Kako ispravno pripremiti Mac za ažuriranje OS X El Capitana

U roku od nekoliko sati, korisnici OS X Yosemite dobit će obavijest s prijedlogom da ažuriraju svoj Mac na OS X El Capitan. To je definitivno vrijedno, ali prvo se morate pripremiti za proces nadogradnje. Ono što trebate učiniti, reći ćemo u ovom članku.

Provjera zahtjeva sustava

Apple održava svoje uređaje dulje vrijeme, tako da OS X El Capitan može biti instaliran na bilo kojem Macu, koji radi na OS X Yosemiteu. Cijeli popis podržanih uređaja izgleda ovako:

  • MacBook (Unibody – krajem 2008. i novije);
  • MacBook Air (krajem 2008 i novije);
  • MacBook Pro (13 “- sredina 2009. i noviji, 15” – sredina 2007. i noviji, 17 “- kraj 2007. i noviji);
  • iMac (sredina 2007 i noviji);
  • Mac Mini (početak 2009. i noviji);
  • Mac Pro (početkom 2008. i novije);

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 13.49.15

Da biste saznali koju vrstu računala imate, možete kliknuti simbol  na traci izbornika i odabrati “O ovom Macu”.

Brisanje slobodnog prostora

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 15.15.51

Da biste preuzeli i instalirali OS X El Capitan, trebate oko 10 gigabajta slobodnog prostora na pogonu sustava. Ako ga nemate, možete pokušati deinstalirati neiskorištene aplikacije ili uklanjanje neželjenog sustava s CleanMyMacom. Također, ima smisla razmisliti o premještanju velikih datoteka na vanjski pogon i stavljanje stvari u red u mapi “Preuzimanja”.

Napravimo sigurnosnu kopiju Time Machinea

Najvjerojatnije, već imate sigurnosnu kopiju, ali ako ne, sada je vrijeme za to. Kao pohranu, svaki vanjski disk veći od sustava jedan će raditi. Dalje, samo ga spojite na Mac i slažete se s ponudom sustava da ga upotrijebite kao disk za sigurnosne kopije Time Machinea. Ili učinite to sami, otvaranjem “Postavke” → Vremenski uređaj i klikom na gumb “Odabir pogona”.

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 14.34.13

Nakon toga sustav će započeti priprema i stvaranje sigurnosne kopije. Ovdje morate imati strpljenje, budući da stvaranje prve sigurnosne kopije traje dosta vremena. Možete pratiti napredak na traci izbornika klikom na ikonu Time Machine.

instalacija

Sada kada imamo sigurnosnu kopiju svih naših podataka, možemo početi instalirati OS X El Capitan. I ovdje postoje dva načina: jednostavna i složena, ali točnija.

Metoda je jednostavna

Možete ažurirati OS X izravno iz postojećeg sustava, to je vrlo jednostavno. U Trgovini Mac App, na kartici Ažuriranja, morate preuzeti instalacijski program OS X El Capitan, a zatim je samo otvoriti i slijedite upute za pokretanje postupka instalacije.

Snimak zaslona od 2015-09-30 u 15.20.36

U tom će slučaju sve vaše aplikacije, datoteke i postavke ostati na njihovim mjestima i ne morate ništa prenijeti iz sigurnosne kopije. Nedostatak ove metode je da, zajedno s vašim podacima u novom operativnom sustavu, svi sustavi smeća i “glitches” koji se akumuliraju iz prethodnih instalacija će se premjestiti.

Metoda je složena, ali ispravna

Stoga se preporuča ažuriranje sustava, ali čistu instalaciju dizanjem s instalacijskog diska. Da bi takav disk, ali jednostavno flash pogon, neće biti teško, cijeli proces je detaljno opisan u našim uputama.

Kada na rukama imate USB flash pogon za podizanje sustava, morate isključiti (ili ponovno pokrenuti) vaš Mac, uključiti ga i uključiti računalo, dok držite tipku Option.

Dalje, na izborniku za podizanje sustava, odaberite naš flash pogon s OS X El Capitan i pokrenite instalaciju, tijekom kojeg jednostavno slijedimo upute čarobnjaka za instalaciju.

U zadnjoj fazi ćemo se pitati hoćemo li vratiti podatke iz sigurnosne kopije ili želimo postaviti Mac kao novu. Odaberite opciju “Restore” i spojite naš vanjski pogon s sigurnosnom kopijom Time Machinea.

Nakon dovršetka postupka oporavka, primat ćemo sve naše podatke, samo u OS X Yosemite, ali u novom instaliranom El Capitanu.


Kao što vidite, u instalaciji nema ništa komplicirano. Provjeravamo zahtjeve sustava, oslobodimo prostor na disku, napravimo sigurnosnu kopiju dok je distribucija OS-a preuzeta, a zatim ga instalirajte.

Oni koji sumnjaju li vrijedno instalirati OS X El Capitan, kažem: da, to je vrijedno. Promjene nisu tako očite kao u slučaju prijelaza na OS X Yosemite, ali su i imaju veliki utjecaj na posao. A ako je u prethodnoj verziji OS X bilo puno pogrešaka, onda je ovaj put Apple učinio dobar posao na njima. Hrabro se obnavlja!