Как да защитите банкова карта от измамници

В момента, в който осъзнаете, че се опитвате да породите

– Здравейте! Казвам се Иван Иванов, аз съм офицер по сигурността на банката.

– Здравейте! Каква банка?

– Сбербанк. Вие сте клиент на Sberbank?

– Да признаем.

– Знаете ли Светлана Петрова Петрова?

– No.

– Записахме, че този гражданин се опитва да плати 12 000 рубли от банковата ви карта. Потвърждавате ли тази операция? – младият мъж, който се обади, беше уверен, без да се поколебае.

– No. Как е възможно това?

– Имаме причина да вярваме, че това е измамна дейност чрез фишинг на страницата на интернет банкирането. За да защитите профила си, трябва да стигнете до най-близкия банкомат колкото е възможно по-скоро и да действате според нашите указания. След това можете да се свържете с нашия офис и да напишете изявление. – Съдружникът работи при конкретни условия и все повече увеличава ситуацията.

– Кажете ми вашия идентификационен номер на служителя, с който мога да проверя дали работите в Сбербанк?

– … * кратки звукови сигнали *

След като анализирате разговора, осъзнавате, че Иван Иванов (не си спомням как точно се е наричал сам) се пронизва с първите фрази.

Първо, служителите на банката знаят кой се обажда и се обръщат към тях с тяхното име и патроним. На второ място, техният брой е пълен с нули и не започва с + 7-937 … Трето, ако нещо наистина се случи, банката няма да плати – това ще блокира картата, това е всичко. Но когато такова обаждане се раздава в два часа следобед в някой вторник, когато сте с главата си на работа, вие не разбирате веднага, че това е развод, а вие наистина сте нервни.

През последните два месеца бях измамен два пъти от измамниците. Затова реших да напиша малка инструкция за защита на банкови карти. Може би някои съвети изглеждат елементарни за вас, но с тях започва сигурността.

Често срещани начини за измама с карти

Фантазията на престъпниците е безгранична. Буквално всяка година има нови, по-сложни начини. Нека разгледаме основните.

Измамите с банкови карти се наричат ​​кардиране.

Да започнем с “класиците”. Дойдохте да изтеглите пари от банкомат. Побързайте, буквално в движение въведете ПИН-код, докато говорите по телефона. Дори не погледнахте неприятното дете в бейзболната шапка и тъмните очила, които ви гледаха през рамо. Но той ви наблюдава много внимателно. Спиди и си спомни номерата, които влезеш. Още по-елементарно ПП-стоп – И сбогом, пари.

Също така в размириците не можете да видите това, преди да не сте истински банкомат, а фалшив. В края на краищата машината е точно като истинска. Стикери, инструкции – добре. Поставете картата, въведете ПИН кода и на екрана се показва: “Устройството не функционира добре”, “Имаше системна грешка”, “Няма достатъчно пари” или нещо подобно. Е, това се случва. Отивате да търсите друг банкомат. Но по-скоро, отколкото ще го откриете, измамници ще ви развалят профила. В края на краищата, с помощта фантомната банкнота за пари те вече са взели предвид всички необходими данни за вашата карта.

Често имитират АТМ неизправност. Например, късно през нощта се връщате вкъщи и решавате как да изплатите заплатата. Вкара се карта, въведете ПИН-код, сумата – всичко върви добре. Картовият приемник “даде” картата, но тавата, в която трябва да се покажат парите, не се отваря. Broke? Вероятно! Тъмно е наоколо, трябва да се обадите в банката и да разберете какво се е случило. Движили сте се буквално на десет метра, а умните крадци вече са отлежали от шотландското тяло и са взели парите ви. Да, да, банкнотите не пуснаха обикновена самозалепваща лента.

Друга техника се нарича “Ливанска линия”. Това е, когато ласото от филма е поставено в четеца на карти. Ако пожелаете, картата вече не може да бъде извадена. По правило има “помощник”: “Вчера току-що изядох банкомат, влязох в тази комбинация и ПИН-кода и всичко свърши.” Опитвате се да издържите фиаско и да помогнете на банката. По това време добрия самарянин взима картата и отива да я опустоши. Той знае ПИН. Току-що го отворихте. Запомни?

Въпреки това, банкоматът може да бъде реален и дори подлежащ на ремонт. Това не е проблем, ако нападателите имат вид морска птица. Това устройство е предназначено за четене на информация, кодирана на магнитната лента на картата. Физически, скиметърът е надземно устройство, прикрепено към четеца на карти, докато изглежда като част от дизайна на банкомата.

как да защитите банкова карта
Ляво – банкомат без скимер, дясно – със скимер

С помощта на предавателя измамници получават информация от скиператора и правят фалшиви карти. Те ще използват обезмаслената карта, но парите ще бъдат дебитирани от първоначалната сметка. Оттук и името на метода – отстраняване от английския “сметанов крем”.

Как разпознават ПИН кода? Освен скиператора, те имат и други устройства. Например, презаписана клавиатура. Той напълно имитира истинския, но в същото време си спомня набраните клавиши.

как да защитите банкова карта
Наслагване на клавиатурата

Като опция – миниатюрна камера, насочена към клавиатурата и прикрита като кутия с промоционални брошури.

как да защитите банкова карта
Скрита видеокамера

Един вид скинг – Schimming. Вместо тромави наслагвания се използва тънка елегантна дъска, вмъкната чрез четеца на карти директно в банкомата. Тогава схемата е същата като при скинг. Но степента на опасност е по-висока: да се види, че в банкомат “бъг” е почти невъзможно. Утешава се обаче, че е доста трудно да се направи подложка – нейната дебелина не трябва да надвишава 0,1 мм. Почти нанотехнологиите. 🙂

фишинг – Общ начин на интернет измама. Повечето от вас не трябва да обясняват какво е това. Може би някой дори получи “писмо от банката” с молба да отиде на връзката и да изясни подробностите. А фишинг страницата изглеждаше реална, със същите цветове, шрифтове, лога, с изключение на досадно “типо” в адресната лента.

Напоследък подвидът на фишинг се разпространява все повече и повече – vishing. Просто казано, развод по телефона. Измамвачите симулират обаждането на автоинформаращия. Ужасяващ роботизиран глас ви казва, че картата ви е блокирана или е била нападната от хакери, или спешно трябва да изплатите дълга си. За подробности се обадете на този номер. Обаждате се и учтивният “оператор” ви моли да “проверите” номера на картата, периода на валидност, кода за потвърждение … След като диктувате последната цифра, можете да кажете сбогом на парите си. Докато идвате при себе си, те вече ще бъдат изразходвани в някой онлайн магазин.

Между другото, поради факта, че за използването на картата не е задължително нейното физическо присъствие, измамници все повече използват методи социално инженерство. Затова бях почти заблуден за втори път.

Продавах мебели. Публикувах реклама с снимки на добре известен сайт. За щастие, аз посочих номера, чрез който не давам удостоверяване. Скоро се обади един мъж. Той се представи като Василий, служител на фирмата, която наема апартамента. Каза, че харесват дивана ми – те не изглеждат! Парите сега ще бъдат прехвърлени на картата ми. Няма проблем. Често купувам по интернет, затова имам специална карта. Отписване от него тогава няма нищо, но пълнене – моля. Но един човек не е достатъчно – събеседникът поиска друг срок на валидност и CVV2. Не съм казал, но Василий беше обиден. Той каза кой съм и къде трябва да отида и затвори.

Повечето от картите вече са обвързани с телефонния номер, така че SMS съобщенията да могат да потвърждават операциите или, например, вход в интернет банка. Какво просто не натрапници, за да влезе в притежанието на желаната SIM-карта: крадат телефони, прехващат SMS-ки, правят дубликати на SIMS и така нататък.

Правила за безопасност при използване на карти

как да защитите банкова карта
Алиса-снимка / Shutterstock.com

След като издадем дебитна или кредитна карта в банката, получаваме договор за банкова услуга и плик с ПИН-код. Жалко е, че в допълнение към този набор не прикачвайте бележка с елементарни правила за сигурност за картодържателите. Следващите препоръки трябва да бъдат включени в него.

 • Ако е възможно, направете хибридна карта – с чип и магнитна лента (за съжаление само карти с чип в Русия почти не се използват). Тази карта е по-добре защитена от взлом и фалшифициране чрез смазване.
 • Научете ПИН кода по сърце. Ако няма надежда за памет, напишете го на лист хартия, но го пазете отделно от картата.
 • Никога, при никакви обстоятелства, не нотифицирайте на трети страни ПИН кода и CVV2-кода на картата, както и срока на валидност и кой е регистриран. Никоя банка няма да ви поиска тези подробности. И за кредитиране на средства във вашата сметка, само 16-цифреният номер, указан на лицевата страна на картата, е достатъчен.
 • Не използвайте така наречените карти за заплати за плащания в магазините и плащания за онлайн покупки. По-добре е да прехвърлите пари от картова сметка в предния акаунт или да зададете дневни лимити за всички видове транзакции.
 • Изберете банкомати, намиращи се в банкови офиси или в защитени точки, оборудвани с системи за видеонаблюдение.
 • Не използвайте подозрителни модели на банкомат. И преди да поставите картата в терминала, внимателно я проверете. Има ли нещо подозрително на клавиатурата или в четеца на карти? Има ли странна табла с реклами наоколо?
 • Не се колебайте да затворите клавиатурата с ръката си и да поискате да отстъпите особено любопитни приятели по ред. Ако имате проблеми, не използвайте съветите на “случайни помощници” – не напускайте никъде, незабавно се обадете на банката и блокирайте картата.
 • Ако загубите картата и ако имате основание да смятате, че трети лица са узнали подробностите си, незабавно се свържете с банката и я блокирайте.

Най-лесният начин да се обадите. Ако картата е в ръцете ви, можете да видите номера за поддръжка на гърба й. По правило контактните центрове са отворени денонощно. Ако картата е оставена в банкомат и не знаете телефонния номер на банката си, обадете се на компанията за обслужване на банкомат. Номерът трябва да бъде посочен на терминала.

Освен това, научете за възможността и условията на застрахователните карти във вашата банка. Някои кредитни институции имат специални програми за защита на клиенти от измами и възстановяването им за щети.

Правила за сигурност при използване на банкиране

Без да напускате дома, можете да се възползвате от голям пакет от услуги. Например, да платите нещо или да прехвърлите пари в друга сметка.

Банково дело – дистанционно банкиране.

Разпределяне на Интернет и SMS-банкиране. Първата ви позволява да извършвате транзакции чрез личния акаунт на клиента на уебсайта на банката или чрез приложението, а втората включва информация за транзакциите чрез SMS съобщения.

За да използвате банкиране без риск от загуба на пари, трябва да спазвате следните основни предпазни мерки.

 • Не влизайте в интернет банката от компютрите на други хора или от обществени незащитени мрежи. Ако това все още се случи, след приключване на сесията кликнете върху “Изход” и изчистете кеша.
 • На вашия персонален компютър, инсталирайте антивируса и го актуализирайте навреме. Използвайте съвременни версии на браузър и пощенски програми.
 • Не изтеглете файлове, получени от непотвърдени източници, не кликвайте върху ненадеждни връзки. Не отваряйте подозрителни имейли и незабавно блокирайте изпращача си.
 • Ако е необходимо, не въвеждайте никои от личните си данни, в допълнение към данните за вход и паролата.
 • Проверете адресната лента. Трябва да се използва защитена връзка HTTPS. И най-малкото несъответствие с домейна на банката почти със сигурност означава, че сте на фишинг сайт.
 • Помислете за сложна парола, за да въведете своя личен акаунт, и използвайте еднократни пароли, поискани от банките, за да потвърдите действията в профила си.

Не забравяйте! Банките не изпращат съобщения за блокиране на карти, но не изискват поверителна информация и кодове, свързани с клиентските карти, в телефонен разговор.

За да запазите SIM картата, с която е свързана картата, незабавно уведомява банката, когато получава подозрителни съобщения и в никакъв случай не се обажда на посочените в нея номера. Информирайте банката, ако номерът е променен или SIM картата е загубена. Задайте паролата на телефона и не изваждайте блока от екрана, ако някой отвън спазва действията ви. И ако SIM картата е регистрирана за вас лично, забранете нейната замяна чрез пълномощник.

Какво да направите, ако измамници пишат пари от картата

Споровете между клиенти и банки не са редки. Първият, за да научите от неоторизирани обвиненията в профилите си, да поиска обратно парите си, а вторите често измъкне: “. Всичко е казано да измамниците”

През 2011 г. влезе в сила федерален закон № 161 “За националната платежна система”, предназначен да рационализира и подобри практиката за предоставяне на платежни услуги. По-специално, той създаде правната основа за цялата платежна система като цяло и коригира правилата за изпълнение на безналичните плащания, както и издаването и използването на електронни пари.

През 2014 г. влезе в сила член 9 от този закон. Нормата защитава потребителите на банкови карти от измами. Законът установява презумпцията за невинност на клиентите. Банката е длъжна да възстанови сумите, прехвърлени от сметката на клиента в резултат на неразрешена операция, освен ако не се докаже, че самият клиент е нарушил процедурата за използване на механизма за електронно плащане.

С други думи, законът прави разлика между отговорността на банката и клиента.

 1. Банката информира клиента за неразрешената операция? Ако не, отговорността е изцяло в банката. Ако е така, отидете на номер 2.
 2. Клиентът информира банката не по-късно от следващия работен ден след уведомлението от банката, че сделката е извършена без съгласието на (клиента)? Ако не, отговорността е на клиента. Ако сте информирани, отидете на номер 3.
 3. Банката успя да докаже, че клиентът е нарушил процедурата за използване на електронни средства? Ако е така, отговорността носи клиентът. Ако не, отговорността е изцяло на банката и тя е длъжна да възстанови на клиента пълната сума на оспорваната операция.

Задължително условие за възстановяване на неразрешени отписани средства е уведомлението на банката за използването на картата без съгласието на нейния притежател.

Кажете на банката, че картата е използвана от някой друг, трябва да я направите не по-късно от един ден, В деня, след като клиентът откри измами.

Спазването на този срок е много важно. Просрочено – не можете да разчитате на възстановяване.

В допълнение, клиентът трябва да има доказателство за уведомяване на ръцете си. Става дума за втория случай на обжалване на банката с бележка на рецепцията направен от упълномощено лице, или с писмено уведомление, изпратено до адрес на банката стойността на препоръчано писмо със списък на прикачени файлове.

Обжалването пред банката не отменя или не замества обжалването пред правоприлагащите органи.

данни

Следователно кратък алгоритъм за действия за неправомерно отписване на средства от банкова карта е следният:

 1. Не се паникьосвайте, обадете се на банката и блокирайте картата. Освен това искаме операторът да посочи баланса по сметката и последните извършени транзакции.
 2. В рамките на 24 часа отивам Тръгваме към банката и пишем заявление. Ние задължително трябва да издадем копие от молбата от упълномощения служител на банката.
 3. Ако служителите на кредитната институция по някакъв начин възпрепятстват това и откажат да приемат заявлението (формулярите са приключили, техническата почивка и т.н.), ние се обръщаме към прокуратурата.
 4. Пишем на полицията. Особено, ако сте изправени пред грабеж или грабеж.
 5. Очакваме възстановяване.

Ако банката откаже да възстанови средствата, изтеглени от нея, като се позовава например на нарушение на процедурата за използване на електронни средства, можете да уредите правата си в съда.

Бъдете внимателни и се грижете за парите си! Ако имате нещо, което да добавите за защитата на банкови карти, споделете преживяванията си в коментарите.