Как да продаваме стоки на Авито в цяла Русия

Имам много страхотни неща и в града ми няма много купувачи. Как да бъдем?

Разширете географията на продажбите с помощта на услугата “Avito Delivery”.

Авито разбира, че в малките градове търсенето е обратно пропорционално на населението. Ето защо ние създадохме услуга, с която вашите продукти са достъпни за купувачи от цяла Русия. Можете да продавате повече и по-бързо, дори ако продуктът ви не е широко разпространено потребление.

Не е нужно да разберете как да изпратите поръчката и се притеснявайте дали ще я платят. Просто вземете стоките до рецепцията. Когато купувачът го приеме, ще получите пари.

“Avito Delivery” – идеалното решение за частни продавачи.

Например, за майки, на които са останали много неща от порасналите деца. Ако работните гащеризони, които не бяха носени два пъти през зимата, не се доближиха до нито едно от децата на приятелките, заснеха го и поставиха рекламата на Авито. Свържете доставката, която ще се вижда от майките от други градове. Шансът, че някой ще отговаря на Вашия цвят, размер и стил, ще бъде много по-висок.

Това е точно това, от което се нуждаете! Как да свържете “Avito Delivery”?

  1. Регистрирайте се на Avito като “физическо лице” или въведете своя личен акаунт.
  2. Създайте реклама и проверете дали отметката от квадратчето “Позволи показването” е отметнато. Услугата е достъпна в категориите “Потребителска електроника”, “Лични неща”, “Транспорт” (резервни части и аксесоари), “Хоби и отдих”, “За дома и вили”.
  3. Уверете се, че иконата на подемно-транспортното средство се показва до името на продукта. На него купувачи от други градове ще намерят вашето предложение.

Avito Доставка

Доставката може да бъде свързана с тези реклами, които вече са публикувани на сайта. Това се прави в режим на редактиране.

Публикувах рекламата и вече имам купувач! Какво следва?

Веднага след като купувачът издава и заплати поръчката, ще получите това съобщение със сумата на поръчката, крайния срок за доставка и 12-цифрения код. Той, заедно с паспорта му, ще трябва да бъде показан на служителя на приемния пункт.

Avito Доставка

Кликнете върху бутона “Показване на точките за получаване”. Картата се отваря, за да можете да изберете най-близкия офис на Boxberry.

Имате два дни, за да поставите стоките в приемната.

Ако следващите 48 часа за изпращане на стоката не работят (зает, болен, отиде на командировка), кликнете върху бутона “Отмени поръчката”. Все още ще имате много купувачи, защото сега между вас няма териториална бариера. Или можете да се свържете с първия купувач и да го помолите да поиска отново.

Моите стоки ще бъдат ли точно приети в услугата за доставка?

Да. Ако той:

  • е разрешен за изпращане;
  • не големи (максимален размер – 120 × 80 × 50 cm, тегло до 15 kg);
  • добре опаковани.

За опаковане можете да използвате всякакви здрави торби и кутии. Ако елементът е крехък, добре е да защитите няколко слоя балон целофан, пяна или гофриран картон.

Пригответе себе си за превоз или го инструктирайте на рецепцията. В Boxberry, тази услуга е безплатна. Ако опаковате себе си, не затваряйте парцела, така че рецепционистът да може да го провери.

Фактът на изпращане ще се показва в кореспонденцията ви с купувача. Ще има приблизително време за доставка.

Avito Доставка

Елементът е доставен. Кога ще получа парите?

Плащането за поръчката става по време на нейното изпълнение. Парите се отписват от картата на купувача и се съхраняват в банката-партньор.

Когато нещо пристигне безопасно до новия собственик, състоянието на поръчката ще се промени на “Доставено”. В прозореца за кореспонденция ще се появи бутонът “Посочи номера на картата”.

Avito Доставка

Въведете номера на кредитната си карта, датата на изтичане и кода на CVC в прозореца, който се отваря.

Avito Доставка

В рамките на няколко часа парите ще бъдат кредитирани по сметката ви.

Може ли купувачът да върне стоките?

Купувачът има право да откаже да получи стоката, ако тя е дефектна или счупена.

Продайте само качествени продукти и ги опаковайте добре.

Няма връщане на суми, придружава рекламите с истински снимки и винаги честно посочва недостатъците на стоките, ако има такива.

Какво ще стане, ако стоките ми са повредени по време на доставката?

Това понякога се случва, ако качеството на опаковката остави много да се желае.

Следователно, когато получите върнатите стоки, уверете се, че всичко е наред. Вие ще имате за тези 15 минути.

Ако откриете повреден пакет, фалшифициране или друг проблем, незабавно уведомете агента за доставката за него. В рамките на един ден направете снимка на парцела и изпратете снимка с описанието на услугата за поддръжка Avito.

Ако нещо наистина се случи със стоките на пътя, ще бъдете компенсирани със стойността си.

Cool услуга! Но колко ще струва?

Никак не.

Доставката на Avito е безплатна за продавачи.

С помощта на тази услуга можете да разширите географията на продажбите във всички региони на Русия. Ще имате повече купувачи и по-високи доходи. В същото време не се плаща такса за доставка, опаковане или самата услуга.

Публикувайте реклама с доставката

Loading...