Kako olakšati rad s mnogo kartica u pregledniku

Za većinu nas, preglednik je najpopularniji i najčešće pokrenuti program na računalu. Koristimo ga za slušanje glazbe, gledanje filmova, provjera pošte i slično. I iako se preglednici ažuriraju gotovo svaki tjedan, imaju dovoljno problema. Jedan od njih nije najprikladniji posao s puno kartica.

Zapravo, rad s karticama – to je kao u šali o mačkama. Ne volite mačke? Jednostavno ne znate kako ih kuhati. Trebate samo naučiti kako raditi s karticama i upotrijebiti odgovarajuće funkcije preglednika za to. A ne možete shvatiti kako ste prije živjeli.

Tipkovnički prečaci (hotkeys)

Tipke prečaca vrlo su prikladne za upravljanje karticama. Pogotovo kada kartice postanu toliko sitne da je čak i nezgodno kliknuti na njih.

  • Ctrl + Tab – prebacujte se između kartica s desne strane.
  • Ctrl + Shift + kartica – Prebacujte se između kartica lijevo.
  • Ctrl + W / Cmd + W na Macu – zatvorite aktivnu karticu.

Ovo su samo neke kombinacije koje će vam omogućiti brzo prebacivanje između kartica. Postoji mnogo više tipkovničkih prečaca. A neki od njih mogu vam upotrijebiti tipkovnicu umjesto miša za upravljanje karticama.

Pohranjivanje otvorenih kartica

Kada se stalno prebacivanje između preglednika i drugih programa, vrlo je vjerojatno da ste svibanj slučajno zatvorite preglednik, a onda ćete imati sve otvoreno opet. I dobro je ako se sjetite što ste otvorili. Iz svega toga glavobolja može spasiti funkciju preglednika, što vam omogućuje da zapamtite koje su kartice bile otvorene prije zatvaranja.

Uključite ovu značajku i time se oslobodite nepotrebnog rada u budućnosti:

  • Google Chrome:  Postavke → Početna grupa → Nastavak s iste lokacije.
  • firefox: Postavke → Općenito → Kada pokrenete Firefox → Prikaži zadnje vrijeme otvaranje prozora i kartica.
  • Apple Safari: Postavke → Općenito → Safari se otvara kad započnete → Svi prozori iz zadnje sesije.

Kako raditi s velikim brojem kartica

Dodavanje kartica u svoje favorite

Drugi brz način za spremanje otvorenih kartica za rad s njima kasnije je dodati ih u zasebnu mapu u oznakama. Da biste to učinili, desnom tipkom miša kliknite karticu i odaberite Dodaj kartice u favorite. Naziv stavke može se razlikovati u različitim preglednicima, no lako je shvatiti da je to točno ono što vam je potrebno. Kao rezultat toga, imat ćete mapu u oznakama s adresama web stranica koje su vam potrebne. Zatim desnom tipkom miša kliknite ovu mapu, odaberite “Otvori sve oznake” – sve se kartice vraćaju ispred nas.

Sortiranje kartica na pojedinačnim prozorima preglednika

Tko je rekao da sve kartice trebaju biti u istom prozoru preglednika? Kartice možete poredati različitim prozorima. Na primjer, sve kartice koje se odnose na jedan projekt, možete prenijeti u jedan prozor preglednika i sve vezano za zabavu, drugu i tako dalje. Samo povucite karticu na praznu radnu površinu i otvorit će vam se novi prozor. Drugi je način da desnom tipkom miša kliknete vezu ili oznaku i odaberete s popisa “Otvori u novom prozoru”.

Odaberite više kartica odjednom

Možete izvesti različite radnje ne s jednom karticom, ali nekoliko istodobno. Ali za to morate najprije odabrati ove kartice. Držite pritisnutu tipku Ctrl (ili Cmd na Mac računalu) i odaberite kartice koje su vam potrebne u ovom trenutku. Sve, sada ih možete zatvoriti, ponovno pokrenuti, dodati oznake i tako dalje.

Pričvršćivanje jezičaka

U modernim preglednicima dobrih programera nalazi se prekrasna funkcija “Zaključaj karticu”. To je vrlo povoljno ako držite određenu karticu otvorenu cijelo vrijeme. Na primjer, to bi moglo biti kartica s uslugom Gmail ili glazbenom uslugom. Nakon što osigurate karticu, to će biti teže zatvoriti i zauzeti će manje prostora na traci kartice. Samo kliknite karticu s desnim gumbom i odaberite željenu stavku na popisu.

Kako raditi s velikim brojem kartica

Vraćanje zatvorene kartice

Ponekad se ispostavlja da slučajno zatvorite karticu koja ne želi zatvoriti. Ruka je trzala ili se promijenila u trenutku zatvaranja – sve se može dogoditi. Da biste ponovo otvorili ovu karticu, naravno, možete otići u povijest preglednika i pronaći tu web-lokaciju. A možete koristiti tipkovni prečac Ctrl + Shift + T (ili Ctrl + Shift + T na Mac u Chrome i Firefox i Ctrl + Z u Safari), da se vrati na ovoj kartici. Također možete pomoći desnom tipkom miša na bilo koju karticu vašeg preglednika.

Skupne grupe u Firefoxu

Prije gotovo pet godina, programeri su dodali vrlo cool funkciju u Firefox preglednik, koji se naziva “Tab Grupe” ili “Panorama”. To praktički obavlja taj trik opisan gore. Radi se o upotrebi različitih prozora preglednika za kartice. Samo ovdje sve to je učinjeno lijepo, a vi ne trebate proizvoditi puno prozora. Nekoliko klikova, a već ste se prebacili na rad s drugim projektom ili, obrnuto, zabavljali se nakon posla. Da biste pokrenuli kartice, upotrijebite tipkovnički prečac Ctrl + Shift + E ili Cmd + Shift + E na Mac računalu.

Nadam se da će sada vaš rad s velikim brojem kartičnih preglednika postati malo lakši.