ljudi je složen proces u kojem sve mora biti uravnoteženo. Bez obzira koliko ste duhoviti i eruditi, ponekad biste trebali koračati na grlu na vlastitu pjesmu i početi slušati. Moguće je da ćete imati koristi od ovoga mnogo više nego od mogućnosti govoriti puno i dobro.

Loading...