Заемаме най-доброто място в самолета

Не всеки може да си позволи да лети в бизнес класа и да заема повече място от стандартната седалка. Тези, които летят, често знаят, че възможността да седнеш с голям човек или някой с различни идеи за хигиена е много голям. Невъзможно е да се избегне това, но можете да опитате да седите близо до прозореца или в коридора, ако ви е по-удобно да оцелеете в лишения от полет.

airline_seating.jpg

Руският Форбс дава добър съвет как да не загуби с място в самолета.

1. Научете повече за модела и местоположението на седалките в самолета

Можете да разберете на кой модел на самолета този или онзи полет е направен на уебсайта на авиокомпанията. Самолетите на различни авиокомпании са доста различни помежду си за удобството на салоните. На уеб сайтове, SeatGuru, SeatExpert имат всички детайли на линията-нагоре различни самолети: наличието на електрически контакти и телевизор на задната седалка, на местоположението на тоалетни, интервал между редовете (обикновено това е 80 см, но някои компании, като JetBlue, увеличете го чрез 5 cm) – това малко, изглежда, разликата за дългите полети дори се усеща.

Първият ред на бизнес класа е най-удобно: има повече място за краката, никой не седи пред вас – това е така, никой не ви хвърля обратно в стола си, вие сте първите, които получават храна, напитки, вестници, вие ще получите одеала и възглавници за Пътуване с малки деца е възможно да прикачите бебешка люлка към стената и да поставите бебешка седалка. Но има и някои недостатъци – поради скрити в ръцете на масите не може да бъде подлакътниците да вдигнат и ще се обърнат председателят на диван, или пуснати бебето спи в скута си. И ако, например, се случва на пътя да работят или да се подготвят за една делова среща, едва ли е необходимо да се стремим да седне в първите редове: квартала с деца (и те след това обикновено най-много) едва ли ще допринесе за концентрация на вниманието.

Места в аварийни изходи също е на висока почит от опитни туристи: интервалът между редовете след 15 см повече, отколкото останалата част на купето, но в зависимост от оформлението на кабината често попадат облегалки (на полетите на дълги разстояния ще съжалявате) и не могат да бъдат държани на пода на ръка багаж. Правилата предписват да се поставят на тези места само големи възрастни.

“За да бъда честен, по очевидни причини, в предната вид предимно за хора, които биха били физически силен, енергичен, и, как да кажа – интелигентен, – казва Борис Рибак, директор на консултантската компания Infomost. – В случай на спешност той трябва да отвори вратата и да помогне на екипажа да евакуира пътниците.

Въпреки че има случаи, когато дори крехко момиче можеше да убеди един служител на авиокомпанията, че трябва да лети точно в този ред.

В средата на салона значителна част от полета се оказва “заключена” от колички с храна, напитки, вестници, “безмитни” стоки. В допълнение, обикновено 8-20 реда – това е най-шумна зона в самолета, тук концентрира целия шум на двигателите и турбините. Но няма такава информация на уеб сайтовете и схемите на салоните и само служителите на авиокомпаниите могат да се регистрират за по-тихо място – при различни видове самолети, различни графици за разпределение на шума.

На мястото на опашката на самолета, малко по-тесен (тази геометрия самолет) – седи там вече, разтърсва по-трудно, по-малък избор на храни, вестници и списания (по – това, което е в ляво), в непосредствена близост – тоалетна, която често се обръщат – а това означава шум. Единствените плюс – хвостохранилища се считат за по-безопасни.

2. Резервирайте предварително

Предварителната резервация ви позволява да изберете места в самолета дълго преди полета. Особено е удобно за тези, които летят от големи компании – трудно може да се очаква, че всички вие можете да се засаждате един до друг. British Airways е от октомври на тази година въведе допълнителна такса за резервация: Сега за възможността да изберат удобни пътници място икономична класа ще трябва да плати 10 паунда ($ 16) на европейските полети и £ 20 ($ 32) за полети на дълги разстояния, както и 20 паунда ($ 32 ) и съответно 60 паунда ($ 98) за пътници от бизнес класа. Но по-голямата част от въздушните превозвачи (с изключение на бюджета, в който всичко заплащане) продължават да предлагат тази услуга безплатно с покупката на билети в интернет и в самолетни офиси. Но малко хора знаят за това – защото по някаква причина не са рекламирани от самите превозвачи, нито от агенти.

Ако предварително резервирате място, можете да си поръчате и специална храна (за която твърде малко хора знаят) – има различни видове обеди за всички въздушни превозвачи. “Transaero”, например, предлага избор от 30 различни ястия – храна вегетариански, кошер, Мюсулманин, нискокалорични, диабет и други, както и 2 вида на кърмачета.

3. Използвайте онлайн регистрация

член: Полети: търсене на билети, спестявания, проследяване на полети, резервации на хотели и коли под наем

Изберете удобно място за Вас и с онлайн регистрация, тази процедура става все по-популярна – можете да се регистрирате на летището на специални павилиони и дори на уебсайта на авиокомпанията. По този начин ви спести много време (можете да пристига на летището в най-малко 50 минути преди заминаване), въпреки че има някои ограничения – трябва да се пътува без багаж, без деца, без животни. Като цяло, тази опция е подходяща за пътуващи леки бизнесмени. В допълнение, някои компании, например, на Delta Air Berlin или не вземат на място, в непосредствена близост до аварийните изходи (и те се считат за добри туристи) в системата за онлайн регистрация, да ги държи за високи и големи пътници. Втората точка е, че в Русия няма много он-лайн регистрационни стелажи, а досега само в Москва – в Додомедово и Шереметиево-2.

В близко бъдеще – да се създаде единна група бордна карта, която ще ви позволи да получите места едно до друго, например, голямо семейство или пътник на компанията – всичко ще бъде за това, че не се нуждаете на летището в същото време, регистрация на цялата компания ще може да един човек: данните на няколко пътници ще се съхраняват на чип на един билет.

4. Направете предварителна регистрация

Не пренебрегвайте най-прост и доказан начин да получите желаните места в кабината: не се мързеливи и да дойде в началото на регистрацията. Според директора на пресслужбата Сергей Byhal Трансаеро “персонал на въздушния превозвач на рецепцията винаги се опитва да отговори на пътниците и да вземат предвид техните желания.” За пътува сам е възможно и този вариант: да рискува и да играе в лотарията – да дойде, а напротив, до самия край на регистрацията, ако имате късмет, можете да направите място в бизнес класа, а ако не сте късметлия – да намери място, от което всички останали пътници вече отказан.

5. Изберете най-малко дни за трафика за полети

Експертите препоръчват, ако е възможно, да се планират полети за дните и часовете на най-ниското натоварване на летището – понеделник, вторник, четвъртък. Най-натоварените дни са петък и неделя. Най-пълните полети са сутрин и вечер. В полупразните салони на “седмични” полети стюардесите ще ви предложат да промените местата си в свободните редове – възможно е да спите на трите стола.

6. Опитайте “неофициални начини”

До преди няколко години, че това е обичайна практика да се получат добри места на борда или за преминаване в бизнес класа за подкуп служители на авиокомпанията (500 стр. Вграден в паспорта все още може да ви открие пътя към мястото на аварийния изход, но ние не препоръчваме). Американската Forbes.com разказва историята на пътник, който по време на полет от Ню Йорк до Германия законопроект сто долара помогна да влязат в бизнес класа. Въпреки това, по пътя към германския авиокомпания същият трик не работи.

Източник (Джулия Каул)