Milyen különbségek vannak a fartlek, a tempó és az intervallumképzés között?

Konstantin Ovchinnikov már megosztotta a Lifhhaker hasznos olvasói tapasztalatait. Ezúttal vendég beosztása közli Önnel a különbségeket a fartlek, a tempó és az intervallumképzés között, valamint az egyes előnyöket. Ez a cikk különösen érdekes a kezdőknek.

A közelmúltban a Runnersworld.com-on egy egyszerű, szégyenteljes, de egyben nagyon hasznos cikk volt a kezdő versenyzők számára. A portál egyik olvasója megkérdezte a fartlek, a tempó és az intervallumképzés közötti különbséget. És ezt válaszolta az újság szakértője.

fartlek

Fartlek nem csak szórakoztató, hanem szórakoztató is. A svéd nyelvű “Fartlek” nagy sebességű játékot jelent. És a név itt teljesen közvetíti a képzés lényegét.

A tempó és intervallumképzéssel ellentétben a fartlek nem rendelkezik világos tervvel: teljes hosszúsága közepes és nehéz munkát végez, könnyű, helyreállító eszközökkel. A felmelegedés után gyorsan elindul a játék, néhány másodpercig felgyorsul (a következő oszlopig vagy a fához). Az ilyen gyorsításokat csendes helyreállító szegmensek követik. Fartlek szórakozás a társaság körül, folyamatosan előzve egymást és minimális versenyeket szervez minden egyes gyorsulás során.

A fartleki barátokkal való futtatása, akkor, ha versenyezsz, további ingereket kapsz. A Fartleck legjobb futni anélkül, hogy figyelne az órájára vagy okostelefonjára, bármilyen terv nélkül, csak a gyorsítás ütemével és időtartamával.

A fartlek fő előnyei: pszichológiailag pihentető képzés, testfelismerés javítása, pszichológiai stabilitás és kitartás.

Tempo képzés

A időszaki képzés hasonló az Oreo sütikhez. Felmelegedés és felhúzás – ez maga a süti, és az anaerob küszöb vagy valamivel magasabb – tejszín töltés.

A szükséges erőkifejtés a komfortzónából való kilépés után kezdődik, és hallja a légzést, de még mindig nem ragadja meg a levegőt a szájával. Ha könnyen tudsz beszélni, akkor nem vagy a riasztási zónában. Ha egyáltalán nem tudsz beszélni, akkor már nem vagy a riasztási zónában.

Ugyanebben a tempóban beszélhetsz egyedi szavakat. Ebben az esetben nem szabad az ütemre koncentrálnia, mivel ez számos tényezőtől függ, például a széltől, a levegő hőmérsékletétől, a megkönnyebbüléstől, a test általános állapotától.

A tempó képzés fő előnyei: az anaerob küszöb megnövekedése (ez viszont segít gyorsabb menekülni kevesebb erőfeszítéssel). Emellett a koncentráció javul és javul a pszichés stabilitás. A versenyek szimuláltak.

Intervallumképzés

Az intervallumképzés rövid, intenzív időközönként váltakozik az azonos vagy enyhén hosszabb időtartamú helyreállítási folyamatokkal. Például, felmelegedés után legfeljebb 2 percet futtatsz maximális erővel, majd 2-3 percig kocogás vagy lépés a légzés visszaállításához.

A tempóval ellentétben az intervallumképzésben az erőhatár határain belül fut, és számolja a másodperceket az intervallum végéig. Ilyen időközönként könnyű helyreállítási helyek követhetők.

Ennek a képzésnek az egész pontja helyreállításban van, amelynek csökkentését nem szabad csökkenteni, vagy túl gyorsnak kell lennie. Figyelembe véve ezt a feltételt, folyamatosan átfuthatsz minden intervallumon, és a képzés vége lesz fáradtnak, de nem simogatja, mint egy citrom. Teste hozzáigazodik a terheléshez, és erősebb lesz a helyreállítás pillanataiban.

Az intervallumképzés előnyei: javítja a futó formát, megnöveli az állóképességet, jobban megértette a testedet, a motiváció növeli és a zsírok aktívan égnek.