Najčešći problemi OS X El Capitana i njihovo rješavanje

Posljednjeg dana rujna Apple je objavio konačnu verziju OS X El Capitana. Novi OS u vrijeme puštanja bio je stabilniji od prethodnog, ali, nažalost, nema nedostataka. Neki korisnici naiđu na različite probleme nakon nadogradnje na OS X El Capitan. Evo pet najčešćih problema i načina kako ih riješiti.

1. Pogreške u postupku nadogradnje

simptomi

Nakon učitavanja instalacijskog programa OS X El Capitan iz trgovine Mac App Store i pokretanja, dolazi do pogreške koja prekida proces instalacije.

razlozi

Najčešće je to zbog pogreške trenutno pokrenutih aplikacija i procesa koji nemaju podršku za OS X El Capitan. Drugi razlog je neusklađenost aplikacija s sustavom Integrity Protection.

Rješenje

U ovom slučaju, uobičajeno ponovno podizanje sustava ili uključivanje / isključivanje pomoći će. Projekti koji se izvode bit će dovršeni, a instalacijski program mora to zaraditi. U naprednijim slučajevima morat ćete se podići u siguran način rada koji će pokrenuti samo vitalne OS komponente, bez proširenja trećih strana. Da biste to učinili, držite tipku Shift dok učitavate Mac.

2. Problemi s reflektorima

simptomi

Spotlight ima još veću integraciju sa sustavom i web uslugama, tako da ponekad nakon instalacije postoji povećana razina korištenja procesora i potrošnje resursa.

razlozi

Za normalan rad, Spotlight bi trebao indeksirati sve podatke, a obično se oštećene baze podataka kreiraju ranije.

Rješenje

Iskusni makovodov ostavljaju svoje računalo na sat i pol odmah nakon instalacije, dajući Spotlight i sustav dovršiti sve potrebne radnje. No, ako to ne pomogne, morat ćete poduzimati radikalnije mjere i ručno ukloniti bazu podataka. Da biste to učinili, pokrenite “Terminal” i unesite sljedeće naredbe:

mdutil-Ea
mdutil i dalje
mdutil-a

Prva naredba će izbrisati postojeću bazu podataka, a druga i treća će se odspajati i odmah ponovo pokrenuti uslugu. Nakon toga, Spotlight će stvoriti novu bazu podataka i početi ga indeksirati. Proces traje duže vrijeme pa ćete morati pričekati.

3. Polasci programa Microsoft Office 2016

simptomi

Program Word, Excel, PowerPoint ili Outlook padaju ili padaju.

razlozi

Microsoft je potvrdio da zbog bugova (ili više) Officea 2016 ne radi na OS X El Capitanu. I bez obzira je li napravljena čista instalacija ili ažuriranje.

Rješenje

Trenutačno Microsoft radi na ovom problemu, stoga ne postoji ništa drugo osim upotrebe alternativnih rješenja kao što su Google dokumenti ili Open Office.

4. Aplikacije ne rade ispravno

simptomi

Jedna ili više vaših aplikacija dobro su funkcionirale u OS X Yosemiteu, ali nakon nadogradnje na OS X, El Capitan ne radi ispravno ili uopće ne radi.

razlozi

Zapravo, može postojati mnogo razloga. Najčešći problem je neusklađenost softvera, ograničenja ili značajke OS-a.

Rješenje

Prvi je korak provjeriti kompatibilnost određene aplikacije s OS X El Capitan, posjetom službene web stranice razvojnog programera. Većina ih pokušava pripremiti kompatibilnu verziju za oslobađanje novog operativnog sustava OS X, ali ponekad može potrajati neko vrijeme, osobito kod programera za pojedinačne igrače i malih tvrtki. U pravilu, samo trebate čekati novu verziju aplikacije.

5. Problemi s postavljanjem korisničkih računa

simptomi

Tijekom instalacije ili u završnoj fazi korisniku se traži da unese lozinku sa svog računa, ali sustav ga ne prihvaća, čak i ako je lozinka ispravno unesena.

razlozi

Priroda ovog problema nije sasvim razumljiva, jer se slučajno javlja iz malog broja korisnika. Nekako je postupak instalacije prekinut i ne može se dovršiti.

Rješenje

Kao što ste vjerojatno već nagađali, nema drugog načina nego da ponovno pokrenete instalaciju. Morate ponovno pokrenuti Mac ili, još bolje, isključite i zatim uključite, a zatim ponovo pokrenite postupak instalacije.


Na ovom popisu se prikupljaju osnovni problemi, ali, naravno, može biti i više njih. Ako ste naišli na druge probleme i znali svoje rješenje, svakako napišite o tome u komentarima!