Как да намерите надежден доставчик за бизнес няколко пъти по-бързо

Метод 1. Съгласувайте се с местните бази на едро

Най-очевидният и обезпокоителен вариант. Схемата е следната: въведете в търсачката “Бази за търговия на едро [името на вашия град]”, напишете адресите и телефонните им номера.

След това трябва да се върнете или да заобиколите всички намерени бази, да разговаряте с доставчиците на стоките, от които се нуждаете, и да изберете сред тях най-гъвкавите и надеждни. Как? Добре Google да ви помогне:

 1. Вижте Единния държавен регистър на юридическите лица. Обърнете специално внимание на датата на възлагане на OGRN и размера на учредения капитал.
 2. Проверете бъдещия контрагент чрез услугите на Федералната данъчна служба: “Адреси, определени за държавна регистрация като местонахождение на няколко юридически лица” и “Информация за юридически лица, които са в просрочие при плащането на данъци”.
 3. Разберете дали има проблеми с данъците и съдебните спорове. Това се извършва чрез “Банката за данни на изпълнителното производство” и “Арбитражните досиета”.
 4. Седнете на местни форуми, прочетете прегледи на истински хора за продуктите на компанията, от която се интересувате.

Времеви разходи: от три дни до три седмици.

Колко време? Да, и ограничен обхват и цени са по-високи от пазарните цени.

Но този метод за избор на доставчик има предимства. Всичко на ръка: можете веднага, на място да оцените гамата и качеството на стоките. Комуникацията с доставчика, като правило, се случва лице в лице – можете да се споразумеете за отстъпки, сделка. Също така запазвате доставката и обмяната на валута.

Метод 2. Проучете търговските складове на Москва

В столицата има повече търговски етажи, отколкото в който и да е друг регион. На такива големи бази като “Гардън” се представят огромен брой различни продукти за бизнеса. Почти всеки начинаещ предприемач може да намери метрополитен доставчик.

Трябва само да вземете авиационен или железопътен билет за Москва и да направите обиколка на базите му на едро. По-добре е да имате пари с вас: внезапно ще можете незабавно да сключите договор за доставка.

Разходи за време: от седмица до месец.

Няма да е излишно да се премине и описаната по-горе процедура за проверка на сигурността на контрагента.

Предимствата на този метод за избор на доставчика са едни и същи: лична комуникация, лична оценка на стоките, плащане в рубли. Но има и още недостатъци.

 1. Базите на едро на Москва са много по-регионални, но гамата от стоки все още е ограничена от техния капацитет.
 2. Едно пътуване до Москва струва пари (и доста големи). Ще трябва да се погрижите за настаняване и хранене в столицата, както и да отпуснете не един километър в многобройните изложбени павилиони.
 3. Платена доставка на стоки. Трябва да се изчисли логистиката, така че покупката на стоки в Москва е платила за себе си.

Метод 3. Пътуване до Китай

Думата “Всичко е в Гърция” отдавна е загубила значението си. Сега всичко е в Китай. Там можете да намерите извънземни стоки за руски потребители и, ако има търсене, да заемат свободна ниша на пазара. Това е голям успех за начинаещия предприемач.

Предимства на този метод за търсене на доставчици:

 1. Възможността да посетите различни изложби на нови продукти и да се запознаете с колосалния китайски асортимент.
 2. Ниски цени и възможност за пазаруване.

Въпреки това, пътуване до Средното царство не всеки може да си позволи: полет, настаняване, храна, транспортни разходи.

Разходи за време: от две седмици до три месеца.

Плюс разходи за преводач. Езиковата бариера затруднява установяването на бизнес с Китай. Фин английски тук не може да спаси: не всички китайски търговци на дребно го притежават.

Друг сериозен проблем е доставката на стоки в Русия и селища в местна валута. Необходимо е предварително да се мисли за създаването на един товар и за митническото му оформяне на границата.

Метод 4: Купете на Alibaba.com

Lifehaker редовно споделя с вас интересни “констатации на AliExpress” и вероятно знаете, че обхватът на тази платформа за търговия е наистина огромен. Но AliExpress е само част от огромен търговец на дребно, наречен Alibaba Group.

Това е публична китайска компания със седалище в Хангжу, която работи в областта на интернет търговията. Основните дейности са търговия на дребно онлайн и търговия на B2B между компании.

На Alibaba.com можете да намерите точния продукт (най-важното – да не се губите в асортимента), да изберете доставчик или да организирате производството под собствената си марка.

Порталът има англоговорящи и рускоговорящи мениджъри, които подпомагат комуникацията с контрагентите. Вярно е, че те таксуват определен процент за услугите си.

Цените са ниски, но продуктът не може да бъде докоснат преди да бъде купен. Можете да се ръководите само от обратна връзка. Освен това на сайта няма ценови тагове. За да разберете цената на стоките, които желаете, трябва да попитате доставчика за ценова листа всеки път. И тогава възниква същата езикова бариера.

Събирането на стоки, доставката, митническото оформяне, конвертирането на валута – всичко това също пада върху раменете ви, отнемайки много време, усилия и пари.

Разходи за време: от един месец до шест месеца.

Метод 5: Търсене на дистрибутор

Този метод за начинаещи е най-съмнителен. Нуждая ли се от още една връзка, за да работя с доставчиците?

Практиката показва, че посредническите услуги често са по-евтини от пътуванията до Китай. И това е много по-бързо от независими изследвания на Alibaba.com.

Има различни интернет сайтове за намиране на продукти и доставчици за бизнес. Например, AsiaOptom.com. Тази платформа има за цел да помогне на най-обикновените потребители. Предимства на AsiaOptom:

 1. Сайт, на който е представен огромен асортимент от азиатски продукти, изцяло на руски език.
 2. На картите на стоки са посочени фиксирани цени на вътрешния пазар на Китай.
 3. Преди да ви изпратим стоките, ще получите истинските му снимки.
 4. Доставка до ключ не само в Русия, но и в страните от ОНД без проблеми с митниците.
 5. Безплатна помощ за преобразуване и управление на валута (те например могат да ви помогнат да намерите точните продукти).

Време: 1-3 дни.

От недостатъците на услугата: не можете да се свържете директно с доставчика и да видите отзиви за продукта и търговеца на дребно. Минималната сума за поръчка е 500 долара.

Намерете доставчик на AsiaOptom.com

Всеки от описаните методи има своите плюсове и минуси. И коя от най-печелившите мислиш ли? Споделете опита си в коментарите.