Kako da biste dobili osloboditi od plijesni: iscrpan vodič

Što je kalup?

Plijesan je vidljiva ploča koja tvori mikroskopske plijesne gljivice. Oni su sveprisutni: mogu rasti na bilo kojem materijalu iu bilo kojim uvjetima. Plijesan se pojavljuje ne samo na površini predmeta, već i prodire u niti micelija unutar njih, tako da se uvijek neće lako riješiti.

Kako se riješiti kalupa

Kako izgleda?

Najčešće, kalup u stanu je sljedeći:

 • Bijeli kalup. Voli cvjetne posude, drvo, kruh i neki proizvodi.
 • Zeleni kalup. On voli hranu.
 • Sineva. Pojavljuje se na drvenim površinama, dajući im plavu boju. Može utjecati na namještaj, parket ili okviri prozora.
 • Crni kalup. Najopasnija vrsta gljiva koja uspijeva svugdje: od papirne tapete u spavaću sobu do pločica u kupaonici.

Zašto se kalup pojavljuje?

Plijesan počinje množiti kada ulazi u odgovarajuće okruženje.

 • Vlažnost. Idealna razina je 60-80%. U kući se toliko vlage može nalaziti u kupaonici ili u prostoriji za tuširanje, ako ste nedavno preplavili susjedi ili ako se nakon promjena vremena pojavila kondenzacija na prozorima.
 • Temperatura. Plijesan preživa na vrlo niskim i visokim temperaturama. Najpovoljniji interval je od 4 do 20 ° C.
 • Ventilacija. Zatvoreni prozori, piling namještaj, hrpe stvari razbacane – a zrak je teško cirkulira kroz sobu, to je sve više i više zasićena s spore plijesni i gljivica postaje lakše razmnožavaju.

Kako razumjeti da se kalup već pojavio?

Isprva, plijesni se mogu otkriti mirisom oštrim, vlažnim i specifičnim. U budućnosti, gljiva se predstavlja sa odgovarajućim točkama plaka.

Što trebate boriti protiv plijesni?

 • Za vlastitu zaštitu: naočale, rukavice, respirator.
 • Za uklanjanje plaka: četka / spužva / četka za ribanje / krpe / šmirgl papir, spremnik za vodu, sav deterdžent, vrećice za smeće
 • Za konačni tretman: sredstvo za uništavanje gljiva, drveni lak.

Prije početka tretmana u sobi, nosite naočale, rukavice, respirator, zaštitno odijelo neće ometati. Kod rada s oštećenim predmetima, pazite da ne širite spore plijesni oko kuće.

Udisanje spora može biti opasno za zdravlje. Obavezno koristite osobnu zaštitnu opremu.

Kako se riješiti plijesni?

Algoritam je iznimno jednostavan:

 1. Mehanički očistite zahvaćenu površinu od premaza.
 2. Liječite s bilo kojim lijekom za kalup.
 3. Osušite površinu i prozračite sobu.
 4. Nemojte plijesni.

Najvažnije je pažljivo ukloniti vidljivu ploču. Ako je sloj plijesni nedavno, lako se može očistiti spužvom, četkom i toplom sapunicom.

Plijesan na pozadini može se uspješno ukloniti samo u ranim fazama. Kasnije je poželjno čistiti dio zida na žbuku. Nemojte se ustručavati! Samo godinu dana gljiva je u stanju pogoditi beton i ciglu, prolazeći kroz žbuku. Koristite nazhdachku za pouzdanost i ne zaboravite navlažiti zidove kako bi spriječili širenje spora kroz zrak.

Ako se kalup pojavio na stropu i pogodio bjelilo, očistite ga strugalom ili nazhdachkoyom. Samo prvo mokri površinu.

Plijesan u kupaonici voli šavove između pločica i zglobova. Otresite zahvaćeni brtveni materijal i uklonite šavove. Nakon sušenja, obradite s dezinficijensom, zalijepite šavove i spojeve novim brtvilom i folijom.

Otpad koji je preostao nakon tretmana odmah odbaci u zapečaćenu vrećicu. Ovo neće širiti kalup.

Koji lijek za kalup odabrati?

Glavno pitanje: što točno obrađuju površinu, tako da se kalup ne pojavljuje opet? Napravili smo popis najučinkovitijih sredstava, od kojih svaki djeluje na sve vrste gljiva. Odaberite najprikladniji za vas.

bjelilo

Prikladno za pločice, staklo, ali ne i za porozne materijale. Otrovno, koristite s oprezom. Razrjeđuje se s vodom u omjeru 1: 10. Nanesite četkom ili atomizerom.

Ulatni ocat

Prikladno za sve površine i materijale. Ima miris. Može obezbijediti pozadinu ili namještaj. Nanesite sa sprejem ili krpom. Za prevenciju, postupak se ponavlja za tjedan dana.

Limunska kiselina ili sok

Ima ista svojstva kao i ocat, ima ugodan miris. Možete obraditi sve materijale, to je najbolje za pločice. Jednu žlicu limunske kiseline razrijedi se u čaši vode. Otopina se nanosi na površinu s raspršivanjem ili krpom.

Vodikov peroksid

Siguran i jednostavan za korištenje. Možete se nanositi na bilo kojoj površini, pažljivo – na obojene i tkiva, kako ne bi obezbijedili. Nanesite sa sprejem ili krpom. Za prevenciju, postupak se ponavlja za tjedan dana.

Soda za pečenje

Sigurno, nema oštar miris. Može se koristiti na bilo kojoj površini. Žličica sode se uzgaja u čaši vode. Površina se obrađuje s raspršivanjem ili krpom. Za sat vremena sve je izbrisano s vodom da se izbjegne razvod.

Esencijalnih ulja

Ulje čajevca, lavande i ružmarina imaju antibakterijska svojstva i ugodan miris, sigurni su. Bilo koja površina može biti obrađena. Dovoljno je dodati 10 do 20 kapi ulja u čašu vode i nanijeti otopinu prskalicom. Ponovite postupak bolje nakon nekoliko dana za prevenciju.

Kako ukloniti miris plijesni?

Ako kalup više nije tamo, ali neugodan miris se još uvijek osjeća, koristite:

 • Soda za pečenje. Ulijte tanki sloj na mjesto gdje je plijesan rasla, ostavite ga nekoliko sati, a zatim ga uklonite usisavačem.
 • Ugljen. Rasporedite nekoliko kontejnera s ugljenom oko perimetra sobe – nakon dva ili tri dana miris će nestati.
 • Dobra ventilacija i mirisne svijeće, aerosoli ili tamjana. Ovo će vam pomoći konačno poboljšati zrak u kući.

Kako se uvjeriti da se kalup više ne pojavljuje?

 • Pratite vlažnost prostorija. Zagrijati zidove i voditi brigu o vodonepropusnosti. Instalirajte klima uređaj koji će dehumidificirati zrak. Kada kuhate, uključite napa, češće provjetrite stan, pogotovo ako osušite rublje u kupaonici.
 • Održavajte stabilnu temperaturu. Izolirani prozori i radno grijanje neće uzrokovati kondenzat, koji tako voli gljivice.
 • Napravite permutaciju, skinite polukatu. Slobodno cirkulirajući zrak neće dopustiti plijesni da se razvije.
 • Budite pažljiviji na cvijeće u loncima, posebno na geranije i ljubičice. Nemojte ih sipati ili koristiti neprovjerena gnojiva.

Najbolji pomoćnik u otkrivanju i sprečavanju plijesni u stanu bit će jednostavno redovito čišćenje.