Koliko je lako pokrenuti Windows aplikacije na Mac računalu? Wineskin aplikacija

Bez obzira koliko volimo svoje Macove i OS X, ne možemo u potpunosti napustiti Windows, a ponekad postoje i situacije kada trebate koristiti ovu ili onu aplikaciju. Kao primjer, možete donijeti klijente banaka, različite računovodstvene i korporativne alate za specijaliste, kao i igre (gdje ih bez njih). Postoji nekoliko načina za pokretanje Windows aplikacija na Macu: pomoću BootCamp ili virtualnog stroja poput Parallesa ili Virtualboxa. No, ako samo trebate raditi s aplikacijama, a ne samo s operativnim sustavom, ali postoji bolji način – to je Wineskin, luka poznatih Vino linux strojeva. O tome i kako ga koristiti za pokretanje “Windows” aplikacija u OS X, ja ću vam reći u detalje i pokazati u ovom članku.

* * *

Mješina za vino – Mac-adaptacija vina, emulator (iako ne sasvim ispravno nazvati ga da, jer je akronim za vino – kratica za „Vino nije emulator”) ili tzv kompatibilnost sloj koji omogućuje pokretanje Windows aplikacija na neke POSIX standardom operativnih sustava, uključujući Linux i Mac. Ne brinite, to nije tako teško kao što se čini i uopće nije zastrašujuće.

Instaliranje Wineskin

1. Prije svega, moramo preuzeti Wineskin s službene web stranice. Trenutačno najnovija inačica je 2.5.12.

2. Premjestite preuzetu Wineskin.app u mapu Programs i pokrenite ga.

013. Kada prvi put pokrenete, morat ćete pokrenuti svježi WS9Wine motor, koji je sastavni dio potrebne za pokretanje Windows aplikacija. Kliknite “+” i odaberite “Preuzmi i instaliraj”.

044. Dalje, instalirajte “Wrapper” klikom na gumb “Update” (Ažuriraj). Nakon toga ćete primijetiti da će gumb “Stvori novi prazan zamotatelj” postati aktivan.

 Instaliranje aplikacije temeljene na sustavu Windows

Prije nego što započnete, provjerite imate li exe datoteku za željenu aplikaciju i da ju podržava Wineskin. Trenutačno, Wineskin ne radi sa svim aplikacijama i možete provjeriti kompatibilnost vaših aplikacija u službenoj bazi Wine’s AppDB.

mješina za vino-glavno-sučelje1. Da biste stvorili novi omot (“omot”), kliknite na “Izradi novu prazan omot” i dodijelite joj naziv. Na primjer, instaliramo popularni Notepad ++ notepad na Mac računalu.

062. Wineskin će ponuditi preuzimanje “Mono” paketa, koji će biti potreban za .NET aplikacije. Prihvaćam i instaliraj.

073. Na isti način, instalirajte komponentu “Gecko” koja je neophodna za pokretanje HTML aplikacija.

08Snimak zaslona od 2014-02-24 u 18.32.134. Nakon stvaranja omota, otvorite ga u Finderu, desnom tipkom miša i odaberite “Prikaži sadržaj paketa”.

Snimak zaslona od 2014-02-24 na 18.31.045. Ovdje imamo dvije mape (“Sadržaj” i “drive_c”) i Wineskin.app.

106. Pokrenite Wineskin.app i kliknite “Instaliraj softver”.

127. Zatim kliknite na “Choose Setup executable” i odaberite instalacijsku datoteku za našu Windows aplikaciju.

148. Postupak instalacije je potpuno sličan onome u sustavu Windows. Instalirajte našu aplikaciju, slijedeći upute čarobnjaka za instalaciju.

Pokrenite Windows aplikaciju

121. Sada moramo testirati instaliranu aplikaciju. Da biste to učinili, ponovo pokrenite naš omot, ali ovaj put odaberite “Napredno”.

Snimak zaslona od 2014-02-24 u 18.57.072. Navedite put do mape s našom instaliranom aplikacijom, kliknite “Test Run”.

test3. Program će započeti i trebali biste vidjeti nešto ovako.

Snimak zaslona od 2014-02-24 na 19.08.374. Sve. Sada možete pokrenuti našu lokaciju izravno iz Launchpad ili mape Applications (Aplikacije). Na primjer, izgledam ovako.

* * *

konačni

Ako vam je potrebna puna Windows okruženja, idealna je opcija i dalje koristiti Bootcamp ili virtualni stroj. Ali ako samo želite biti sposobni za pokretanje aplikacija, možete dobiti malo krvi i koristiti Wineskin. Kao što vidite, to nije tako teško.

Ima li kakvih pitanja, komentara ili prijedloga? Dobro došli na komentare – uvijek mi je drago što vam mogu pomoći i razgovarati, dragi čitatelji. Ostani s nama, ima mnogo više!