22 типични грешки на начинаещи във фитнес залата

Правех спортове от много години: първо професионално се занимавах с ръгби, а после, когато свърших, непрекъснато ходех в салона. Това беше за мен начин да запази мускулите си тонизирана и във форма. В тази статия искам да разбера често срещаните грешки на новодошлите и как да ги избегна.

Грешки при обучението с треньор

Грешки във фитнес залата
ArturVerkhovetskiy / Depositphotos.com

1. Разговор с клиента по време на упражнението. Важно е не само да правите упражненията правилно, но и да дишате. В този процес е абсолютно неприемливо да се говори.

2. Липса на контрол над треньора за правилната техника. Гледайте видеото с демонстрация на всички упражнения, които треньорът ще ви каже.

3. Твърде много пауза между упражненията. Ако искате да говорите за живота и нямате нищо против да харчите пари за обучение, свържете се с треньора. Ако идвате да работите в залата, оценявате всяка минута. По-малко говорене – по-добре.

4. Непроменена програма за обучение. Нека треньорът да ви разкаже всичко за процеса на обучение, който имате. Трябва ясно да разберете какво ще започнете, защо правите това, какви резултати и обучения ви очакват за един месец, една четвърт, шест месеца.

5. Обучение с неудобен треньор. Плащате пари, така че имате право да променяте треньора си всеки ден. Ако дойдете в залата за резултата, намерете специалист, който ще работи с вас. Основното нещо е да не се стигне до крайност, когато треньорът ще ви зареди диво.

Грешки в самообучението

Грешки при обучението
ArturVerkhovetskiy / Depositphotos.com

6. Липса на програма за обучение. Трябва да бъде. Няма значение къде ще бъде написана програмата: върху лист хартия, в бележника или в телефона. Самият факт обаче, че не съществува, не гарантира ефективността на обучението.

7. Неправилна техника за упражняване. Правилната техника е ефективното обучение, активното нарастване на мускулната маса и липсата на травма в бъдеще. Научете предварително правилната техника на упражняване.

8. Липса на застраховка при работа с голямо тегло. Помолете треньора да ви застрахова. Неговият пряк дълг е да помага на хората в залата. Много от тях са срамежливи.

9. Упражнявайте с някой на един симулатор. Не е нужно да споделяте снаряд или симулатор с друг човек.

10. Спиране. Не забравяйте, че сте поставили в залата и нещо започнало.

Общи грешки

Упражнения във фитнес залата
ArturVerkhovetskiy / Depositphotos.com

11. Работейки на бягащата пътечка като загряване. Доброто загряване е гаранция за отсъствието на наранявания. Направи го правилно, като се движи от върха на тялото до дъното.

12. Извършете ново упражнение с много тегло. Започнете с леко тегло и постепенно увеличете товара. Това е много по-ефективно от гледна точка на растежа на мускулната маса и също така ще помогне да се поддържа правилната техника.

13. Различен брой подходи за различни упражнения. За всяко упражнение направете 4-5 подхода, с 2-3 да се затопли, а останалите – работници. Това е да се гарантира, че вашите мускули са адаптирани към максималното натоварване. За отопление използвайте теглото в диапазона от 30-70% от работното.

14. Често и периодично дишане. Не забравяйте, че всяко упражнение има не само техниката на изпълнение, но и дихателната техника.

15. Честа промяна на програмата за обучение. Програмата трябва да бъде променена най-малко два месеца по-късно. Само тогава обучението ще бъде ефективно.

16. Няма прогресия в товара. При всяко следващо обучение, теглото върху черупката трябва да бъде малко по-голямо от последното. Например: в сряда пейка с тегло 50 кг за 10 повторения, следващата сряда – 52,5 кг за 10 повторения. Ако не можете да направите това упражнение 10 пъти, направете колкото можете, и преминете към ново тегло, когато правите 10 повторения. Благодарение на постоянното увеличаване на теглото, мускулите ви ще растат, ще станат по-еластични, красивата форма няма да ви накара да чакате дълго.

17. Твърде много или малко време в залата. Обучението трябва да бъде максимум 80-90 минути, без да се брои кардио.

18. Няколко основни упражнения в програмата. Тези упражнения се наричат ​​основни, защото се считат за най-ефективни за определена група мускули.

19. Твърде много тренировки на седмица. Често и много влак професионални спортисти. Начинаещите имат три тренировки седмично.

20. Лоши навици. Запомнете: алкохолът и спортът са несъвместими неща. Ако пиете, а след това поне два дни, забравете за спорта. Сърцето не е желязо. Алкохолът убива протеиновия синтез.

21. Голямо тегло на бара. За растежа на мускулите, теглото и времето на мускулите под товар са важни.

22. Неизправност. Направете тренировъчна програма и се придържайте към нея. Важно е да започнете тренировка с големи мускули и да завършите малки.

Съвети за начинаещи

  1. Направете програма за една седмица и работете върху нея поне два месеца.
  2. Три обучения седмично за начинаещи са достатъчни.
  3. Във всеки ден на тренировка – 6-8 упражнения за 10-12 повторения. Във всяко упражнение – 2-3 подгряващи подхода (30-70% от работното тегло), два работни подхода.
  4. Почивка между подходите – до 90 секунди, почивка между упражнения – до 120 секунди.
  5. Уверете се, че сте размамени.
  6. По време на тренировката, преместете от големи мускулни групи на малки.
  7. Научете и запомнете техниката за извършване на всички упражнения, които са включени в програмата.
  8. Дишайте правилно.
  9. Прогресията в скалите е задължителна.
  10. По-малко разговори – повече бизнес!
Loading...