7 практически съвета как да се опознаете с детето на друго лице

Представете си, че се намирате в ситуация, при която ви се налага да се грижите за детето на съседа, докато родителите са напуснали неотложния бизнес. Или отидохте да посетите и докато хазната е в кухнята, вашата задача е да забавлявате детето. Или може би работата ви включва комуникация с деца – често или не (например учител или фризьор).

Как ще установите контакт с детето в такива ситуации?

Подготвихме списък с практически съвети, които ще ви помогнат бързо да намерите общ език с детето си. Тези съвети са предназначени за тези, които нямат професионален опит в работата с деца. И с думата “деца” имаме предвид децата от предучилищна възраст.

1. Обърнете детето като обикновен човек, само малък

Може би това е най-важният съвет, който се намира в източника на останалите съвети от тази статия.

Имайте предвид, че хората, които са най-успешната в установяването на контакт с деца (гледах го по примера на учители, лекари, преподаватели, с когото се свържете с моето дете), да общуват с тях спокойно, балансиран, нормален тон, обяснявайки им тези трудни неща. Тези хора от самото начало възприемат детето като цялостна човешко същество, да направи само квоти за факта, че той е все още малък. И този подход подкупва децата.

Можете да я приемете в действие и да спрете изцеждането с деца, ако вече не е бебе. Поддържайте пълен диалог с тях, не само от позицията “възрастен-възрастен”, а от позицията “дете-дете”. Обърнете внимание, че децата винаги лесно намират общ език помежду си, затрудненията започват, когато израстваме. Следователно, “по-ниски” себе си за известно време до нивото на детето. Това означава, че можете да се отвори трябва да се съмняваме, ако чуете изявления като: “. Вчера огромен самолет лети в нашата градина” Вместо това развийте разговора: “Сериозно? Искате ли да ми кажете за това? “.

2. Отидете до нивото на очите на детето

Когато дойдем в детския клуб с дете, учителят винаги се навежда или се крещи, за да поздрави или да попита детето. Според нея това й помага да се отдръпне от модела на комуникация “възрастен-дете” и да демонстрира уважението и равнопоставеността му. Съдейки по колко добре може да се свърже с децата, това е отличен съвет.

3. Не хвалете детето директно

Ако искате да направите комплимент на дете на среща, фокусирайте се върху дрехите му или върху елемента, който държи в ръцете си. Когато непознати докосват нещо лично, те рискуват да направят детето още по-съзнателно.

Всичко, което се изисква на първата среща, е да облекчи напрежението, което има детето, когато влиза в контакт с непознат. Например, можете да създадете такъв диалог:

“Уау, какъв красив камион имаш!” Вероятно той носи пясък на строителната площадка.

Така че превключвате детската гледка към играчката вместо страшното лице на непознатия. Този трик ще ви помогне да спечелите време, така че детето да е свикнало с гласа ви.

Или тук е друг трик, който може да помогне. Ако видите в облеклото или в ръцете на характера на детето от филма, който е познат на двама ви, това е чудесен повод да започнете разговор.

– Уау, това е ли? Вие питате.

– Определено – отвърна детето след кратка пауза.

– И каква е името на това фиксиране? – Развийте диалог с вас.

Предметът на общ интерес винаги е добра причина да се намери взаимно разбирателство както с възрастните, така и с децата.

Или още един начин, по който дядо ни използва, когато приятелите ми посещават децата си. Той умишлено включва грешка в това, което казва:

“Кои красиви жълти сандали имате – казва той на детето.

“Те са сини”, казва той.

– Точно така, синьо. Загубих очилата си и без тях не виждам добре. Виждали ли сте ги?

– Те са на носа ти – отвърна детето с усмивка.

След тази шега децата лесно могат да отидат с него, за да се свържат.

4. Изразете емоциите на детето на лицето си

Често можете да срещнете ситуации, в които хората се смеят, когато детето плаче, в опит да го развесели. Какво наистина се случва? Детето плаче още по-силно, по-отчайващо, сякаш казва: “Защо никой не ме разбира?”.

Следващият път, когато срещате дете в разочаровани чувства, опитайте се да направите тъжно лице и да симпатизирате. В повечето случаи това помага и бебето е по-лесно да се свърже.

5. Говорете за нещата и играчките му

Ако сте вкъщи с дете, се интересувайте от неговите играчки и книги: “Харесва ли ви да четете? Каква е любимата ти книга? Можете ли да ми покажете? “.

Този трик работи чудесно не само с децата, но и с възрастните, защото всички ние обичаме засиления интерес към нашия човек.

Или, ако имате нужда от нещо да вземете детето, докато родителите му са далеч, отличен изход е да предложите да рисувате. И ако внезапно детето намери това занимание твърде скучно, помолете го да рисува със затворени очи. И тогава познайте заедно това, което той привлече.

6. Станете вашето дете

Най-добрият начин да се опознаете с децата е да освободите детето, което живее вътре в себе си.

Станете свои собствени сред децата, които ви обкръжават. Приемете правилата си и не налагайте вашите собствени. Играйте игри, които искат да играят. Говорете с тях за това, което те интересуват да слушат. Прочетете онези книги, които харесват.

7. Вселенски начин да се разбираме с децата във всички ситуации

Има един трик, който работи почти винаги с всички деца. Със сигурност си видял как го използват други възрастни и може би дори го е използвал сами.

Затвори очи с ръце. Дръжте ги така за известно време. След това бавно разперете пръстите си и погледнете бебето. На лицето му ще се появи усмивка. След няколко повторения, смяхът и радостта запълват бебето.

Този списък не може да бъде завършен без вашето участие. Ако имате нещо да добавите, пишете за това в коментарите по-долу.