10 lifjhaks за пазаруване на AliExpress

Съвет 1. Потърсете английски

Повечето китайски търговци на дребно са толкова лоши с руснаците, че е по-лесно да използват английският интерфейс.

Компанията Alibaba Group за руската версия на AliExpress може да постави солидни четири. Има, разбира се, заглавия, които предизвикват усмивка, например “Малък малък ултра лек удобен джоб за ръце”. Не разбирайте веднага, че става въпрос за преносима бутилка с гореща вода. 🙂 Но като цяло, рускоезичните потребители се чувстват комфортно на AliExpress.

Въпреки това, както показва практиката, да се намери правилният продукт по-бързо и по-лесно още на английски език. Например, ако проникнете в заявката ни за търсене AliExpress Автоматично навиване, магазинът веднага ще даде това, което е необходимо.

Търсене на AliExpress на английски език

Ако напишете “клещи за автоматична вълна коса”, всички костюми ще бъдат показани.

Търсене на AliExpress на руски език

Освен това използвайте бутона “Преглед на заглавието на английски”. Така че научавате правилното име на продукта и ще ви бъде по-лесно да намерите преглед на него (вж. Съвет 4).

Съвет 2. Обмислете сезонността

Кога да поръчате е не по-малко важно от това.

От една страна, AliExpress винаги организира продажба по повод празниците. И по време на тези cenoses може да бъде спасен. Ако не забравите да поставите сърцата под желаните стоки и да проверите списъка си с желания, тогава когато цената на обособените имоти, за които се интересувате, се понижи, ще бъдете уведомени по пощата.

Както всеки онлайн магазин, AliExpress харчи продажби на “черен петък” и “кибер понеделник”.

От друга страна, по време на празниците и празниците, пощенските услуги се въртят още по-бавно и с още по-голямо скърцане. Поръчаването на новогодишните подаръци в средата на декември е толкова наивно, колкото и вярата в Дядо Коледа. Има голяма вероятност да ги получавате само до 8 март.

В началото на февруари в Небесната империя празнува пролетния фестивал (китайската Нова година). Много компании, включително транспортът, не работят. Обработването и изпращането на поръчки често се забавя.

Морал: да решите да поръчате нещо в Китай, погледнете календара.

Съвет 3. Научете продавачите

Не натискайте бутона “Купете”, когато видите апетитния ценови маркер. За да не се превърнете в безскрупулен продавач, внимателно проверете следните показатели:

  1. Асортимент и дата на откриване на магазина. Ако продавачът току-що е регистрирал и в каталога има само няколко стоки, трябва да бъде нащрек. Може би е начинаещ и може би един ден.
  2. Брой поръчки, т.е. колко хора са купили този конкретен продукт от този продавач през последните шест месеца. Колкото повече, толкова по-добре.
  3. Процент на положителната обратна връзка. Тя се изчислява като се раздели общият брой на прогнозите за шест месеца за всички партиди с броя на положителните отзиви (четири и пет звезди) за същия период. При закупуване на електроника и други скъпи неща, е желателно, че продавачът тази цифра е не по-малко от 96-98%.
  4. Отзиви от клиенти. Колкото по-смислено, толкова по-истинно. Непрекъснати пет звезди без писмена обратна връзка или отговори като “ОК!”, “Супер!”, “Отлично!” Трябва да причини недоверие. Фокусирайте се върху подробните прегледи, където купувачът разказва как се опакова продуктът, колко го очаква, какви са впечатленията му от покупката.
  5. Рейтинг на продавача. Колкото по-висока, толкова по-надеждна. Рейтингът се показва под формата на числа, медали, кристали и корони. Ако продавачът получи рейтинг от четири или пет звезди, той получава една точка. Ако купувачът оценява стоките и услугите за клас C, рейтингът на магазина не се променя. И ако клиентът не е доволен и постави две или една звезда, продавачът взема една точка. По този начин, за да спечели един кристал, продавачът трябва да получи минимум 500 точки.

Рейтинг на продавача в AliExpress

Съвет 4. Прочетете отзивите, вижте отзивите

Преди да купите нещо, било то пуловер или телефон, проверете ревютата за този продукт. Къде мога да ги взема?

  • iTao. Това е сестра сайт на AliExpress, където купувачите могат да оставят подробните си отзиви за покупки, да качват снимки на нещата.
  • YouTube. Дори не подозирате колко видео разопаковане и други отзиви за продукти с AliExpress. Ако няма руски преглед, със сигурност има и на английски език (вж. Съвет 1).
  • “VKontakte” и други социални мрежи имат много общности, където хората демонстрират своите придобивания.

Благодарение на прегледите на други купувачи можете да разберете как изглежда продуктът в действителност, а не в снимките на продавача и дали изобщо се нуждаете от него.

Съвет 5. Задайте въпроси

Много потребители влизат в контакт с продавача само в случай на спор. И напразно. С продавача можете и трябва да комуникирате. За тази цел AliExpress предлага няколко начина за комуникация: имейл, съобщения на страницата на продукта, съобщения на страницата за поръчки и чат чрез програмата TradeManager.

Посъветвайте се с продавача, ако има продукт от спецификацията, от която се нуждаете; помолете да изпратите реални снимки на стоките, ако не са намерили рецензията; уточнете дали има възможност да изпратите поръчка по пощата до Сингапур (не е толкова зает като китайския); поискайте отстъпка (да, понякога можете да се пазарите на AliExpress) и т.н. и така нататък. Попитайте всички изясняващи въпроси и не забравяйте, че оставяйки обратна връзка, можете да оцените качеството на комуникацията с продавача.

Съвет 6. Внимавайте с времето

А именно до датата на изпращане, датата на доставка и периода на защита на стоките.

Ако се нуждаете спешно от елемент, най-вероятно ще търсите много с минималния период на доставка. Но не забравяйте да го разгледате, колко дни продавачът се задължава да изпрати стоките. Някои магазини разпределят 15-20 работни дни за това.

Продавачът изпратил стоките, номерът на песента се появи на страницата за поръчки, вие го набихте в 17TRACK, но – за ужаса! – нито това, нито друга система за проследяване на колети го виждат. Какво трябва да направя?

Не се паникьосвайте. Това често се случва, когато стойността на стоките е по-малка от $ 10. Продавачите в този случай се опитват да сведат до минимум разходите за логистика и да изпращат пратки по най-евтиния начин.

Просто проверявайте периода на защита на стоките от AliExpress. Ако тя изтече и поръчката все още не е пристигнала, поискайте удължаване на срока за защита. Сертифициращите продавачи с удоволствие се замислят (те също ще ви напълнят с писма с извинения и искания за търпение). Несправедливи хора обикновено не отговарят, а след това можете спокойно да откриете спор.

Съвет 7. Следвайте правилото “една поръчка – един пакет”

Отидете на пощата за малки опаковки. Добре е, ако има няколко стоки в парцела … Но е добре? Първо, ако в пакета няма едно, но няколко неща, в митниците може да възникнат трудности. На второ място, ако парцелът се загуби, то напълно.

По-рационално е да се придържаме към принципа “една поръчка – един парцел”.

Според правилата на “руски пощи”, нерегистрирани малки пощенски кутии за пакети трябва да носят пощенски кутии (ако отговарят).

Съвет 8. Използвайте услуги за възстановяване на пари и промоционални кодове

Приемате ли промяната в магазина? След това е съвсем логично да получите кешбек и да използвате промоционални кодове. С помощта на услуги за възстановяване на пари в брой можете да се върнете от 5 до 30% от покупната цена. В същото време, това е добре за всички: магазинът продаде стоките, сайтът за пари в брой, спечелен от партньорската програма, спестихте пари.

Популярни сайтове за теглене на пари, работещи с AliExpress: ePN, Letyshops, Kopikot и др.

В допълнение, AliExpress активно популяризира своите мобилни приложения. Поръчвайки чрез тях, можете да получите отстъпка.

Съвет 9. Разопаковайте поръчката за видео

След като поръчате скъп артикул, не забравяйте да разкопаете парцела във видеоклипа. Ако вътре не е това, което сте очаквали или дефектен продукт, ще имате солидни доказателства, които да водят спора и да върнете парите.

Можете дори да правите снимки по телефона. Основното нещо е еднократно, видеото трябва ясно да показва адреса, адреса и името на подателя, както и недостатъците на продукта.

Съвет 10. Управлявайте отзивите си

Продавачите на AliExpress ценят клиентите отзиви (вж. Съвет 3). Оставете мъжете. Не е необходимо да поставяте пет звезди единствено поради факта, че стоките са се превърнали в цели. Изпробвайте нещата, използвайте ги няколко дни. Понякога недостатъците не се появяват веднага.

Не забравяйте също, че можете да редактирате отзива си в рамките на 30 дни. Например, ако след няколко седмици на работа продуктът е разбит. За да направите това, отидете в потребителския си профил: “Моите поръчки” → “Управление на рецензии” → “Публикувани отзиви”. Когато впечатленията на купувача се променят от положителни до отрицателни, продавачите са склонни да изглаждат отрицателното, като изпращат подарък на пострадалия или дават отстъпка за нова покупка.

Само не забравяйте, че системата за обратна връзка на AliExpress е взаимна. Вие, като продавачите, имате и рейтинг.

Рейтинг на купувача на AliExpress

Ако имате тайни, как да купите стоки на AliExpress, добре дошли в коментарите. Ние ще бъдем полезни един към друг!