Mit kell inni edzés közben: a víz izotóniás vs.

Az intenzív tréning során a testünk nagy mennyiségben nem csak folyadékot, hanem vele együtt járó hasznos anyagokat is elveszíti, amelyek szükségesek a testünk helyreállításához és a normális létfontosságú tevékenységhez. Minél jobb az állományok helyreállítása: víz vagy sportolók (izotóniás), amelyek minden szükséges anyagot tartalmaznak?

víz

Ha a futás átlagos időtartama nem haladja meg az egy órát, akkor az igények elégedettek lehetnek a vízzel, és sportos italokkal és speciális gélekkel ellátott csövek palackozásával nem szükséges.

Átlagos üteme a futás üteme, melynek során fenntarthatja a beszélgetést, és nem lehet elfojtani.

Tehát, ha a futás időtartama nem haladja meg az egy órát, és miközben fenntartja átlagos ütemét, a választás a víz.

izotóniás

Az isotonikusoknak tanácsosnak kell lenniük bonyolultabb képzésre, amikor az alkalmazott erőfeszítések meghaladják a szokásos terheket. Sok sportitalok nem egy nagyon jó hírnevét, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, de abban az esetben, intenzív képzés nagyszámú gyors szénhidrátok és elektrolitok szolgáló – ez az, amire szüksége van!

Gyenge terhelés mellett az izotóniák használata nem sok értelemben van, hiszen ezek előnyei olyanok, mint az egyszerű víz.

Recovery. A sportolaj átlagosan 20-50 kcal-t és 5-14 g 240 ml-es cukrot tartalmaz. A glükóz (cukor) ebben az esetben az izomzat üzemanyaga. Testünk szinte bármilyen termékből glükózt kaphat, de sokkal könnyebb és gyorsabb a cukor kivonása. És minél hamarabb történik ez, annál jobb, mert az intenzív edzések közben a testünk nem lesz ideje várni, például a kenyér a mi gyomor megemészteni és van osztva egyszerűbb alkatrészek (beleértve a glükózt). Miután hosszú és intenzív képzést kínál a rövid szénhidrát ablakot, és ebben az időben az izmok legjobb újratelepítésére kimerült cukor, ami segíti a helyreállítási és a felkészülés a következő versenyen.

Szénhidrát ablak – az intenzív fizikai terhelés utáni 35-40 percen belüli becsült időtartam. Az ilyen időszak fennállását nem tudományosan megerősítették.

Az aktív edzés után a szervezetnek nemcsak a folyadékot, hanem az izmok által felhasznált glikogént is fel kell töltenie.

A testben való képzés során felmerül az adrenalin és a kortizol szintje, amely a testmozgás után folytatja tevékenységét, megsemmisítve a fehérje szöveteket (izmokat). Az izomcsökkentés eme hatásának megakadályozása érdekében fontos, hogy egy másik hormon inzulint használjon. Semlegesíti a kortizol destruktív hatását, mivel biokémiai antagonistája.

Az inzulin az úgynevezett gyors szénhidrátok felhasználásával készül, és blokkolja a kortizol és az adrenalin hatását.

A szénhidrátok mellett a test fizikai erőfeszítést igénylő szervezet fehérjéket is igényel. Az emberi testben az izomnövekedés és a fizikai helyreállítás az aminosavaktól függ, amelyek a fehérjét alkotják. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrát-ablak időszakában a legmegfelelőbb a biológiailag hasznosítható fehérjetermékek (tejtermékek, hüvelyesek, diófélék).

Forrás: Wikipedia

Gyorsan rehidratálható. A verejtékezés során intenzív edzés során a szervezetünk nagy mennyiségű vizet, nátriumot és káliumot veszít el. A víz kiválóan alkalmas a szomjúság megszáradására, és az elektrolitokkal történő italok segítik a víz-elektrolit egyensúly helyreállítását sokkal gyorsabban. A sportitalok átlagosan körülbelül 80 mg nátriumot és 488 mg káliumot tartalmaznak 355 ml térfogatra. A víz, a cukor és a nátrium keveréke segít a szervezetünknek a szükséges nedvesség felszívásában sokkal gyorsabban, mint a víz.

Izotóniás receptek

alt
Shutterstock

Nem szükséges speciális sportitalokat vásárolni a boltokban, amelyek közül néhány egyszerűen otthoni főzés.

Apple Drink

összetevők:

 • 2 pohár hideg víz;
 • 1/4 csésze almalé;
 • 1 evőkanál almaecet;
 • cukor vagy méz ízlés szerint;
 • csipetnyi fahéj vagy gyömbér.

Növényi izotóniás

összetevők:

 • 1 liter választott zöldséglevet (cukorrépából vagy sárgarépából frisset nyerhetsz);
 • 1 csésze víz;
 • 1 csésze narancslé.

Az alapvető izotóniás változat

összetevők:

 • 300 ml gyümölcslé;
 • 200 ml vizet;
 • egy csipetnyi sót.

Citrus izotóniás

összetevők:

 • 20 g méz vagy cukor;
 • 30 ml citrom, narancs vagy grapefruitlé;
 • egy csipetnyi sót;
 • 400 ml vizet.

Még egyszerűbb lehetőségek – 2 evőkanál méz hígítása 1 liter vízben, vagy ásványvíz beszerzése és gáz kibocsátása.

Loading...