30 финансови цели, които трябва да бъдат постигнати до 30-годишна възраст

Голяма част от живота ни се върти около пари. Доброто или лошото е личният въпрос на всеки човек и да наложи тяхното мнение тук е безсмислено. Но едно е сигурно: парите са неразделна част от нашия живот и способността им да печелят никога няма да бъде излишна.

Но за да печелите пари, трябва да знаете и паричните бази. Данъци, банкови операции, пасивни доходи – тези финансови дефиниции не трябва да бъдат чуждестранни за вас. Това е страхотно, ако имате стабилна и обичана работа, която носи доходи. Но не забравяйте, че всичко може да се промени, така че да имате резервна опция винаги е полезна.

В тази статия сме избрали 30 финансови цели, които трябва да заложим и постигнем до 30-годишна възраст. Чрез тях ще бъдете сигурни за финансовото ви бъдеще.

1. Финансова независимост от родителите

Родителите винаги ще ви смятат за дете, но трябва да си припомните, че сте възрастен и можете да си осигурите себе си.

2. Липса на задължения

Живейте от вашите способности и ако не можете да си позволите да купите нещо, не се стреми да заеме пари за това. Дълговете разрушават не само финансовата стабилност, но и отношенията.

3. Отърви се от неизплатените заеми

Отново желанието ни да имаме колкото се може повече неща ни хвърля в една финансова яма. Дълговете по заемите могат неблагоприятно да засегнат не само кредитната история, но и финансовото благосъстояние.

4. Поддържайте кредитната си история

Не позволявайте на младежките грешки да пресичат плановете ви за бъдещето. Няколко пропуснати плащания при младежите или надвишаването на кредитния лимит на картата ще се отразят на вашата кредитна история.

5. Спестете пари за пенсиониране

Ако мислите, че старостта идва само от други хора и никога не идва при вас, тогава имам лоша новина за вас. Малко вероятно е, че сте някога мисълта за далечното бъдеще, но да го направи, и старостта няма да те хване неподготвен.

6. Проучете инвестициите и създайте инвестиционен портфейл

До 30-годишна възраст трябва да имате собствено инвестиционно портфолио. Банковите инвестиции също са добри, но диверсифициран портфейл ще може да донесе малък, но стабилен доход.

7. Имате резервен фонд

Опитайте се да имате запас от пари, равен на 3-5 месечни разходи. Само за всеки случай.

8. Застраховка

В нашите страни, развитие на застраховка не е толкова, колкото и в чужбина, но на хеджирането, недвижими имоти и особено ценни предмети няма да бъдат излишни.

9. Използвайте максималните предимства

Ако имате възможност да получите някакви ползи, не забравяйте да го използвате. В противен случай това се равнява на загуба на пари.

10. Проследяване на разходите

Единственият начин да управлявате парите си е да следите разходите си.

С помощта на приложенията е много проста. Например Dollarbird за iOS и Moneywise за Android.

11. Премахнете импулсивните пазарувания

Колкото по-бързо се отървете от навика да купувате неща само за забавление, толкова по-добре. Спри да купувате неща, от които не се нуждаете, и да се научите да ги определяте предварително.

12. Разходване на пари за правилните неща

Вече не живеете в общежитие или в апартамент от родители. Със сигурност разполагате със свой собствен апартамент, а разхищението на пари за подреждането му е съвсем логично. Закупуването на завеси, мебели или дори абонамент за фитнес са отлични примери за правилните покупки.

13. Следете кредитните сметки

Разхождането на парите на други хора е много лесно, но банките не прощават такава лекота. Затова не забравяйте да проверявате периодично вашите сметки и да уведомявате и да изплащате дълговете си на банката навреме.

14. Платете за комунални услуги навреме

Можем да се оплачем безкрайно за жилищни и комунални услуги, но все пак трябва да плащаме за услугите. И дори можете да накарате банката да ви плати за вас!

15. Изразходвайте пари за голямо, но полезно нещо (вижте параграф 17)

До 30-годишна възраст трябва да си осигурите поне един финансов триумф. Това може да е кола или пътуване, но просто трябва да спестите пари и да го харчите по подобен начин. Ще се радвате на тази покупка за дълго време!

16. Разбиране на данъчната система

Трябва да научите как да разберете как работи данъчната система и как можете да я спасите. Например, как да се върне данък, платен в други страни, с изключение на данък върху продажбите или закупуване на апартамент.

17. Спестете пари за голяма покупка

Създайте дългосрочен план и уверено отидете на неговата реализация. Всеки от нас има сън, за който такъв план е просто необходим.

18. Мисли за кариерата

Вашата работа е основният източник на доходи. Ако харесвате работата си, не забравяйте да подобрите професионалните си способности и кариера. Посетете семинари, лекции, научете се от успешните колеги.

19. Пасивен доход

Нека да е малък, но трябва да имате допълнителни приходи отстрани. Ако дори не сте започнали да търсите в тази посока, тогава е време да започнете. Научете повече за инвестициите, акциите и разнообразните портфейли.

20. Вашият капитал трябва да расте

формула актив – пасив = положителна сума е много подходящо. И тази сума трябва да расте само. Вашите активи трябва да се увеличават всяка година. Колко? Зависи от вашето желание и действия.

актив – пасив = положителна сума

21. SCC или супер усукана цел

Трябва да постигнете тази цел. Имате шестцифрена заплата или банкова сметка за няколко милиона – зададете сами целта. И след като я поставите, се постарайте да го постигнете с помощта на по-малки цели. След като сте достигнали тази цел (просто трябва да я постигнете), поставете се следващата.

22. Живот чрез средствата

И аз не говоря за това, което трябва да спасиш. Не, не е така. Но трябва да разберете, че трябва да спечелите много, за да купите страхотни неща. Ако искате да купите къща, изчислете колко струва и колко трябва да спечелите за такава покупка. Ако това не е достъпно за вас, тогава го направете със собствения си SKC!

23. Сравнете себе си с другите

Много пъти сме казвали, че животът, който хората показват в социалните мрежи и в реалния живот, са две различни неща. Така че не критикувайте себе си и завиждайте на приятел, който си купи нова кола. Може би е спасил я през последните 10 години.

24. Изтрийте неща.

За да направите това е много трудно, защото живеем в свят на консумация и постоянно искаме да продадем нещо. Но не е нужно да измервате успеха си с материални неща.

25. Здрави взаимоотношения с кредитни карти

Опитайте се да не харчите пари за ненужни покупки. И никога не пропускайте крайните срокове за плащане на дългове.

26. Благотворителност

Прекарайте малка сума за благотворителност. $ 10-15 на месец няма да удари бюджета ви, но ще донесе удовлетворение и ще помогне на другите.

27. Здравословни финансови отношения в семейството

Ако сте в една връзка, създаването на определена финансова система ще бъде от полза за Вас и Вашия партньор. Парите твърде често водят до прекъсване на отношенията и развода, а просто не го желаете.

28. Използвано – не означава лошо

Дълбоко в нашето съзнание идеята, че стоките втора употреба е лоша, се отлага. С тази пунктуация трябва да се биете. И места като Ebay са страхотни в това.

29. Спри да плащате ненужни плащания

Теглене на пари от банкомат на друга банка или случайно прикрепен тарифата за телефона, което всъщност не е необходима, но просто прекалено мързеливи, за да го изключите. Такива ситуации се консумират от пари и това е изцяло ваша вина. Това е опрощаващо за 20 години, но до 30-годишна възраст трябва да се научите да следите парите си.

30. Парите са средство за обмен и те не струват да бъдат обсебени

Да бъдеш финансово стабилен е страхотно, но не го посвещавай на целия си живот.

Изучавайте финансите, разработете финансово, но не печелете пари като цел номер едно в живота си. Трите, но няма да те направи щастлив.

Имате ли съвет, който ще помогне на другите да управляват правилно личните си финанси и да постигат парични цели? Споделете ги в коментарите!

Loading...