Koja se hrana ne može staviti u mikrovalnu pećnicu?

Mikrovalna pećnica je jedan od najomiljenijih uređaja u kuhinji većine nas. Uostalom, vrlo je zgodno i brzo zagrijati, odmrzavati i čak kuhati hranu u njemu. Međutim, znanstvenici tvrde da ne svi proizvodi mogu biti toplinski tretirani u mikrovalnoj pećnici. Na primjer, češnjak. I vrijedno je zapamtiti.

Percy LeBaron Spencer smatra se izumiteljem mikrovalne pećnice jer je prvi put primijetio da mikrovalna zračenja mogu zagrijati objekte. Postoji nekoliko verzija kako se to dogodilo. Prema jednom od njih, Percy je slučajno stavio svoj sendvič na magnetron, a potom utvrdio da se zagrijava, a s druge strane – tijekom rada s magnetronom, u džepu je otopljena čokolada. Dogodilo se to 1945. godine, a već 1946. godine izdan je prvi patent za proizvodnju mikrovalnih pećnica.

Nekoliko činjenica o prvoj mikrovalnoj pećnici

Visina – oko s visinom osobe

Težina – 340 kg

Snaga – 3 kW (to je otprilike dvostruko snaga moderne mikrovalne pećnice)

Cijena je 3 000 dolara.

Prve mikrovalne pećnice korištene su samo za brzo odmrzavanje proizvoda u vojnim bolnicama, njihova masovna proizvodnja započela je 1949. godine.

Zašto mikrovalna pećnica tako brzo zagrijava i priprema hranu

U vrijeme kada se toplina u konvencionalnoj pećnici postepeno prodire kroz hranu, energija u mikrovalnoj pećnici odmah prodire u 2,5 centimetara u proizvod, ubrzavajući zagrijavanje i kuhanje.

Što ne staviti u mikrovalnu pećnicu

Unatoč prisutnosti sporova o tome jesu li mikrovalne pećnice štetne za neku osobu ili ne, nema službenih dokaza o tome. Međutim, postoje znanstveno dokazane mjere opreza za nekoliko proizvoda koji se ne smiju stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Majčino mlijeko

Pavel Ilyukhin / Shutterstock.com
Pavel Ilyukhin / Shutterstock.com

“Časopis Američke akademije pedijatara” proveo je testove na 22 uzorka smrznutog majčinog mlijeka, koje je bilo zagrijano u mikrovalnoj pećnici pri niskim i visokim temperaturama. U prvom slučaju, rezultati su pokazali povećan rast Escherichia coli u mlijeku, točnije 18 puta više nego kod mliječnog grijanja bez mikrovalova.

U uzorcima mlijeka zagrijanog na niskoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici, značajno smanjenje aktivnosti lizozima, enzima s antibakterijskim svojstvima, pronađeno je kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija.

brokula

al1962 / Shutterstock.com
al1962 / Shutterstock.com

Svaka toplinska obrada uništava korisne tvari u hrani, osobito u povrću i voću. Za brokule, najprikladniji način pripreme je tretman parom, jer tijekom toga uništava se najmanje količina flavonoidnih antioksidansa (nakon normalnog kuhanja u vodi – 66%). Tijekom kuhanja ili zagrijavanja u mikrovalnoj vodi s malom količinom vode dolazi do uništenja do 97% hranjivih sastojaka povrća.

Smrznuto voće

Kostiantyn Ablazov / Shutterstock.com
Kostiantyn Ablazov / Shutterstock.com

Smrznuti plodovi su jedan od načina da zadrže hranjive tvari u njima dulje. Ali, ispada da ni u kojem slučaju ne mogu biti odmrznuta u mikrovalnoj pećnici. Čak u 70 Ruski znanstvenici pokazali da voće u rezultatima mikrovalna odmrzavanja u glukozida učinkovitosti pretvorbe (derivat glukoze) i galaktozidaze karcinogenima. U ranim 90-Russian studija potvrdila imunološke efekte mikrovalovima na tijelu (kao rezultat izlaganja nonthermal radiofrekventnog elektromagnetskog polja u stanicama mozga štakora uočeno je povećano stvaranje antitijela).

Zamrznuto meso

IVL / Shutterstock.com
IVL / Shutterstock.com

Kako odmrznuti komad mesa u mikrovalnoj pećnici, to zahtijeva puno vremena (oko 15-30 minuta), a ako je komad prevelik, onda rubovi će imati vremena da budu spremni prije sredine odmrznuti.

U vrijeme kada temperatura dosegne 60 stupnjeva Celzijusa, bakterije počinju aktivno razmnožavati u mesu i ako ih nećete odmah kuhati, odmrznuto meso će se pretvoriti u izvor mikroba.

Osim toga, japanski znanstvenici su otkrili da meso, što je u mikrovalnu za više od 6 minuta, uništeno oko pola vitamin B12 (rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu ScienceNews 1998). Vjeruje se da je najbolji način za odmrzavanje mesa staviti u hladnjak tijekom noći ili ga staviti pod tok hladne tekuće vode.

češnjak

FomaA / Shutterstock.com
FomaA / Shutterstock.com

Toplinska obrada također utječe negativno na antitumorska svojstva češnjaka. Prema istraživanju provedenom u 2001. skupina istraživača sa Pennsylvania State University, 60 sekundi obradi u mikrovalnoj pećnici (ili 45 minuta – u pećnici) češnjak može inhibirati sposobnost vezanja in vivo kancerogen u mliječne žlijezde životinja. Također je uočeno da je 10-ak minuta „ostatak” od drobljenog češnjak prije obrade u mikrovalnoj pećnici 60 sekundi kako bi se spriječilo potpuni gubitak svojstva protiv raka.

Još nekoliko savjeta

Osim toga, trebali bismo obratiti pažnju i na opće mjere predostrožnosti koje većina nas, iako znaju, ali ne pridržavajte se kada koristite mikrovalnu pećnicu.

Proteinski proizvodi

Znanstvenici preporučuju uporabu mikrovalne peći u manjoj mjeri za pripremu bjelančevina. Nedavna australska studija potvrdila je da mikrovalovi dovode do većeg uništenja molekula bjelančevina od njihove pripreme u pećnici.

Hrana u plastičnim posudama ili hrani

Koristeći tako prikladne plastične spremnike u mikrovalnoj pećnici, dodamo dio karcinogena u hranu, budući da neke otrovne tvari prelaze iz plastike u proizvode.

Proizvodi s visokim sadržajem vode iu ljusci

Također, u mikrovalnoj pećnici ne smijete stavljati proizvode u gustu ljusku i visoku količinu vode u unutrašnjosti (na primjer, rajčice ili jaja), zbog naglog porasta temperature, volumen povećava dramatično i hrana jednostavno eksplodira. Sjetite se neuspjelih pokusa s jajašcima:

 I koliko često koristite mikrovalnu pećnicu, a što za to?

Loading...