12 dobrih i 5 loših načina za uštedu benzina

Od 15 do 60% uštede na benzinu. To je koliko možete dobiti ako primijenite sve metode navedene u ovom članku. Nevjerojatno je koliko goriva gorljivo gorimo doslovno na ravnom terenu.

Saznajte koliko dodatnih litara potrošite!

Način broj 0: Posjetite uslugu

Izvan natjecanja.

Povećana potrošnja goriva može biti uzrokovana brojnim kvarovima. Sve napisano u ovom članku pretpostavlja da je vaš automobil servisiran.

Redovito posjećujete uslugu.

Metoda broj 1: Smanjenje Cx

Cx je koeficijent aerodinamičkog povlačenja. Što više automobila izgleda poput sapunice, to je manje.

Na primjer, Gelendvagen, Cx = 0,55:

Hugo90 / Flickr.com

Lada Priora, Cx = 0,32:

SergeyRod / Flickr.com

Toyota Prius, Cx = 0,25:

mariordo59 / Flickr.com

Utrkujući automobil: Cx = 0,16:

Salva

“Pa, dobro, vidim. Što da radim sa svojim Gelendwagenom? S kragom oštrim kutovima koje treba dodirnuti? »

Nećemo dodirnuti uglove, ali odabrati nešto od nepotrebnih je dobra ideja. Ovdje i tableta korisni su:

element Povećajte Cx
krovni nosač +10%
otvoriti prozore +5%
otvoriti otvor +3%
antena +2%
“Fly swatter” +3%


Ako ste već zaboravili kad ste posljednji put koristili nosač prtljage na krovu, zašto ne biste ga skinuli?

I zašto svaka trećina ublažuje njegov automobil s prasakom, vjerojatno nikada ne razumijem. Možete pokušati “prosvijetliti” u komentarima.

Metoda broj 2: Smanjenje težine automobila

Pa, razumljivo je: manje masovne potrošnje.

Provjerite jeste li nosili s tobom nepotrebne stvari (dječji naslonjač, ​​zimska guma i cilindri sa “nezamerzajkom” u ljeto).

Mislio sam staviti dodatnu izolaciju buke? Ne zaboravite da će povećati masu vašeg automobila za 50-100 kg, a potrošnja za 0,4 do 0,7 litara. Naime, za izolaciju od buke plaćate cijeli život automobila.

U zemljama s izvrsnim cestama razumno je ukloniti rezervu. Istina, čula sam da su tamo novi automobili i tako nije dovršen. U Rusiji se takav “trik” teško može nazvati uspješnim. Ne znam kako je u Ukrajini s cestama.

Metoda # 3: Promijenite stil vožnje

Jer netko ovdje ima beskonačne uštede (i prema dosadnom njemačkom savezu sigurnosti prometa – do 25%).

Koji stil vožnje je najisplativiji?

Pitajte svog djeda: “pametan” odabir brzine, glatko ubrzanje i kočenje. Također morate uzeti u obzir prometne svjetiljke i prometnu situaciju općenito. Ako ukratko: što rjeđe koristite kočnicu, to je manji trošak.

Metoda # 4: Odaberite vrijeme za putovanje mudro

lijevo

Stajate u prometnoj gužvi – troši plinove.

Možda ima smisla ostaviti s marginom? Možda u 6 ujutro? Da, stići ćete ranije, ali ćete uštedjeti vrijeme i gorivo, a preostali sat može se posvetiti, na primjer, čitanju Lifehackera.

Ipak ne idem u središte radnim danom. Spasiti sve takve slučajeve i učiniti ih u jednom zamahu u nedjelju, kada su ceste puno slobodnije.

Način broj 5: Razumno odaberite put

navigator

Lifkhaker redovito objavljuje članke o navigatorima. Mnogi navigatori opremljeni su funkcijom obavijesti o prometu. U drugim danima ovo vam može uštedjeti nekoliko sati vremena i nekoliko litara benzina.

Usput, prijatelji, bit će sjajno ako u komentarima napišete svoju omiljenu uslugu. Samo gledam ovu temu.

Način broj 6: Na stazi koristite brzinu kretanja

Brzina kretanja je brzina kojom je potrošnja goriva minimalna. Najčešće se postiže u zadnjem stupnju prijenosa pri brzini od 2-2.5 tisuća rpm.

Što je moćniji automobil, to je veća brzina krstarenja. Za Ford Fiesta “prigušivač” (83 KS), ova brzina je oko 90 km / h.

Povećanje brzine iznad krstarenja neizbježno će dovesti do povećanja potrošnje. Koliko? Uzmite na primjer VAZ 2105:

  • 80 km / h – 7 litara na 100 km
  • 100 km / h – 11 litara na 100 km (izvor).

Vrlo često brzina krstarenja je naznačena u servisnoj knjižici. Gledaj, možda je tamo naveden.

Način # 7: Odaberite pravu brzinu

Vrijeme je

Kao što sam rekla, potrošnja goriva je minimalna, kada je na tahometru – 2-2,5 tisuća rpm. Pokušajte uvijek odabrati takav prijenosnik kako bi vozio upravo u tim brzinama.

U suvremenim strojevima ponekad postavlja poseban nagovještaj, koji signalizira kada je potrebno prebacivati ​​gore ili dolje. Na kraju putovanja, takav stroj može vas čak i izložiti “procjeni utjecaja na okoliš”.

Ako imate automat, onda naravno, ne morate razmišljati o odabranoj brzini.

Metoda broj 8: Odabir gume

svaki

Neke gume troše više goriva, a neke manje. Razlika može doseći 0,5 litara na 100 km. Slažem se, puno?

Odabir ekonomskih guma ne oslanjaju se na podatke proizvođača, već na stvarne testove, koje provode sve vodeće auto-izdanja.

Način broj 9: Nemojte postavljati kotače s većim radijusom

Mnogi su stavili svoje kolače na veće radijus, na primjer, R16 umjesto R14. Naravno, može se složiti da automobil izgleda “strmo”:

aresauburn ™ / Flickr.com

No, nažalost, morat ćete to platiti povećanjem troškova.

Koliko?

Nisam pronašao pouzdane podatke, ali vjeruje se da 1 cm radijusa dodaje potrošnju od 1 litre na 100 km. Puno je toga.

Metoda broj 10: Ispravan tlak u gumama

Neću vam savjetovati da pumpite gume. Da, to će smanjiti potrošnju, ali po kojoj cijeni? Razumnije je da ih pumpa na gornji sloj preporučuje proizvođač.

Ovdje se kaže da pad tlaka od 2,0 kg / m². cm do 1,5 kg / kvadrat. cm dovodi do prekomjerne potrošnje goriva za oko 3%.

Pogledajte pritisak u gumama. Ili platiti po rublji.

Metoda # 11: Kupite grijanu garažu

Nije lako grijati automobil zimi, a dok se zagrijava, dragocjeni benzin gori. Grijana garaža može riješiti ovaj problem na vinu.

Način broj 12: Preuzmite popustnu karticu

Nasmijat ćeš se, ali godinama sam se spuštamo na istu benzinsku stanicu, i nedavno sam mislio da ću staviti popustnu karticu. Trebalo mi je 5 minuta. Sada spasiti 3% svakog goriva. Siguran sam da većina velikih mreža ima nešto slično.

Loš način # 1: Isključivanje električnih aparata

Naravno, ako isključite klima uređaj u vrućini i znoju, potrošnja će se znatno smanjiti (oko 2 l / 100 km). Otvori prozore nije opcija. Također se sjećate da će se u ovom slučaju aerodinamika automobila pogoršati. “Vožnja” je čak i nekako provela eksperiment: da više goriva jede – klima uređaj ili otvorene prozore. Iako se ubio, ne sjećam se svog rezultata. Napišite komentare koji su pročitali i ovaj članak, nego sve što su završili.

Iz iste serije, isključivanje prednjih svjetala, glazbe, grijanih sjedala.

Ne smatram ovu metodu spašavanja uspjeha. Ako stvarno odustate od udobnosti u automobilu, onda morate ići na kraj i prebaciti se na bicikl.

Loši način broj 2: Pokret u “aeraciji” velikog vagona

Na kolosijeku se možete gnijezditi iza kamioneta i otići do “aeracije”. Kažu da je moguće spremiti čak 3% benzina.

Volio bih vidjeti čovjeka koji je toliko zabrinut zbog ekologije da je spreman “gutati” ispušni kamion za dugo vremena. I vozač vagona, mislim, neće dugo tolerirati takvu “zec” i pokušat će nešto učiniti. Da, i o “promatrajte udaljenost” koju možete zaboraviti.

Ukratko, put za nakaze.

Pogrešan način broj 3: Aditivi za motor

Mislim “čudotvorni aditivi” koji se ulijevaju u spremnik plina ili u kućište radilice i koji obećavaju potrošnju goriva. Jednom sam slijedio ovu temu, ali nikada prije nije bilo automobilski izdavač bio u mogućnosti otkriti značajne uštede.

Za mene sam stavio kraj ove teme. Ili imate još jedno iskustvo? Napišite komentare.

Loš način broj 4: Jahanje na “neutralnom”

Kada se stroj pomiče s brda ili strelica prema semaforu, može se poluga mjenjača staviti u neutralni položaj. Stroj prestaje kočiti motor, što znači da spremimo. Ovdje ovako ovdje teorija.

Ovdje se, međutim, dokazuje da čak i potrošnja goriva ne može biti postignuta. Istovremeno, vožnja “neutralnim” može biti opasna – u pravom trenutku jednostavno ne možete brzo dobiti brzinu. I to može biti potrebno, primjerice, u slučaju skidanja.

Da kažem istinu, ponekad i ja idem tako. Ja ću se riješiti!

Loši način # 5: Kupnja električnog vozila ili hibridnog

NRMA

Električna vozila imaju velike prednosti u nekim zemljama: porezne poticaje u Japanu i Norveškoj, besplatan parking u Londonu, posvećena staze u istoj Norveškoj.

Vlasnici hibrida, a još više električnih automobila – divni su ljudi koji čine naš zrak čistim. Ali ne mogu prepoznati uspješnu kupnju električnog vozila samo kao sredstva za štednju novca. Čak iu SAD-u, hibrid počinje plaćati za sebe tek nakon 90.000 km kilometraže. Nemojte se iznenaditi ako se u Rusiji ne isplati u principu. Nema koristi za tebe, a cijene tih automobila su nagurane na nebo.

Koji su načini za spremanje propustili?

Napišite komentare!

Također ću biti sretan da se smijem s vama i preko loših ideja.