10 съвета за укрепване на връзките

Първо, нека си спомням кога никога не трябва да започвате връзка. Ето няколко основни причини:

 • Натиск от семейството или приятелите.
 • Самотата.
 • Невероятна любов. Когато изглежда, че любовта е решението на всички проблеми и единственото значение на живота.
 • Несигурност или комплекси. Това неизбежно води до нездравословни взаимоотношения. Оказва се, че обичаме партньор, само докато ни помага да се чувстваме по-добре, даваме нещо, само ако получим нещо в замяна. При такива условия не може да има истинска близост.

1. Бъдете реалистични

Истинската любов изобщо не е онова, което е романтичната любов, когато не забележим недостатъците на партньора. Това е избор. Това е постоянната подкрепа на друг човек, независимо от обстоятелствата. Това е разбиране, че вашата връзка не винаги ще бъде безоблачна. Това е нуждата да се справите с проблемите на партньора, неговите страхове и мисли, дори когато изобщо не го искате.

Този вид любов е по-прозаична, изисква много повече усилия от партньорите. Но все пак тя дава на човека много повече. В крайна сметка, в дългосрочен план, тя носи истинско щастие, а не просто още една кратка еуфория.

2. Уважавайте се един друг

Това е основното нещо в отношенията. Не привличане, не общи цели, а не религия, а не дори любов. Ще има моменти, когато ще почувствате, че вече не се обичате повече. Но ако загубите уважение към партньора си, няма да можете да го върнете.

Комуникацията, колкото и да е открита и честа, може да се окаже в задънена улица. Не могат да бъдат избегнати конфликти и негодувание.

Единственото нещо, което ще ви помогне да спасите връзката си, е непоклатимо уважение. Без това винаги ще се съмнявате в намеренията на другите, ще осъдите избора на партньора и ще се опитате да ограничите неговата независимост.

Освен това, все още трябва да уважавате себе си. Без самоуважение, не можете да почувствате, че заслужавате уважението на един партньор. Вие непрекъснато ще се опитвате да докажете, че това уважение е достоен, а това в крайна сметка ще увреди вашите взаимоотношения.

 • Никога не се оплаквайте за партньор с приятели. Ако сте недоволни от нещо в поведението му, обсъдете го с него, а не с приятели и роднини.
 • Уважавайте факта, че партньор може да има интереси, хобита и възгледи, които са различни от вашите.
 • Прочетете мнението на партньора. Не забравяйте, че вие ​​сте един отбор. Ако някой не е доволен, тогава е необходимо да се намери решение на проблема заедно.
 • Не пазете всичко в себе си, обсъждайте каквито и да било проблеми. Не трябва да имате табу теми за разговори.

Уважението е пряко свързано с доверието. И доверието е в основата на всяка връзка (не само романтична). Без доверие не може да има усещане за близост и спокойствие.

3. Обсъдете всички проблеми

как да укрепим връзките: обсъждане на проблемите

Ако нещо не ви е удобно, не забравяйте да обсъдите това. За вас никой няма да регулира връзката ви. Основното нещо е да поддържате доверие, така че и двамата партньори да са абсолютно честни и отворени.

 • Споделете своите съмнения и страхове, особено тези, които не казвате на никого. Това помага не само да излекува някои от духовните рани, но и да разбере по-добре партньора.
 • Съхранявайте тези обещания. Единственият начин да възстановите доверието е да пазите думата си.
 • Научете как да разграничавате подозрителното поведение на партньора и неговите собствени комплекси. Обикновено по време на караници един човек мисли, че поведението му е съвсем нормално, а за другото едно и също нещо изглежда категорично погрешно.

Вярвай в нещо като порцеланова чиния. Ако падне и се счупи, тогава с голяма трудност пак може да се залепи отново. Ако го разделите отново, фрагментите ще бъдат два пъти по-големи, а времето и усилието да ги съберете ще изисква и повече. Но ако изпуснете плата след известно време, в крайна сметка ще се раздели на такива малки парчета, че ще бъде невъзможно да ги лепирате заедно.

4. Не се опитвайте да се контролирате.

Често чуваме, че връзката изисква жертвоприношение. В това има зрънце истина, понякога човек наистина трябва да се откаже от нещо. Но ако и двамата партньори постоянно се жертват, те едва ли ще бъдат щастливи. Такива отношения в крайна сметка само ще навредят на двете.

Всяко лице трябва да бъде независимо лице със собствени възгледи и интереси.

Опитвате се да контролирате партньор, за да го направите щастлив (или да му позволите да контролира собствените си действия), няма да постигнете нищо добро.

Някои се страхуват да дадат на партньора свобода и независимост. Причината за това може да е липсата на доверие или несигурност. Колкото по-малко се ценим, толкова повече ще се опитаме да контролираме поведението на партньора.

5. Бъдете готови да промените двамата

С течение на времето вие и вашият партньор ще се промени, това е съвсем естествено. Ето защо е важно винаги да сте наясно с промените и да ги спазвате.

Ако планирате да прекарате заедно няколко десетилетия, трябва да сте подготвени за трудности и непредвидени ситуации.

Сред значителните промени, пред които са изправени много двойки, може да има промяна в религията и политическите възгледи, преместването в друга държава, смъртта на роднини (включително деца).

Когато за пръв път започнете запознанства, знаете само какво е този човек сега. Просто не можеш да разбереш какво ще бъде след пет или десет години. Така че трябва да сте подготвени за неочакваното. Разбира се, това не е лесно. Но способността да се карат може да помогне тук.

6. Научете се да се карате

как да укрепвате взаимоотношенията: караници

Психологът Джон Готман (Джон Готман) идентифицира четири признака на поведение, които показват възможна прекъсване на връзката:

 1. Критика на характера (“Ти си глупав” вместо “Ти направи нещо глупаво”).
 2. Изместването на вината.
 3. Обиди.
 4. Избягване на кавги и пренебрегване на партньора.

Трябва да се научите как да се карате правилно:

 • Не помня предишните по време на една кавга. Това няма да реши нищо, а само ще изостри ситуацията.
 • Ако кабинета се загрее, спрете. Излез и разходете малко. Върнете се в разговора само когато се охладите.
 • Не забравяйте, че правдата на някого в кавгата не е толкова важна, колкото чувството, че сте слушани с уважение.
 • Не се опитвайте да избягвате кавги. Говорете възбудено и признайте, че сте притеснени.

7. Научете се да простите

Не се опитвайте да промените партньор, това е признак на неуважение. Приемете факта, че имате разногласия, любовта на партньора въпреки тях и се опитайте да простите.

Но как може да се научим как да прощаваме?

 • Когато кавгата свърши, няма значение кой е прав и кой не е бил. Оставете всички конфликти в миналото и не ги помняйте всеки месец.
 • Няма нужда да се пази резултат. Не трябва да има победители и губещи в отношенията. Всичко трябва да бъде направено и дадено безплатно, т.е. без манипулиране и очакване на нещо в замяна.
 • Когато партньорът извърши грешка, отдели своето поведение от намерения. Не забравяйте, че оценявате и обичате в партньор. Всеки прави грешка. Ако партньорът направи грешка, това не означава, че той тайно ви мрази и иска да се раздели.

8. Бъдете прагматични

Всяка връзка не е съвършена, защото ние сами не сме идеални. Затова бъдете прагматични: определяйте какво е добро за всеки от вас, какво обичате и не обичате да правите, а след това разпределете отговорностите.

Освен това много двойки съветват предварително да определят някои правила. Например, как ще разделите всички разходи? Колко искате да заемате? Колко може да харчи всеки от партньорите, без да се консултира с другия? Какво трябва да купя заедно? Как ще решите къде да отидете на почивка?

Някои дори провеждат “годишни доклади”, по време на които обсъждат поведението на бизнеса и решават какво да промени в домакинството. Това, разбира се, звучи трогателно, но този подход наистина помага да се държим в крак с нуждите и нуждите на партньора и да укрепваме връзката.

9. Помнете малките неща

как да укрепим връзките: подкрепа

Прости признаци на внимание, комплименти и подкрепа означават много. Всички тези малки неща в крайна сметка се натрупват и влияят на начина, по който възприемате връзката си. Ето защо много съветват да продължите да излизате на дати, да се измъквате някъде за уикенда и да сте сигурни, че сте намерили време за секс, дори когато сте уморени. Физическата близост не само ви позволява да поддържате здрави взаимоотношения, но и помага да ги оправите, когато нещо се обърка.

Това става особено важно с появата на деца. В модерната култура децата почти се молят. Смята се, че родителите трябва да жертват всичко за тях.

Най-добрата гаранция, че децата ще растат здрави и щастливи, е здравословна и щастлива връзка между родителите.

Така че нека първо място за вас винаги да бъде вашата връзка.

10. Научете как да улавяте вълна

Отношенията могат да бъдат сравнени с вълните в морето. Такива вълни са различни емоции, възходи и падения в една връзка. Някои продължават само няколко часа, други няколко месеца или дори години.

Основното нещо е да не забравяме, че сами по себе си тези вълни практически не отразяват качеството на отношенията. Те са засегнати от много външни фактори: загуба или промяна на работата, смърт на роднини, пътуване, финансови затруднения. Трябва само да хванете вълната заедно с партньор, където тази вълна няма да ви донесе.