Kako onemogućiti Windows Update

Zahvaljujući funkciji automatskog ažuriranja, sustav prima softverske ispravke pogrešaka, zaštitu od otkrivenih ranjivosti i nove značajke. Stoga se ne preporučuje onemogućiti.

S druge strane, automatsko ažuriranje može se dogoditi u neugodnom trenutku i odvratiti vas od posla. A ako nemate licenciranu verziju sustava Windows, a sumnjiva gradnja, a drugo ažuriranje može razbiti cijeli sustav. U takvim slučajevima, bolje je onemogućiti automatska ažuriranja neko vrijeme ili čak zauvijek. Postoje sljedeće načine za to.

Metoda 1. putem Upravitelja servisnih sustava

Ova metoda je najlakša i pogodna je za sve – osim najstarijih – verzija sustava Windows: od 10 do XP.

Da biste ga koristili, otvorite prozor “Pokreni” (Windows + R ključ), kopirajte u izborniku service.msc i kliknite U redu. Kada se otvori upravitelj usluga, idite na dno popisa i dvokliknite servis Windows Update. Zatim promijenite vrstu pokretanja na “Onemogućeno” i kliknite U redu.

Kako onemogućiti Windows Update

Promjene stupaju na snagu kada ponovo pokrenete računalo. Ako želite ponovo uključiti ažuriranja, ponovite gore navedene korake odabirom tipke za pokretanje “Automatski” ili “Ručno”.

2. način: putem centra za ažuriranje

U sustavima Windows 8.1, 8, 7, Vista i XP možete isključiti ažuriranje u postavkama upravljačke ploče. Koristite ovu metodu ako iznenada niste uspjeli (što je malo vjerojatno) prethodni.

Iako je Microsoft prestao podržavati sustav Windows Vista i XP i najvjerojatnije neće ih ažurirati, samo u slučaju, dati ćemo upute za te verzije.

Windows 8.1, Windows 8, Windows 7

Upotrijebite pretraživanje sustava kako biste pronašli Windows Update. Ili ga otvorite putem “Upravljačke ploče”. Zatim kliknite “Konfiguriraj postavke” i na popisu “Važna ažuriranja” odaberite “Nemoj tražiti ažuriranja”. Poništite potvrdni okvir “Nabavite preporučena ažuriranja na isti način kao i važna ažuriranja” i kliknite U redu.

Windows Vista

Idite na “Start” → “Upravljačka ploča” → “Sigurnost” → “Windows Update”. Zatim kliknite “Postavke” i označite “Nemojte tražiti ažuriranja”. Poništite potvrdni okvir “Uključi preporučena ažuriranja pri preuzimanju, instalaciji i obavijesti o ažuriranjima” i kliknite U redu.

Windows XP

Idite na “Start” → “Upravljačka ploča” → “Automatsko ažuriranje”. Označite “Onemogući automatsko ažuriranje” i kliknite U redu.

Pročitajte također:

  • Što učiniti ako se Windows 10 ruši prilikom ažuriranja →
  • Kako staviti lozinku u mapu u sustavu Windows ili MacOS →
  • Vruće tipke sustava Windows i MacOS koje pojednostavljuju vaš život →