3 načina da napravite bootable USB stick sa sustavom Windows

Boot flash pogoni se koriste za instalaciju sustava Windows na računalo. Da biste stvorili takav medij, morate snimiti sliku operacijskog sustava na bilo kojem USB uređaju čiji je volumen veći od 4 GB. U tom će se procesu izbrisati sve informacije na bljeskalici.

Način 1: Korištenje alata za stvaranje medija

Ovako je službeni. Pogodan je ako želite instalirati licenciranu kopiju sustava Windows. No za aktivaciju morate imati odgovarajući ključ. Alat za stvaranje medija preuzima licenciranu sliku sustava Windows s Microsoftovog poslužitelja i zapisuje ga na USB bljesak voziti. Kao rezultat toga, dobit ćete pogon za podizanje sustava.

Zato preuzimanje alata za izradu medija preuzmite s Microsoftovog web mjesta, dizajniranog za stvaranje instalacijskog flash pogona sa slikom OS-a koji vas zanima. Na primjer, Windows 10 ili Windows 8.1.

Pokrenite uslužni program i odaberite “Stvaranje instalacijskog medija”. Zatim provjerite “Koristi preporučene postavke za ovo računalo” ako namjeravate instalirati sustav Windows na trenutačno računalo ili unijeti odgovarajuće postavke za drugo računalo.

Zatim odaberite “USB flash pogon”, označite željeni pogon na popisu dostupnih uređaja i potvrdite odabir. Nakon toga, pričekajte da se radnje s datotekama dovrše.

Nakon nekoliko minuta, instalacijski USB bljesak će biti spreman za uporabu.

Sljedeće metode zahtijevaju Windows sliku u ISO formatu. Može se preuzeti, na primjer, od torrent trackera.

2. način: bez programa treće strane

Ova metoda je prikladna ako ćete instalirati Windows na relativno novo računalo s UEFI shemom (grafičko sučelje umjesto starog BIOS-a). Dno crta je sljedeće: brišite sadržaj flash pogona i kopirajte sliku sustava isključivo na operacijski sustav.

Prije stvaranja bootable USB flash pogona, formatirajte pogon u FAT32 datotečnom sustavu. Zatim otvorite ISO sliku u Exploreru, odaberite sve unutarnje datoteke i mape i desnom tipkom miša kliknite na njih. U kontekstnom izborniku odaberite “Send” i odredite ciljni flash drive na popisu.

Kad kopiranje objekata završi, pogon će biti spreman za instalaciju sustava.

Treća metoda: Korištenje UltraISO uslužnog programa

Ova je opcija prikladna i za nova računala s UEFI, a za starije s BIOS-om.

Preuzmite UltraISO s službene stranice. Program je plaćen, ali za naš zadatak bit će dostatna besplatna inačica. Jednostavno instalirajte uslužni program i nakon prve vožnje odaberite “Probno razdoblje”.

U izborniku programa, kliknite “File” → “Open” i odaberite ISO sliku. Na gornjoj ploči kliknite “Podizanje sustava” → “Snimanje snimke tvrdog diska”. U sljedećem prozoru odredite put do ciljnog bljeskalice u polju Disk Drive. Zatim formatirajte pogon pomoću posebnog gumba (odaberite FAT32 sustav), a zatim kliknite “Piši”.

Nakon što čekate kraj snimanja, možete koristiti pogon za podizanje sustava za namjeravanu svrhu.


Ako iz nekog razloga te metode ne rade za vas, postoji još jedna. Možete koristiti besplatni Rufus, koji je posvećen zasebnom članku o Lifehackeru. Rufus stvara bootable flash pogone za oba stara računala i nove.