Najkorisnije knjižne oznake za vaš preglednik

Kao što kaže Wikipedija, bookmarklet je mala skripta koja u vašem pregledniku obavlja različite korisne funkcije. Izgleda kao uobičajena veza koju možete spremiti u oznake vašeg preglednika, a zatim je možete pristupiti u bilo kojem trenutku ako je potrebno. Obično “oznaka oznake” znači jednostavno povlačenje veze s web stranice na traku oznaka vašeg preglednika. U nastavku ćete pronaći popis najkorisnijih oznaka za Chrome, Firefox, Opera i IE.


Korištenje oznaka može nas zanimati iz sljedećih razloga.

Prvo, češće, bookmarklete obavljaju slične ili čak identične funkcije kao „brand” širenja mnogih usluga, ali ne pogoršati preglednik i ne zauzimaju prostor u memoriji. Stoga, ako usluga koju koristite sugerira da odaberete između posebnog proširenja i listova papira, bolje je odabrati potonje. I drugo, oznake su univerzalne i mogu funkcionirati u bilo kojem pregledniku, pa ako neophodno proširenje vašeg programa još ne postoji, možete potražiti odgovarajuću oznaku.

PageZipper

Neke web stranice za povećanje broja prikaza podijele svoje članke u dijelove, prisiljavajući korisnike da svaki put kliknu gumb Dalje za nastavak. Bookmark PageZipper može “ubaciti” ove stranice u jedan list, učitavajući nastavak u pozadini. Također se izvrsno radi na različitim forumima i na stranicama tražilice.

Bitno Bitmarklet

Prosljeđivanje prijatelja ili objavljivanje veze negdje nije nimalo teško – samo trebate kopirati adresu s adresne trake preglednika i umetnite ga po potrebi. Međutim, neke web stranice imaju tako privlačan tri priče adresu da se jednostavno ne uspon u bilo vrata. Pomozite da donese vezu u pristojan oblik mogu posebne usluge. Ova oznaka vam omogućuje skratiti adresu trenutačno otvorene stranice samo jednim klikom.

Gmail ovo!

Ako želite poslati vezu e-pošte na otvorenu stranicu, ali webmaster nije vodio brigu o ovoj značajki, tada će ova knjižna oznaka doći do spašavanja. U skočnom prozoru otvorit će se jednim klikom i novom Gmail porukom sa skočnom temom i samo trebate navesti adresu primatelja.

AddThis

Ova oznaka vam omogućuje dijeljenje web stranice gotovo bilo gdje. Usluga podržava gotovo sve poznate društvene mreže danas, kolektori oznake i sustav za prikupljanje sadržaja, uključujući, naravno, i Facebook, Twitter, Gmail, Pinterest, Springpad, Diigo, i mnogi drugi.

 Clippable

Proširenja za čišćenje web stranice omogućuju udobno čitanje teksta, bez ometanja oglašavanja bannera, navigacijskih elemenata i drugih nepotrebnih elemenata. Knjiška oznaka Clippable to čini i vrlo je uspješna. Pomoću tipki sa strelicama možete se prebacivati ​​između nekoliko stilova oblikovanja i pritiskom na tipku Esc vratit će originalni prikaz stranice.

 čitljivost

Čitanje usluge, strogo govoreći, bio je glavni izvor iz kojeg je započela popularnost brojnih alata za udobno čitanje. Od tada, skromni razvoj istraživanja pretvorio se u moćnu komercijalnu uslugu, no pristup njezinim temeljnim mogućnostima i dalje se može dobiti bez naknade. Uključujući i posebnu oznaku.

Printliminator

Ova oznaka također služi za čišćenje web stranice od nepotrebnih elemenata, ali za potpuno drugačiju svrhu. Ako trebate ispisati stranicu stranice, ali autor nije dao posebnu verziju za ispis, onda je najlakši način za korištenje ovog alata. Uz to možete izbrisati samo one blokove koji vam nisu potrebni, ostavljajući nužne, primjerice, zaglavlje s naslovom web mjesta. Zatim s jednim klikom šaljemo “ispravljenu” stranicu za ispis.

Joliprint

Potreba za spremanjem stranice u PDF formatu može se pojaviti prije vas zbog kompaktnog arhiviranja ili ako ga želite čitati na primjer na elektroničkom čitaču. Joliprint označavanja omogućava da ne samo da pretvoriti bilo koju web stranicu u PDF formatu, ali i daje mu potpuno „kava” oblik, odnosno ukloniti sve nepotrebne, dijeli tekst u stupcima, upišite sliku u predložak i tako dalje.

Google prijevod

U mreži postoje desetke različitih ekstenzija za preglednike koji omogućuju prevođenje web stranica s jednog jezika na drugi. Međutim, uopće nije potrebno ih instalirati, jednostavno možete upotrijebiti posebnu oznaku iz usluge Google Prevoditelj. Odaberite smjer prevođenja i povucite odgovarajuću vezu na traku oznaka.

Bookmaplet

Ako trebate brzo pronaći adresu pronađenu na karti, knjižica Bookmaplet će vam pomoći. Jednostavno morate dodijeliti adresu na bilo kojoj stranici i nakon što kliknete na opciju označavanja, pojavit će se skočni prozor s kartom gdje će biti označeno željeno mjesto.

Kakve korisne oznake koristite? Podijelite s nama u komentarima!