Kako koristiti FileVault kako biste osigurali svoj Mac iz ručnog poništavanja zaporke

 Kako bi spriječili neovlašteni pristup i samo znatiželjne oči, u OS X, kao u svim modernim operativnim sustavima, koriste se lozinke korisnika. Naravno, većina ga makrovova koristiti, čime se osigurava sigurnost vašeg računa, koji neće biti prijavljeni dok ne unesete lozinku korisnika. Tužno je, ali postoje razni načini za vraćanje administratorske lozinke i pristup svim informacijama pohranjenim na vašem računalu.

Korisnici za koje je sigurnost podataka nije na posljednjem mjestu, svakako žele osigurati od takvih stvari i spriječiti neovlašteni pristup osobnim podacima. To se može učiniti pomoću ugrađenog mehanizma šifriranja FileVault.

* * *

Suština ove metode leži u činjenici da prilikom uključivanja FileVault lozinku morate unijeti prije preuzimanja korisničkog računa, a to opet će dostupna pomoću poznatog ponovno postavljanje zaporke (single user modu, dizanje s vanjskog diska, itd). Korištenje FileVault je možda i najlakši način da se oko svih tih pokušaja, jer osim šifriranje podataka na disku, to nužno zahtijeva lozinku u ranim fazama prtljažniku. I upravo to trebamo!

Radi jasnoće, pojednostavimo sve gore navedeno i vidimo kako izgleda uključivanje Maca prije i nakon aktivacije FileVaulta:

  • u. Download> Single User Mode> Resetiranje zaporke> Prijava kao root korisnika
  • nakon. Download> Zahtijevanje lozinke FileVault za pristup

FileVault je izuzetno jednostavan za konfiguriranje i uključen je u postavke sustava OS X:

Snimak zaslona od 2014-01-11 na 19.34.12

1. Otvaramo postavke i idite na odjeljak Zaštita i sigurnost, kartica FileVault.

2. Kliknite ikonu zaključavanja i unesite zaporku koja je potrebna za enkripciju.

3. Ako imate više računa – odaberite koji će od njih koristiti šifriranje.

Snimak zaslona od 2014-01-11 u 19.35.37

4. Sigurno spremite ključ za oporavak – ako zaboravite lozinku, bez ključa nemoguće je pristupiti vašim podacima.

Snimak zaslona od 2014-01-11 u 19.37.48

5. Odaberite želite li pohraniti (u šifriranom obliku) ključ za oporavak na Apple poslužiteljima ili ne. Ako jeste, odabrali smo tri pitanja i naznačili odgovore na njih. Na njima, Apple vas identificira, slučaj da ih kontaktirate kad se ključ izgubi.

6. Ponovno pokrenite računalo da biste primijenili promjene i omogućili enkripciju.

Međutim, važno je razumjeti rizike i ograničenja koja će uzrokovati upotrebu potpune enkripcije diska. Ovdje mislimo na mogući pad brzine čitanja diska i nemogućnosti vraćanja vaših podataka od strane bilo koga, u slučaju gubitka lozinke. Ali mislim da to nije problem ako ste se odlučili na tako ozbiljan korak kao okretanje na disk šifriranje – što su, po definiciji, moraju biti pažljivo korisnika i sigurno pohraniti svoje lozinke. Dakle, korištenje FileVault je teško moguće preporučiti prosječnog korisnika, za razliku od makovodov koje imaju posebne sigurnosne zahtjeve. Ako pripadate drugom, savjetujem vam da omogućite FileVault i iskoristite prednosti šifriranja. Osim toga, vrlo je korisno razviti naviku da uvijek blokirate svoj Mac, čak i ako ostavite radno mjesto nekoliko minuta.

Primarno enkripcija moje 120 GB SSD, ispunjena malo više od pola – trajala je oko 40 minuta.

Snimak zaslona od 2014-01-11 u 19.42.11

Radi bolje izvedbe, FileVault enkripcija je najbolje koristiti na Macovima s SSD SSD-diskova, dok konvencionalni tvrdih diskova, također radi sasvim dobro (ali još uvijek neki korisnici su izvijestili značajan pad brzine čitanja / pisanja u ovom slučaju).

* * *

Kao što možete vidjeti, Apple još jednom potvrđuje konzistentnost svog operativnog sustava, koji uključuje sve potrebne alate. FileVault je izvrsna usluga šifriranja podataka koja pruža dodatne sigurnosne prednosti.

Ako imate bilo kakvih pitanja, ne ustručavajte se pitati u komentarima. Uvijek ću vam rado čuti vaše mišljenje!