4 Prava načina za popravak sustava Windows

1. Koristite točku za oporavak

Ova opcija pomoći će vratiti sustav u stanje zabilježeno u određenoj vremenskoj točki, točki za oporavak. Ako je spremanje takvih točaka konfigurirano i omogućeno, stanje sustava bit će napisano na tvrdi disk prije instaliranja ažuriranja, upravljačkih programa i aplikacija.

Vraćanje sustava Windows na točku vraćanja spremit će sve osobne datoteke, ali će se vozači i programi pojaviti nakon stvaranja točke morati ponovno instalirati.

Za pokretanje Windows Recovery, desni klik na „Start» (Win + X) i idite na „Control Panel» → «Sustav i sigurnost» → «sustav» → «zaštitu sustava”. Kliknite “Vraćanje” → “Dalje” i odaberite željenu točku vraćanja.

Druga mogućnost je “Upravljačka ploča” → “Sve stavke upravljačke ploče” → “Vraćanje” → “Pokreni vraćanje sustava”.

Oporavak sustava Windows:

Ako točka oporavka nije pronađena, zaštita sustava onemogućena je i morat ćete koristiti druge metode.

Da biste izbjegli buduće probleme, omogućite izradu točaka vraćanja. Da biste to učinili, u istom izborniku “Zaštita sustava” odaberite pogon sustava, kliknite “Konfiguriraj” i omogućite zaštitu diska sustava.

2. Vratite računalo u prvobitno stanje

Ako nema točaka vraćanja ili prijelaz ne pomaže im, pokušajte resetirati sustav u izvornom stanju. Možete se vratiti spremanjem datoteka ili potpuno izbrisati i ponovo instalirati sustav Windows. Također, u nekim računalima – češće prijenosnim računalima – postoji opcija za vraćanje tvorničkih postavki.

Oporavak sustava Windows:

U sustavu Windows 8, i 10 za početak vraćanje u prvobitno stanje što je više moguće tako da odete na „Postavke” → «ažuriranja i sigurnost” → «vratiti računalo u prvobitno stanje” → «Početak».

U sustavu Windows 7, to treba ići na „Control Panel» → «Sustav i sigurnost» → «Backup i vraćanje» → «Obnova postavki sustava ili računalo» → «Napredne metode oporavka» → «vratite računalo u stanje određeno od strane proizvođača.”

3. Obnovi Windows pomoću diska

Disk za oporavak korisno je, primjerice, za vraćanje na spremljenu točku ili resetiranje ako sustav Windows odbije pokretanje. Uloga takvog pogona pogodna je za konvencionalni flash disk, vanjski tvrdi disk ili DVD.

Oporavak sustava Windows:

oporavak disk za snimanje unaprijed i pohranjene u slučaju kvara sustava. U „predmeta Upravljačka ploča» → «Sve Control Panel» → «recovery», kliknite na “stvoriti vratiti disk”. U izborniku koji se pojavi odaberite „Napravite sigurnosnu kopiju sustava datoteka na oporavak disk”, a možete koristiti USB-voziti ne samo ispraviti pogrešku i povrat na staro, ali i ponovo instalirati sustav Windows.

Možete stvoriti DVD za oporavak u sustavu Windows na “Upravljačkoj ploči” → “Sustav i sigurnost” → “Sigurnosna kopija i vraćanje” → “Izradi disk za oporavak sustava”. Ista metoda funkcionira u novijim verzijama sustava, jedina razlika je ime: “Backup and Restore (Windows 7)” umjesto “Backup and Restore”.

Oporavak sustava Windows:

Da biste ispravili pogreške, pokrenite sustav s diska. U okruženju za oporavak koji se otvori kliknite “Otklanjanje poteškoća”. Pokrenite vraćanje na točku vraćanja sustava u izborniku Napredne postavke → Vraćanje sustava.

4. Vratite sustav Windows s punom slikom sustava

Druga opcija za vraćanje sustava Windows je vraćanje na prethodno stvorenu sliku sustava. Slika se snima na tvrdom disku, na DVD disku ili u mrežnoj particiji.

Za razliku od povratka u originalno stanje ili vraćanja iz točke, pomoću pune slike spremljene su sve datoteke, aplikacije, postavke i upravljački programi koji su instalirani u trenutku stvaranja.

Oporavak sustava Windows:

Najprikladniji trenutak za stvaranje takve slike može biti stanje u kojem su svi vozači i potrebni programi instalirani na sustav, ali nema ništa suvišno. Zato možete nastaviti s radom odmah nakon oporavka.

Da biste stvorili kompletnu sliku sustava na upravljačkoj ploči, odaberite Backup and Restore (Izrada sigurnosne kopije i vraćanje sustava Windows 7) → Izrada slike sustava. (U sustavu Windows 7: “Upravljačka ploča” → “Sustav i sigurnost” → “Sigurnosna kopija i vraćanje” → “Izrada slike sustava”.)

Na izborniku koji se pojavljuje možete odabrati koju od dostupnih particija i datoteka koje želite uključiti u sliku sustava i na kojim će medijima snimati.

Oporavak sustava Windows:

Imajući punu sliku sustava, možete brzo vratiti sustav Windows u željeno stanje. Obnovu temeljenu na slikama možete pokrenuti ponovnim pokretanjem računala: “Dijagnostika” → “Napredne postavke” → “Vraćanje slike sustava”.