Znakovi trudnoće koji se mogu i ne mogu se pouzdati

U koje vrijeme postoje znakovi trudnoće

Razgovarajte o nekim više ili manje pouzdanim znakovima ne može biti prije pet tjedana trudnoće. Znači uvijek opstetrički termin. Što je to?

Trajanje trudnoće se nikada ne broji od trenutka začeća, jer je nemoguće utvrditi taj datum (čak i ako znate kada je postojao seksualni odnos).

Kako se ne bi zbunio, pojam trudnoće smatra se od prvog dana posljednjeg mjesečnog razdoblja. To se uvijek mjeri tjednima, a ne mjesecima.

Pa zašto je nemoguće odrediti trudnoću prije pet tjedana? Pogledajmo kratko na teoriju.

Da biste dobili trudnoću, jaje bi se trebale susresti s spermom u jajovodu. To bi se trebalo dogoditi unutar jednog ili dva dana nakon ovulacije – sazrijevanje jajašca u jajniku. Oplođeno jaje iz fallopijske cijevi šalje se maternici da se prikaže.

Između gnojidbe i vezanja embrija u maternicu prolazi nekoliko dana.

Prvo oplođeno jaje stiže do maternice, a onda i dalje čeka vezanost. To razdoblje traje od 5 do 9 dana nakon začeća. Tijekom prijelaza na maternicu, jaje ima vremena dijeliti nekoliko puta i oblikovati fetus. Ako se podjela stanica jaja ne pođe krivo, zametak se ne može povezati s maternicom. To znači da će trudnoća završiti bez početka. I takvi slučajevi su do 80%, a većina žena uopće ne primjećuje takve procese, jer se ne mogu pratiti. Zatim se embrij treba pričvrstiti na zid uterusa. To će potrajati do dva tjedna.

Što to znači za nas? To znači da pokušaj otkrivanja trudnoće odmah nakon seksualnog kontakta nema smisla.

U pravilu, ne možete shvatiti da ste trudni, ne prije pete ili šestog tjedna trudnoće.

To jest, od prvog dana prošlog mjeseca, potrebno je oko pet tjedana. Tijekom tog vremena, tu je koncepcija, jaje se montira na maternicu, tijelo počinje proizvoditi hCG (posebno hormon neophodan za uspješan početak trudnoće), oplođeno jaje postane vidljiv u SAD-u. I to unatoč činjenici da imate standardni menstrualni ciklus – od 21 do 32 dana. U iznimnim slučajevima vrijeme će biti drugačije.

Simptomi koji ukazuju na trudnoću

Kao što smo već shvatili, odmah nakon spolnog odnosa nema posebnih znakova trudnoće. Ponekad postoje posebno osjetljive žene koje na razini intuicije mogu utvrditi da se nešto promijenilo u tijelu. No takvi se osjećaji ne mogu mjeriti i potvrditi, pa je nemoguće utvrditi jeste li trudni ili ne.

Kako sumnjati i potvrditi trudnoću?

Bez menstruacije

Odgoda od više od sedam dana je prigoda da dođete do liječnika i poduzmete testove koji će pokazati što se dogodilo. Ponekad tijekom trudnoće postoje lažne menstruacije, krvarenje implantata. Ako uobičajeni mjesečni prolazi nekako pogrešno, ima smisla provjeriti zašto.

Prsa su boli

Ovo je neizravni simptom koji se uopće ne manifestira ili signalizira bolest dojke (ili neugodan grudnjak). Obično, dojka reagira na hormonalne promjene u tijelu.

Pozitivan test trudnoće

rani znakovi trudnoće
L’hò / Flickr.com

Apoteka testovi otkrivaju razinu hCG, isti hormon koji se oslobađa kada je fetus pričvršćen na maternicu. Što se tiče toga, to se događa istodobno s mjesečnim. Stoga se testovi preporučuju od prvog dana kašnjenja.

Bilo koji home test može pokazati pogrešan rezultat, stoga nemojte biti lijeni ponoviti test, i ako postoje sumnje – za točan pregled.

Krvni test za hCG

Za analizu u laboratoriju morate donirati krv iz žila na prazan želudac. Takva provjera je točnija od brzih testova ljekarni, a rezultat ćete ionako dobiti brzo, maksimalno u jednom danu.

Rezultat svibanj biti lažan, ali u vrlo rijetkim slučajevima, obično govoreći o nekoj vrsti bolesti, ali to je već tema za komunikaciju s liječnikom.

ultrazvuk

Na ultrazvučni pregled nakon petog tjedna trudnoće liječnik već može vidjeti fetalno jaje, prepoznati ektopičku trudnoću, provjeriti stanje organa.

Palpitacija fetusa i wigglinga

Liječnik-ginekolog uz pomoć posebne opreme može čuti fetusno otkucaje srca od 8. do 9. tjedna, a od 16. do 18. tromjesečja potreban je samo stetoskop. Do 20. tjedna fetus se pomiče, a obrasci često govore sami – ovo je sredina trudnoće. Ali postoje i slučajevi kada žena u ovom trenutku ne sumnja u njezino stanje.

Posebno stanje organa

Neki znakovi trudnoće vidljivi su samo liječniku i on će ih primijetiti kada se pregledaju.

Rani znakovi trudnoće, o kojima se malo govori

rani znakovi trudnoće
Jzee / Flickr.com

Tijelo žene reagira na novu poziciju, tako da se stanje trudnice razlikuje od uobičajenog. Neke će reakcije potaknuti što se događa.

Bazalna temperatura raste

To mogu primijetiti samo žene koje svakodnevno provjeravaju ovu temperaturu i ne dopuštaju pogreške u mjerenju. Povišenje bazalne temperature ukazuje na ovulaciju (povoljno vrijeme za začeće), trudnoću. Ili samo da je otišao gore. Ili općenito za uobičajenu statističku pogrešku.

Uznemiruje ujutro

Ovaj znak se voli pokazati u filmovima, tako da gledatelj shvaća da je junakinja trudna. Toksikoza u prvom do drugom tromjesečju često muči trudnice. No, toksikoza ne počinje odmah nakon začeća.

Mučnina tjedan dana nakon navodne koncepcije – to je više probavni problem, a ne toksikoza.

Sve se promijenilo

Zbog novih procesa u tijelu, mnoge se stvari mijenjaju.

  • Stalno želim spavati.
  • U raspoloženju postaje nestabilna, postoji razdražljivost i surovost.
  • Postoje nove navike ukusa: želite slatko, kiselo, slane, neobične kombinacije proizvoda. A omiljeni obroci, naprotiv, prestaju voljeti.
  • Osjećam se slabo, kao kod blage hladnoće.

Svi ti znakovi su nestabilni, nemojte upućivati ​​točno na trudnoću i dati dodatnu potporu kašnjenju.

Često želim ići na zahod

S obzirom na činjenicu da je razina hCG-a u porastu, čak iu prilično ranim razdobljima žena često mora posjetiti toalet: čini se da je mjehur stalno pun, iako to nije. Ovaj simptom se očituje nakon povezivanja fetusnog jaja na maternicu.

I češće mokrenje je simptom upale mjehura, stoga nemojte miješati.

Riba je imala san

Čak i ako se riba mrijestila, brojati znakove nije potrebno. I pokušajte otkriti trudnoću metodama s jodom, prstenom na nizu i srećom. Uobičajeni test se provodi brže, a rezultati su očito precizniji.

Kako otkriti trudnoću

Za početak, slušajte sebe, ali nemojte se ljutiti. Više ili manje pouzdani znakovi pojavljuju se nekoliko tjedana nakon začeća, tako da svaki dan ne morate napraviti test i pogledati pod mikroskopom za dvije trake. Ako snažno trpite zbog moguće trudnoće, možete dobiti čitav niz pogrešnih simptoma: jutarnje mučnine, promjene raspoloženja i ljubav limuna sa soli.

A kad tijelo šalje nedvosmislene signale – kašnjenje, bol, druge znakove – svakako morate otići do liječnika.