Trebam li zaštitni film pametnog telefona zaslona

Moderni vodeći pametni telefoni su skupe i lijepe. Nema ništa strašnije nego pronaći ogrebotinu na pametnom zaslonu novog uređaja. Kao proračunski učinkovit zaštiti zaslon smartphone koristiti zaštitni film. Često, korisnik koji je nekoć zalijeplio film na jedan od njegovih prošlih uređaja, nastavlja se inercijom da to učini svakim novim smartphone kupljenim. Ali napredak ne prestaje.

Obično je zaštitni sloj tanki sloj plastike, rezan pod profila određenog modela pametnog telefona. Tu su i praznine – jednostavna pravokutna ploča s rešetkastom oznakom koja se nudi za rezanje. Istodobno, morate pažljivo pripremiti površinu zaslona i prikazati iznimnu točnost prilikom lijepljenja. Jednostavno rečeno, taj proces nije najzanimljiviji, a posljednjih je godina i opcionalan.

Ako ne govorimo o vrlo proračunskim proračunima, kao pokrivač na ekranu ne koristimo neku plastiku, grebanje čak i sa čavla, ali izdržljiva i pouzdana stakla. Vjerojatno ste čuli za Corning Gorilla Glass u nekom oglašavanju sljedećeg zastava od poznatog proizvođača. Corning iz godine u godinu oslobađa modificirane verzije ovog materijala, a 2013. godine uvedena je Gorilla Glass 3, čija je snaga veća od Gorilla Glass 2 za 40%.

Ako govorimo o relativnoj snazi, a zatim na komparativnoj skali, takvi materijali sada su negdje blizu dijamanta. Ali ovdje je loša sreća – za neki smo razlog stavili zaštitni film preko teške stakla. I ovaj film, zauzvrat, nije toliko jak i ožiljak je hrabrosti.

Kao rezultat toga, korisnik i dalje vidi nove ogrebotine koje se pojavljuju na zaštitnom filmu i smatra da zaštita radi i ostaje neophodna. Zapravo, nijedan od učinaka koji je oštetio film, ne bi uzrokovalo najmanju štetu na staklu u modernom smartphoneu. YouTube je prepuna videozapisa u kojima ljudi pokušavaju oštetiti Gorilla Glass s različitim tvrdom objektu. Stvarnost je da je Gorilla Glass teže od legura, od kojih se izrađuju novčići i ključevi, pa čak ni kuhinjski noževi se ne boje najnovijih modifikacija ove stakla.

Netko će reći da će bez filma zaslon pametnog telefona biti odmah pokriven otisaka prstiju, ali oleofobna prevlaka koja odbija masnoću i koja se koristi u gotovo svim modernim uređajima neće se složiti s ovim zaključkom.

Film može biti jednostavno beskoristan, ali ponekad i onemogućava. Osjetljivost senzora može se smanjiti. Uz neravnu zabrtvljenost, postoje mjehurići koji jasno ne dodaju ljepotu na uređaj. Također se brzo nosi. Ovisno o materijalima iz kojih se film izrađuje, tendencija svjetlucanja može se povećati, a iznošenje boja može biti iskrivljeno.

Iznimka

Međutim, nemojte se žuriti da biste prekinuli mrzovoljni film s omiljenog smartphonea. Kao što je gore spomenuto, sposobnost stakla da ne prima oštećenja izravno ovisi o njegovoj tvrdoći, kao i o tvrdoći materijala koji djeluje na nju. Nažalost, vrlo često (osobito ljeti) naiđemo na pijesak. Pijesak je vrlo težak. Vrijedi biti u jednom džepu s pametnim telefonom i dobro se shvatiti na zaslonu, jer posljedice neće vas čekati.

Rezultat

Zaštitni film nije obvezni dodatak modernom smartphoneu. Jedino mjesto na kojem film stvarno štiti smartphone od oštećenja je plaža.