YNAB – заявление за съзнателен финансов живот

Джеси Мечам (Джеси Мечам) и неговият метод на управление на бюджета са ни познати в статия “Философията на управлението на бюджета на YNAB”. И днес ще говорим за приложението, което създаде специално за тази система.

На YNAB се сблъсках, когато търсех приложение за интелигентно бюджетиране, вместо програмата Family 10, която използвах при работа с Windows.

Имах нужда от молба, че:

 • при съставянето на бюджета показва колко средства остават неразпределени;
 • работи правилно с дългове (те могат да бъдат изплатени в бюджета);
 • навреме и на правилното място, отчита баланса или надхвърлянето на бюджета;
 • има версии за OS X и iOS с бърза синхронизация (YNAB има и приложения за Android, Windows и Kindle Fire);
 • има хубав дизайн;
 • лесен за използване.

За тези, които са критични към наличието на много валута, YNAB няма да работи. Приложението работи само с една валута.

Струва си да кажем, преди да се обърнем към инструкцията, че YNAB не е редовна програма за отчитане на личните финанси. Отчитането на приходите и разходите в това приложение е вторично.

Единствената цел на YNAB е работата с бюджета.

Бюджетът в това приложение е центърът, около който всичко останало се върти.

Но не се притеснявайте, вземете предвид разходите, отчитайте транзакциите и диаграмите. YNAB също знае как.

Основи на работа с приложението YNAB

В началото на приложението, което трябва да се създаде бюджет, да му дадете име, да се даде възможност за синхронизация (чрез Dropbox), изберете вида (семейния бюджет или малък бизнес) и за определяне на формата на данните.

бюджет

Можете да създавате няколко бюджета и да превключвате между тях. Когато бюджетният файл е готов, трябва да създадете профили (1) и категории (2) в основния прозорец:

YNAB

За да създадете подкатегория, трябва да посочите курсора на родителя и да кликнете върху знака плюс на знака плюс.

Лявата странична лента не е много различна по съдържание и функционалност от контролния панел на подобни приложения. В най-горния блок (4) можете да изберете бюджет, отчети или всички профили. Тук можете да видите общия баланс на профилите си.

Следващият блок (5) показва профилите, движението на средствата, които се вземат предвид в бюджета Ви, както и цялостното салдо за тях.

Много е важно да се разбере защо са необходими сметки, които не са част от бюджета (6). Ако направите сметка по сметката или спестовна сметка в бюджета, тогава заявлението ще вземе предвид баланса по тях при планирането, което ще доведе до много объркване в работата с бюджета. Видът на сметката и нейното включване или невключване в бюджета се определя, когато е създаден.

Има и друг вид сметка – затворена (7). Когато купих колата от сметката “Piggy на колата”, или донесе резултата до нулево мито, логично е да го изпрати към затворено, че да не ви безпокоя.

Блокът от категории разходи и доходи (8) при неговото изпълнение също не се различава от други подобни приложения. Но тук са другите блокове – това е мястото, където се случва магията на YNAB.

Магията на YNAB

лента (9) ни помага да се движим бързо през месеците. Показваните месеци се открояват в синьо и текущият месец има жълт триъгълник в горния ляв ъгъл. Можете да кликнете върху последния месец и да видите бюджета за минали, текущи и бъдещи месеци. Ако опънете прозореца по-широк, броят на показаните месеци ще се увеличи.

Блок 10 представя резюме за всеки месец:

 • Не е в бюджета през [предходния месец] – неплатената сума от миналия месец, която отива на показаната.
 • Пренасочване в [предходния месец] – бюджетно превишение миналия месец, попълнено от показаното.
 • Доход за [текущия месец] – доход за съответния месец.
 • Бюджет в [настоящия месец] – платен в бюджетния месец.

Забелязали ли сте, че YNAB много графично показва “недостатъчното предоставяне” или свръхексплоатацията на бюджета през изминалия месец? Също така е лесно да се преразход компенсирани приложения от следващия месец (ако се придържате към четвъртото правило) или на същите спредове “underflows”. Тази възможност на заявлението прави изпълнението на третото правило на YNAB въпрос на секунди и не ограничава управлението на бюджета с един месец.

Ако трябва само да знаете сумата, налична за бюджетиране (налична за бюджета), кликнете върху нея и програмата ще отнеме допълнителните подробности.

Блок 11 – мястото, където ще се извършва основната работа и анализ.

Графата “Бюджет” показва общата бюджетна сума и сумата за всяка категория. Можете да ги промените тук, като кликнете върху номера на мишката. В ляво ще се появи икона на листа, за да можете да правите коментари и бележки, а вдясно ще видите икона за извикване на функциите “бърз бюджет” и калкулатор.

Изходящите потоци се попълват автоматично въз основа на разходите Ви. Балансът показва баланса или превишението на бюджетната сума. Мисля, че напълно разбирате, че сумите в блокове 4-6 и 10-11 говорят за различни реалности. Първата група блокове казва колко имате средства по банкови сметки и пари в брой, а втората – безплатна.

Но на практика ми отне известно време, за да взема правилните блокове при вземането на решения. С една дума, YNAB се опитва да направи всичко възможно, за да ви накара да обърнете внимание на бюджета, както е изразходван.

Тази YNAB се отличава с предимство от други подобни приложения, чиято концепция и дизайн правят трудно и неудобно да се вземе решение въз основа на бюджета.

Друга особеност на приложението е невъзможността за планиране на приходите, защото философията на YNAB разпознава разделението на кожата на вече убитата и освежена мечка. За тази цел има два специални вградени категории “Доходи [текущ месец] и доход [следващия месец], които не могат да бъдат насрочени. Това е доста удобно, оправдано и разумно, ако практикувате четвъртото правило. И четвъртото правило е просто намиране за хора на свободна практика или хора, които нямат ясен залог.

И какво ще кажем, когато сме само на път към въплъщението на това правило? Изходът е много прост:

 1. Създайте категория “Приходи” и подкатегориите, от които се нуждаете.
 2. Караш в тях сумата с знак минус (отрицателен).
 3. Това е всичко. Вие сте планирали доход, но сумата може лесно да бъде променена, ако се окаже, че е различна.

Една от причините, поради която, за мен, YNAB е най-доброто приложение от този вид, е просто планиране на изплащането на дългове в бюджета. Изглежда, че всичко е много просто: създава се сметка с отрицателно салдо и в бюджета се планира прехвърляне на тази сметка. Но, за моя изненада, нито едно заявено заявление, освен за YNAB, нямаше това просто решение.

В YNAB ще трябва да създадете категория “Възвръщаемост на дълга” (или за всеки отделен дълг отделно) и да планирате разходите за него. И в действителност, извършете транзакцията от бюджетната сметка към сметката-дълг с посочването на тази категория. Съгласен съм, не идеално, но в други приложения дори нямаше такова решение. И тъй като ние вече започнахме да говорим за транзакциите, ще разберем как се прави това.

Работа в YNAB с приходи и разходи

YNAB_Frag

За да създадете транзакция с поток, кликнете върху бутона Добавяне на нова транзакция, за да прехвърлите от профила в профила. – Направете трансфер в прозореца на избрания профил.

YNAB_Trans

Както можете да видите, когато изберете категорията на разходите вдясно на всеки от тях, ще видите сумата, която можете да изразходвате според бюджета си. Избирайки в категориите “Разделяне”, можете да създадете “проверка” от няколко категории.

Можете да планирате транзакции за бъдещето (Планирани транзакции) или да извършвате групови действия върху вече ангажираните.

категория

Приложенията за таблети имат функционалността на версиите за настолни компютри, с изключение на възможността за създаване на категории. Поради факта, че те са безплатни, но много удобни за използване, можете да правите само с тях, без да купувате версия за Mac или персонален компютър. Но това ограничение не е трудно да се измъкнем.

Настолната версия на YNAB има 34-дневен пробен период с пълна функционалност. През това време е възможно да се създадат всички необходими категории, да се направи синхронизация и да се използва безопасно в бъдеще само мобилна версия.

Мисля, че е истински празник на живота, за да получите такава замислена система за управление на бюджета и функционално допълнение към нея безплатно. За тези, които все още искат да купят, ви съветвам да не бързате, защото на Steam често има отстъпки.

В заключение, искам да кажа, че във формата на статията е трудно да се опишат всички възможности на философията и приложението на YNAB. Следователно, ако имате някакви въпроси или имате личен опит, пишете в коментарите.

ynab за Windows и OS X