MacBook Pro 13 “u izdanju 2011: pojavljivanja, usporedba s Air 11.6”, malo razočaranja

U veljači 2011. Apple je nastavio svoj “napad klona”. Predstavljajući u 2008 novi dizajn za MacBook Pro prijenosnih računala, tvrtka je korak nije udaljio od njega do sada. Natjecatelji, naravno, upozorenje unaprijed, kopirati mnoge ideje unibody i cjelokupni dizajn uređaja, ali ruku na srce, kažu da, iako je bolje u izgledu prijenosna računala ove klase ne. Iako, okus i boja, kao što kažu, nema drugova. Istina, nedavno su se pojavile zanimljive alternative u svijetu sustava Windows. Na primjer, Dell XPS 15z. Dobro je kopirati jer moraš moći to učiniti, zar ne? Ali to sada ide na dizajn plagiranja i „klon-politika» Apple, svoj novi 13-inčni model MacBook Pro i da je vrijeme za nas da se nešto promijeni, jer je stagnacija pojavljuje dosade.

Napad klonova

O prije godinu dana sam pregled 13-inčnom uređaju s, i od tada je u pakiranju i ambalaži, ništa se nije promijenilo. Svejedno bijela kutija izrađena od visokokvalitetnog kartona i hladnom tisak, postavljanje naljepnica s jabukama, par sustav DVD-ROM pogon (osim ako je novija verzija softvera – Mac OS X 10.6.6 i iLife’11), jedinicu za napajanje s aluminijem priključiti MagSafe, koji u nekim situacijama to je više prikladan stare plastike, u drugima – ne (može pokriti dio luke) debeli kabel ekstenziju za BP. Ima sve što je potrebno za rad i ništa više.

Izgled je također bolno poznato: monolitna aluminijsko kućište strojno od čvrstog komada aluminija, pokrivene sa zaslonom stakla, optički pogon s prorezom za punjenje sustava disk na lijevoj strani, IR prijemnik – ispred skupa ulazno-izlaznih priključaka, a čitač kartica – na desno (sada, osim SD i SDHC i SDXC kartice čitanje). Tu je i pokazatelj marka razini baterije.

Postoje li razlike? Da, u blizini Mini DisplayPort kontakta nalazi se nova ikona, a sam port također je drugačiji, iako izgleda slično prethodnom. Ovo je Thunderbolt, sučelje velike brzine prijenosa podataka koja omogućuje brzine prijenosa podataka do 10 Gb / s u oba smjera i može zamijeniti suvremena sučelja, bilo da je to USB 3.0, HDMI, DisplayPort i drugi. U teoriji, sve je u redu, u praksi, Thunderbolt je još uvijek beskoristan, jer ne postoji odgovarajuća periferija. No, proizvođači su zainteresirani za novost, a za godinu ili dvije očito će početi donositi nove vlasnike Maca više koristi nego sada. U međuvremenu, ovaj priključak se može koristiti na star način – za spajanje prijenosnog računala na Apple LED Cinema Display i druge načine prikazivanja slike. Kompletno je kompatibilan s uobičajenim Mini DisplayPortom. To jest, adapteri na HDMI ili VGA rad.

Otvaramo gadget i … dobro, shvaćate, sve je isto. Uspjela sam raditi za uređaj koji je službeno isporučen državi, s odgovarajućim rasporedom tipkovnice, tipkom Enter za dva reda i velika ruska slova. Dugo sam se navikao na to i smatram ga praktičnijom nego urezane “sive” varijante.

Gumba za osobnu upotrebu koja se preselila u glavnu tipkovnicu u novom Zraku, mikrofona u gornjem lijevom kutu, MacBook Pro je označena ispod zaslona – sve je tamo.

Oko web kamere, koja je preimenovana s iSightom u FaceTime Camera, nalazi se na izvornom mjestu, ali foto-modul Apple napokon je koristio drugu. Ipak, VGA kamera u modernom prijenosnom računalu je anakronizam. Iako su njegove sposobnosti još uvijek dovoljne, ali razvijaju se videochatovi, Internet kanali dobivaju mast. Vrijeme je da se prebacite na HD i FaceTime fotoaparat na MacBook Pro 2011, što je najviše HD podrška. Snimanje videozapisa izvodi se u maksimalnoj razlučivosti od 720p.

Postoji li razlika? Da, osjeća se, ali ne mnogo. Slika u klijentu FaceTime oštrija, kamera reagira brže, slika daje malo živopisnija. Ali općenito, razlika je mala i nekritična. Ipak, to je bolje kada je HD kamera instalirana, a ne VGA – što nije, ali još uvijek izgleda. U budućnosti će se koristiti.

Okrenimo laptop i vidimo sve iste ravne noge. Pa, nakon svega postaju konveksniji u zraku druge generacije, zašto ne bi napravili sličan korak u Pro-modelima? Te su noge toliko ravne da ako se na stolu pojavi mala mrvica ili zrnca pijeska, može ogrebati dno prijenosnog računala. S mojom prošlom Proshkom upravo se to dogodilo. Trik, naravno, ali sitno neugodno. I noge su skliske. Siguran sam da u industriji postoje materijali slične konzistencije, razina elastičnosti, ali ne i klizanje na ravnim ravnim površinama. Pitam se kada će Apple promijeniti dizajn ove noge ili barem njihov materijal? Nadajmo se da u sljedećoj generaciji MacBook Pro. U njemu, u cjelini, sve treba mijenjati, jer je tekući dizajn jednostavno dosadan, iako je nedvojbeno dobar.

Još uvijek na dnu nalaze se tradicionalni natpisi s brojem modela, serijskim brojem i svim vrstama bedževa.

Od koljena do koljena, klonovi postaju bolji … na mjestima

Činjenica da je uređaj u pitanju pokazao da je klon izvana ne znači da je isti unutra. Punjenje gadgeta potpuno se izmijenilo i neopozivo. Nova platforma, novi procesor, novi RAM, nova grafička kartica, možda nešto novo, npr. Audio čip, ali to nije važno. U ovom je slučaju pregledan junior model s 2,3-GHz i 2 jezgrenim Core i5 procesorom, 4 GB DDR3 memorije od 1333 MHz i 320 GB hard disk. Ovo je skok, ne, čak bih rekao i skok naprijed, ako ne za jedan “ALI”.

Laptop je skočio na generaciju procesora, dobio stvarno cool i brz čip, i u opterećenju – pozornost! – Intel HD Graphics 3000. Da, prijatelji, ponekad se “vraćaju”. Pa, barem će neki GeForce 520M biti dobri, ali integrirana grafika zapravo iznosi mogućnosti i performanse novosti s modelima prethodnih generacija.

Da, novi video čipu se nalazi na jednom čipu s procesorom, ona je u interakciji s njim na high-speed autobus, dobio sam 384 MB video memorije, ali arhitektura je nešto ostalo od istih godina antike. Pa, ne čine prekršaj-mirisna masa slatkiša nije učinio, čak i ako ga zamotan u lijepom omotu i dobro „pogon”. Sve što je gore inovacije – je da se o istoj izvedbi sa GeForce 320 standardnih grafičkih testova, na kojem HD Graphics ostavlja na teret procesora i da normalno proces sučelje Mac OS X. usporavanje kao u prošlogodišnjem MacBook Pro 15 „s koristite integriranu video čipu, nisam primijetio. Sve radi glatko i lijepo. Iako se svidi.

Nedostatak hardverske podrške za OpenCL tehnologiju je depresivan, CPU je odgovoran za njegovu implementaciju, a procesori struje u Intel HD Graphics 3000 četiri su puta manji od GeForce 320M (12 vs 48). To je, u posebnim igrama učitanim s posebnim efektima i 3D teksture, Intelovo integrirano rješenje bit će mnogo inferiorni čak i zastarjelom video čipu tvrtke NVIDIA, a da ne spominjemo i moderne mogućnosti.

S druge strane, za neku drugu vrstu “kazualok” mogućnosti grafičke kartice u novom MacBook Pro 13 “prilično je dovoljno, ali više nije potrebno. Takav laptop potreban je za rad, a ne za igre. Za njih je bolje koristiti stolno računalo sa sustavom Windows s odgovarajućim punjenjem za upotrebu ili konzole za igru.

Što se tiče autonomije prijenosnog računala, to je usporedivo s prošlogodišnjim modelom. Ako ništa ne učinite i samo otvorite poklopac prijenosnog računala i ostavite ga na taj način, uređaj će trajati 9-10 sati.

Ako učitate prijenosno računalo s web preglednikom s više kartica, ispisujete tekst, napravite osnovnu obradu slike u Pixelmatoru, pokrenite Skype i Adium, klijenta e-pošte, a kapacitet baterije je dovoljan za 6-7 sati rada. Počet ćemo gledati HD video i sigurno računati na 4-4,5 sati.

Usput, video se savršeno reproducira u rezoluciji od 1080p. Ne primjećuje se trzanje, kočenje, artefakti ili drugi incidenti, što ne čudi kod takvog i takvog procesora.

Uređaj nije bio posebno zagrijan. Pri sobnoj temperaturi od oko 26 ° C, procesor se ugrije do maksimalno 55 ° C u standardnom načinu rada. Ventilator sustava za hlađenje rotiran je na 2000 o / min, u tom slučaju gotovo je tih.

Kako je moska ugrizla slona

A sada zabava. Krajem prošle godine, preselio sam se u 13-inčnom MacBook Pro 2010 11,6-inčni MacBook Air s Custom konfiguracije, uključujući i 4 GB RAM-a (128 GB SSD, 1,4 GHz Core 2 Duo ULV). Naravno, ponekad je bilo sumnje – i da li pravu stvar? Da, moje oči su obično doživljavaju manje dijagonale performanse prikaz za pojedine poslove dovoljno, autonomija je dobro (uređaj stvarno radi u mom pogonu oko 5 sati na jednom punjenju), s težinom od polovice veličine i dimenzije, ili, recimo, volumen – tako da sve tri puta smanjiti. S obzirom na činjenicu da nose svoj laptop sa sobom često – to je važna točka.

U ovom slučaju imam veliku priliku za usporedbu uređaja. Kao što sam već spomenula, u svakodnevnim zadacima MacBook Pro 13 “2011 iz modela 2010 se ne razlikuje mnogo, u igrama to može biti nešto gore, ali ne uvijek (ovisi o specifičnoj igri). Ali što je s usporedbom s Airom i njegovim najbržim procesorom, iako je to pristojna video kartica?

Gledajući naprijed, kažem da nisam požalio prijelaz na zrak – odluka je bila točna. A sada ću detaljno razmotriti situaciju.

Prvi – prikaz. Apple mora nešto učiniti. 1280×800 piksela za 13,3 inča nije dovoljno. Razlika je posebno izražena kada izravno usporedite zaslon s Zrakom (nije bitno, 11,6 ili 13,3 inča – u oba slučaja gustoća piksela po inču je veća) i Pro. Evo jednog prijenosnog računala, pored drugog. Fuzzy, pomalo mutan mali tekst, gruba slika, pikselna rešetka lako vidljiva golim okom. Mnogo je ljepše i prikladnije za mene da pogledam maleni Zračni zaslon s malo manjim, ali glatkim i jasnim tekstom i, usput rečeno, složenijom slikom. A bijesno sjajno staklo u Prochu ne čini sliku bolje.

Drugi – podsustav diska. SSD taksiji! Skoro 4 mjeseca sam se naviknuo na činjenicu da je na programu Air će započeti gotovo odmah, Safari vraća karticu Povijest supershustro, ponovno pokrenuli sustav s punom vožnji za 5-7 sekundi i bez zvukova i klikova. U 13-inčnom MacBook Pro tvrdom disku neumorno, glasno i strah se od drhtanja. Aplikacije se trče 2-3 puta sporije, sustav također ne žuri za dizanjem. Općenito, sve je kao i prije. Proshke nema dovoljno SSD-a!

Dakle, u standardnom novinarskom radu s računalom, Zrak u većini slučajeva funkcionira jednako ili bolje. I to nije samo tiskanje teksta ili surfanje webom. Obrada slike u Pixelmatoru, laptop “zraka” također savršeno obrađuje.

Ali nije sve tako loše. Pogledajmo početnika s druge strane. Rad u iMovieu na njemu je mnogo ugodniji. Ako prije nekoliko mjeseci praktički nisam koristio uređivač videozapisa, sad je čest gost na radnoj površini. Zrak se suočava s ovakvim poslom, ali mu se čini da mu je teško. Pogotovo kada smanjite zvuk, dodajte mnogo efekata, a završni materijal sastavljen je tri puta duže nego na MacBook Pro. Uvoz videozapisa.

Web surfanje s hrpom otvorenih teških stranica, napunjenih “bljeskom” i oglašavanje, naravno, na velikim prijenosnim računalima je također prikladnije. Stranica čuva više stranica. Na web stranici “Proj” učitan i odmah može brzo postkolit, na zraku nešto poput Engadgeta tako da ne radi. Morat ćemo pričekati još nekoliko sekundi, a zatim brzo i brzo kretati se.

Još jedna točka u kojoj MacBook Pro suze mlađeg brata u preklopu je prilagodba fotografija u iTunesu kada su sinkronizirani s iPhone / iPod touch ili iPad. Obično se proizvodi samo jednom, ali na zraku taj je proces toliko nekonkurentan i bezbolan da se nehotice počnete ljutiti. Pridošlica čini sve vrlo, vrlo brzo. Poseban slučaj, naravno, ali jest.

Potrebno je nešto promijeniti

Ono što želim reći je zadnji dio mog članka. Želim reći da je vrijeme da Apple ozbiljno ažurira MacBook Pro liniju. To je i dizajn i standardno punjenje. Bolestan sam od planirane nadogradnje profesionalnih prijenosnih računala tvrtke usred očaravajućeg razvoja iPhonea, iPada i Aira. Dajte ljudima zaslon s IPS matricom i povećanom razlučivosti, SSD u standardnoj isporuci, video kartica nije iz Intel. Spustite optički pogon s modela od 13 inča, isključite staklo sa zaslona ili stavite neki matirani sloj na nju. Malo zbog toga biti sretni, a to je ostvariv čak i sada, ali puno novca. Uzmite, na primjer, prilagođene konfiguracije za 15-inčni MacBook Pro uzorak sa zaslonom mat s rezolucijom od 1680×1050 piksela i SSD-disk. Laptop je san za puno novaca. Vrijeme je da ovaj san za mase.

Općenito, posljednja nadogradnja 13-inčnog modela MacBook Proa bila je dosadna. U 15 i 17-dyumovyh jedinicama, iako je video kartica izgledala snažnije, a “dijete” s ovom komponentom samo je razočarao. Thunderbolt je još uvijek beskoristan. A to znači da vlasnici MacBook Pro 13 “2010 godine, osjećaj mijenja svoje strojeve tamo. Ako koristite uređaj u 2009, možda mislite, ali bolje je čekati sljedeću godinu. Siguran sam da će nas Apple iznenaditi ponovno na isti način kao i tijekom najave MacBook Air-a prošle godine. Vrijeme je da promijenite nešto, vrijeme je za novi pothvat tržišta prijenosnika. Uostalom, natjecatelji ne spavaju, natjecatelji kopiraju, klonu, a ponekad izmišljaju nešto novo i zanimljivo.

MacBook Pro 13 “za pregled koju pruža trgovina” America “

Loading...