Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene

Ispravit ćemo pogreške u sustavu Windows 10. No, moramo učiniti isto u sustavu Windows XP, 7 i 8. U verzijama sustava Windows 7 i novijim izdanjima razvojni su programeri poboljšali sustav oporavka nakon problema s pokretanjem. U starijim verzijama sustava, ozbiljne pogreške često se moraju riješiti ponovnom instalacijom.

Odspojite periferne uređaje

Pokušajte se sjetiti koje su promjene nedavno napravljene u sustavu: jesu li instalirani novi upravljački programi, uređaji ili nešto prebačeno. Možda je problem u jednoj od hardverskih komponenti. Pokušajte onemogućiti:

  1. USB-Pogoni.
  2. Čitači kartica.
  3. Pisači.
  4. Skeneri.
  5. Kamere.
  6. Svi ostali vanjski uređaji.

Ako to ne uspije, isključite tipkovnicu i miša: svi mogući izvori kvarova moraju se izbrisati.

Također, unutarnje komponente, na primjer, RAM, mogu postati uzrok. Na stolnom računalu možete provjeriti operativnost RAM-a povezivanjem letvica naizmjence.

Provjerite napajanje

Ako se računalo ne uključuje potpuno, obratite pozornost na kabel napajanja i utičnice. Ne zaboravite prekidač napajanja na stražnjoj strani radne površine.

Ako sve funkcionira na ovoj razini, ali računalo se i dalje ne uključuje, tada je najvjerojatnije problem u napajanju koji se teško može popraviti: morate ga zamijeniti ili popraviti od stručnjaka.

Moguće je da se računalo uključi, ali samo kratko. To je isti problem s napajanjem.

Konfigurirajte disk kako biste pokrenuli sustav

Tijekom pokretanja možda ćete primiti pogreške: Operacijski sustav nije pronađen. Pokušajte odspojiti sve pogone koji ne sadrže operativni sustav. Pritisnite Ctrl + Alt + Del za ponovno pokretanje ili Neuspjeh dizanja. Ponovno podizanje sustava i odaberite odgovarajući uređaj za podizanje sustava ili umetanje medija za podizanje sustava u odabranom uređaju za podizanje sustava.

U BIOS ili UEFI postavkama može se instalirati dizanje s vanjskog uređaja ili neke druge logičke particije, a ne s diska sustava. Zadani parametri mogu se vratiti na sljedeći način:

  1. Ponovo pokrenite računalo.
  2. Odmah nakon ponovnog pokretanja pritisnite tipku sustava, na primjer F2. To može biti još jedan ključ: obično tijekom podizanja sustava, možete ga pronaći na dnu zaslona s logotipom ili matičnom pločom proizvođača laptopa.
  3. U postavkama postavite željeni disk na prvo mjesto u prtljažniku.
  4. Odaberite opciju “Spremi i izađi” da biste spremili promjene.

Ako gore navedeno ne pomaže, morat ćete vratiti sistemski punjač. Da biste to učinili, trebat će vam bootable flash disk ili disk za oporavak s odgovarajućim sustavom za bitni kapacitet. Kako napraviti bootable flash disk ili disk, pročitajte u članku Lifehacker o instaliranju sustava Windows.

Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene: Konfigurirajte disk kako biste pokrenuli sustav

Pokrenite sustav s USB flash pogona ili pogona odabirom željene opcije u izborniku za podizanje sustava. Na izborniku koji se otvori odaberite “Vraćanje sustava”.

Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene: Vraćanje sustava

U izborniku oporavka odaberite “Rješavanje problema” → “Napredne postavke” → “Vraćanje pri dizanju”. Nakon toga, sustav će pokušati automatski popraviti punjač. U većini slučajeva to rješava problem.

Isto se može izvršiti ručno putem naredbenog retka, no bolje je odabrati automatsku opciju kako ne bi pogoršala situaciju.

Ako ova metoda nije uspjela, problem vjerojatno leži u hardveru: tvrdi disk je oštećen.

Provjerite ima li pogrešaka i oštećenja

U izborniku za oporavak odaberite “Rješavanje problema” → “Napredne postavke” → “Naredba”.

Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene: Provjerite ima li pogrešaka i oštećenja

U naredbenom retku trebate unijeti sljedeće naredbe jednu po jednu: diskpart → popis glasnoće (svakako zapamtite naziv diska s Windowsom) → izlaz.

Da biste provjerili ima li pogrešaka i korupcije, unesite naredbu chkdsk X: / r (gdje je X naziv diska sustava Windows). Ček obično traje dovoljno dugo, morat ćete pričekati.

Pokrenite sustav Windows u sigurnom načinu rada

Zbog naglog isključivanja računala tijekom instalacije ažuriranja operacijskog sustava, čišćenja od virusa i nepotrebnih unosa u registru ili zbog greške komunalnih usluga, datoteke sustava mogu biti oštećene za ubrzanje sustava Windows. U tom slučaju, kada se sustav pokrene, pojavit će se “plavi ekran smrti”.

Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene: zaslon smrti

Pokušajte pokrenuti sustav Windows u sigurnom načinu rada bez učitavanja upravljačkih programa i programa u autoru. Ako računalo radi u ovom načinu rada, morat ćete deinstalirati upravljačke programe, vratiti sustav i tražiti viruse.

Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene: opcije za podizanje sustava

S točkama oporavka, taj se problem može riješiti vrlo jednostavno. Samo se trebate vratiti na prethodnu stabilnu konfiguraciju.

Ponovno instalirajte datoteke sustava

Gore opisane radnje možda neće pomoći. Zatim morate resetirati postavke sustava Windows i ponovno instalirati sustav spremanjem datoteka. Nažalost, svi programi trebaju biti ponovno instalirani.

Što učiniti ako se sustav Windows ne pokrene: Ponovno instalirajte datoteke sustava

U okruženju za oporavak odaberite “Otklanjanje poteškoća” → “Resetiraj ovo računalo” → “Zadrži moje datoteke” → “Resetiraj”.

Sustav će se vratiti na početne postavke.

Loading...