15 златни съвета как да правите зашеметяващи снимки на смартфон на пътуване

Коул Rise (Коул Rise) – популярен фотограф, пътешественик и създател на предварително зададения Rise for Instagram. Неговите снимки са различни в това, че дори след обработката те изглеждат естествени. Коул сподели тайните си, как да снима на мобилен телефон и да редактира снимките, така че в качеството им да са близки до снимките от SLR камери.

1. Добавете светлина към сенките и затъмнявайте светлинните зони

Коул Райз
Коул Райз

Повечето инструменти за обработка на снимки имат опции за управление на светлината и сенките. И това трябва да се използва.

За да подобри снимката с образа на природата, Коул балансира експозицията, добавяйки светлина към сенките и леко потъмнявайки светлите зони. Също така към снимката той приложи филтъра “Уинс” от колекцията на приложението Litely, за да донесе топли цветове на изображението.

2. Добавете ефект на винетка и сенки, за да направите снимката по-ярка

Коул Райз
Коул Райз

Ефектът от винетката добавя тъмна граница по периметъра на снимката и осветява средната. Това е един от любимите трикове на Коул. Оригиналната снимка щеше да е твърде тъмна, така че Коул увеличи насищането и добави малко острота, за да отдели балона от терена. Това позволи снимката да бъде запазена естествено.

3. Редактирайте изображението и след това върнете всички настройки обратно на 50%

Коул Райз
Коул Райз

Това е много важно.

Номерът е да направите снимката ви естествена. Редактирайте изображението така, както сте свикнали, и след това върнете всички настройки назад на 50%.

Миналата година потребителите на Instagram най-накрая получиха възможността да контролират ефекта на филтрите. За да използвате тези настройки, трябва само да изберете филтъра и след това отново да го натиснете.

И още един съвет: не използвайте инструмента LUX в Instagram. Неговата задача е да коригира липсата на контраст, което прави снимката неестествена.

4. Снимайте хора, когато е възможно

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

 

Пейзажите изглеждат по-добре, когато имат хора. Лицето на снимката е в състояние да предаде чувства. Най-добрият пример за това, как хората да добавят индивидуалност моментна снимка – тя работи Осман Мурад (Мурад Osmann), който се фотографира, държейки ръката на приятелката си, в различни части на света (поредицата “Follow Me” снимка).

Съвет 5. Хората помагат да се прехвърли скалата на обектите

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

Това са руините на древния град Ераш. Ако премахнете лице от тази снимка, тогава няма да почувстваме мащаба и величието на тази структура.

6. Опитайте се да правите снимки, наклонени от прозореца на автомобила

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

Никога няма да разберете предварително какво ще се случи. В случай на iPhone, просто задръжте бутона за освобождаване на затвора и задръжте, за да снимате в режим на разрушаване. На смартфон с Android можете да активирате серийно снимане, като изберете подходящия режим в настройките на камерата (Burst Mode). На смартфоните Samsung може да се нарече Burst Shot. Когато създавате тази снимка, Cole използва Slow Shutter Cam, за да добави ефект на размазване.

7. За да получите интересен изстрел, сложете смартфона на покрива на колата

Коул Райз
Коул Райз

Ако има облаци в небето, отражението им върху покрива на колата ще добави известна слава към снимките.

8. Спуснете приспособлението към повърхността на водата, за да създадете стръмен отразяващ ефект

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

9. Поддържайте своя смартфон прав, когато снимате за Instagram

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

За да опростите задачата си, поддържайте камерата изправена: по-лесно е да монтирате всичко необходимо за рамката в квадратна област. Още по-добре, веднага конфигурирайте камерата, за да заснемате само квадратни изображения.

10. Когато снимате пейзажи, натиснете бутона за сила на звука, за да освободите затвора

Коул Райз
Коул Райз

Знаете ли, че можете просто да отворите камерата в iPhone и да натиснете бутона за сила на звука, за да направите снимка? Същото важи и за телефоните с Android. В Samsung Galaxy S4 настройте функцията за освобождаване на затвора на бутона за сила на звука в настройките, вместо функцията за увеличение, която е зададена по подразбиране. Това удавяне на бутони ще направи по-удобно да вземете телефона, за да избегнете ефекта на “клатене на ръцете”, което може да развали снимката.

11. Приближете се до земята, ако искате да изведете предмета на предната част

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

Камерите на смартфоните имат лоша дълбочина на поле, така че можете да прибягвате до трикове. Например, спуснете камерата по-близо до земята.

12. Не привличайте внимание и не носете раница

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

Турист, окачен с джаджи, е чудесна стръв за крадци. Когато пътува, Коул никога не носи обезпокоително облекло, държи камерата и телефона близо до него и винаги оставя раничка вкъщи. Преди да заснемете търговец или просто лице на улицата, не забравяйте да поискате разрешението му. Ще бъдете изненадани от това колко чувствителни са хората.

13. Лошо време = страхотна снимка

Коул Райз
Коул Райз

Не избягайте, когато започне да вали или да вали. Това са отлични условия за правене на добър изстрел. Облаците и облаците са възможност да се заловят интересни модели в небето. Не седи в къщи дори когато времето изглежда лети.

14. Бъдете готови да стреляте дори и в най-неочакваните моменти

Коул Райз
Коул Райз

Не винаги е възможно да се подготвите за стрелба, но има и неочаквани моменти. Като например тази рамка с ниско летящ самолет. Ето защо, ако не искате да пропуснете страхотните снимки, научете го с бързи клавиши на вашия телефон. Например, смартфоните на Samsung имат опцията Camera Quick Access в настройките. И новият Galaxy S6 има вградени клавишни комбинации, просто трябва да кликнете два пъти върху бутона Home.

15. За да получите по-добри снимки, отидете по-далеч от другите

Снимка, публикувана от Cole Rise (@colerise)

Единственият начин да отворите красиви места е да се принудите да изследвате. Искате ли да получите нестандартни кадри? По-далеч от претъпканата туристическа дестинация.

Като цяло, както казва Коул, живейте ярък живот и тогава ще се появи отлична снимка.

Contents

Loading...