Kako napraviti čistu instalaciju OS X El Capitana i zašto je to potrebno

Prošli tjedan Apple je objavio OS X El Capitan, koji je dobio novi font sustava i nekoliko sjajnih inovacija. Od OS X Lion, možete nadograditi na novi OS X izravno s već instaliranog, ali ponekad je bolje napraviti čistu instalaciju.

Što za

To može biti korisno u slučaju da se riješite opterećenja starih nepotrebnih aplikacija i podataka prikupljenih iz prethodnih instalacija, kao i ako trebate instalirati OS na novo računalo. Instalacija ne zahtjeva puno vremena, osim toga, ne morate se brinuti o sigurnosti podataka – kontakti, kalendari, bilješke i sve važne stvari sinkronizirane su putem iClouda, a za ostatak postoje sigurnosne kopije Time Machinea.

Kako napraviti

Postupak instalacije može se podijeliti u tri faze: priprema, stvaranje diska za podizanje i, u stvari, instalacije. Proći ćemo ih sve u redu.

Priprema se

Prvi korak je napraviti sigurnosnu kopiju. Na prijateljski način, već bi trebao biti tamo, ako ne – sada je vrijeme za postavljanje sigurnosne kopije pomoću Time Machinea.

Da biste to učinili, potreban vam je disk s najmanje volumena vašeg sustava, koji se morate povezati s Mac računalom i složite se s ponudom sustava da biste ga koristili za sigurnosne kopije. Ako ste propustili ovaj dijalog, jednostavno otvorite “Postavke” → Time Machine i odredite željeni pogon sami. Uslužni program će započeti s pripremanjem sigurnosne kopije i spremiti ga. Ovisno o količini podataka na disku, to će potrajati neko vrijeme.

Snimak zaslona od 2015-10-05 u 14.07.33

Uz sigurnosno kopiranje na vanjski pogon, moramo se uvjeriti da su svi naši podaci također sinkronizirani s iCloudom. Da biste to učinili, otvorite “Postavke” → iCloud i označite potvrdne okvire sa svim podacima o kojima smo zainteresirani. S bazom od 5 gigabajta nema dovoljno prostora za fotografije, ali kontakti, kalendari, bilješke, zaporke, oznake i podsjetnici bit će u potpunosti sačuvani.

Stvorite disk za podizanje sustava

IMG_0160-980x621

Za disk za podizanje sustava, potreban nam je instalacijski program OS X El Capitan, koji se može besplatno preuzeti iz Mac App Storea i svih 8 GB ili više flash pogona. Postoje dva načina za stvaranje bootable USB flash pogona, a oba su detaljno opisana u našim posebnim uputama.

Nakon što je bljesak voziti spreman, idite na sljedeći korak.

Instaliranje OS X El Capitana

Prije nastavka instalacije provjerite sinkronizaciju podataka u iCloudu i dostupnost sigurnosne kopije Time Machinea.

IMG_0022

Da biste instalirali OS X El Capitan, moramo se dizati s našeg pogona za podizanje sustava. Da biste to učinili, isključite Mac, a zatim ga uključite pritiskom na tipku ⌥ (Option) i odaberite naš flash pogon.

IMG_0027

Nakon upita čarobnjaka odaberite jezik, prihvatite uvjete licenčnog ugovora i idite na zaslon instalacije. Prije nego što kliknete gumb “Nastavi”, otvorite uslužni program “Disk Utility” iz izbornika Utilities i formatirajte naš disk.

Snimak zaslona od 2015-10-05 u 14.31.21

Odaberite Macintosh HD i kliknite gumb “Brisanje”. To u potpunosti uklanja sve podatke s diska pa vas još jednom podsjećamo na sigurnosnu kopiju.

Snimak zaslona od 2015-10-05 u 08.56.45

Zatim zatvorite “Disk Utility” i vratite se na izbornik instalacije. Ostaje odabrati naš svježe formatirani disk i započeti instalaciju, slijedeći daljnje upute.


Ako želite konfigurirati sustav od početka, na kraju instalacijskog postupka morate odabrati “Konfiguriraj Mac kao novu”. Za one koji se ne žele zamarati s instaliranjem aplikacija i postavljanjem, postoji opcija “Prijenos iz sigurnosne kopije”. Na vama je. Sretno!